Despre incontinenta urinara

Despre incontinenta urinara

Tot ce trebuie sa stii despre incontinenta urinara

Dr. Iosif Niculescu, Mediplus,menopauza,
Dr. Iosif Niculescu

Un articol despre incontinenta de urina scris de catre doctor Iosif Niculescu de la Clinica Mediplus.

Incontinenta urinara la femei

Uroginecologia este acea ramura a ginecologiei la granita cu urologia si care se ocupa cu tulburarile de continenta a urinei, dar si de tulburari de statica a organelor genitale la femeie (prolaps). Iar aceste probleme au nevoie de investigatii, diagnostic si, desigur, terapie. Incontinenta urinara se manifesta prin pierderi involuntare de urina cu sau fara constientizarea acestui lucru, asociate cu o serie de senzatii neplacute.

Desi exista clasic o relatie intre incontinenta de urina si trauma obstetricala (numar de nasteri, nasteri dificile etc.), exista cazuri de femei cu prolaps, cu sau fara incontinenta de urina, care nu au nascut.

Exista o pudoare si o retinere a femeilor in marturisirea acestui simptom in conditiile unui examen ginecologic, motiv pentru care nu se poate aprecia exact incidenta, respectiv prevalenta patologiei in populatia generala. Sunt totusi vehiculate procente de 25-35% in grupa femeilor de peste 40 de ani.

Menopauza, infectiile urinare repetate, reprezinta factori favorizanti. Diagnosticul este uneori dificil, dar foarte important, mai ales cand este vorba de a diferentia intre diferite tipuri de IU. Asocierea cu tulburarile de statica (prolaps) nu este obligatorie.

incontinenta de urina, Iosif Niculescu,

Diagnostic diferentiat si tratament personalizat conform dr. Iosif Niculescu

Diagnosticul diferitelor forme de incontinenta de urina necesita, pe langa o anamneza minutioasa, si investigatii paraclinice sustinute de o aparatura relativ sofisticata (masuratori urodinamice). Este importanta pentru stabilirea conduitei terapeutice. Unele forme de IU beneficiaza de interventie chirurgicala, altele de tratament medicamentos. In orice caz, tulburarile de statica (prolaps) sunt apanajul corectiei chirurgicale, atata vreme cat nu exista alte contraindicatii.

Pana cu putini ani in urma, interventiile se bazau pe implantarea unor materiale sintetice de sustinere (mese, plase). In ultimul timp, folosirea lor este din ce in ce mai rara din cauza fenomenelor de rejectie a materialelor. Se prefera tehnici chirurgicale de asa zisa pexie (fixarea organului probat la diferite structuri de rezistenta in pelvis).

Una din formele clinice este incontinenta de stres (sau de efort) care se traduce prin pierdere de urina la orice efort care creste presiunea intraabdominala - conditii de exercitii fizice precum sarituri sau alergat, tuse, stranut etc. Acest tip de incontinenta beneficiaza in primul rand de terapie chirurgicala, cum ar fi montarea unor bandelete sub uretra cu scopul de a consolida tesuturile din aceasta zona anatomica.

incontinenta urinara, Iosif Niculescu,

O alta forma de incontinenta, cum ar fi prin mictiuni imperioase, beneficiaza de terapie medicamentoasa. Incontinenta imperioasa este o tulburare intrinseca a musculaturii, respectiv inervatiei la nivelul vezicii urinare. Diferentierea intre cele doua forme este foarte importanta. Din pacate exista si paciente la care sunt intricate (mixte). Terapia acestor forme nu este usoara.

Trebuie mentionat ca exista si tratamente conservatoare in cazul pacientelor care nu isi doresc operatie sau care au contraindicatie pentru interventie, prin aplicarea unor inele in vagin. Nu trebuie neglijate exercitiile de gimnastica perineala, uneori stimulare electrica a muschilor perineali.

Apare in contextul unei vezici hiperactive si este adesea asociata cu deteriorarea sistemului nervos si mai ales nervilor vezicii urinare sau deteriorarea muschilor. Diferentierea este foarte importanta.

Rezultatele tratamentului sunt excelente, cifrele raportate fiind de 80-90%, insa diagnosticul diferentiat este crucial. Unele femei prezinta ambele tipuri – incontinenta urinara mixta.
Exista si tratamente conservatoare in cazul pacientelor care nu isi doresc operatie, prin aplicarea unor inele in vagin.

incontinenta urinara,

Mituri despre incontinenta urinara

  1. Face parte din procesul natural de imbatranire
    Incontinenta urinara nu este o componenta inevitabila a maturizarii organelor uro-genitale Este o afectiune care poate fi evitata si tratata.
  2. Incontinenta este cauzata de nasteri pe cale vaginala
    Nasterile naturale, mai ales cele traumatice, pot reprezenta o cauza incontinentei de urina in unele cazuri. Nu toate femeile care au nascut natural vor dezvolta incontinenta urinara. Daca aceasta asumtie ar fi valabila, ar trebui ca numarul mare de nasteri prin cezariana, sa duca la scaderea numarului de cazuri de incontinenta urinara, lucru care nu se observa in practica. Ce stim sigur este ca factorii genetici sau cei care tin de stilul de viata sunt foarte importanti in aparitia bolii. In studii se demonstreaza ca predominanta unui anume tip de fibra de colagen determinata genetic predispune la aparitia prolapsului, cu sau fara incontinenta de urina.
  3.  Afecteaza femeile in a doua parte a vietii
    Poate aparea si la varste mai tinere, favorizat de numar de sarcini, nasteri dificile, obezitatea, anxietatea, fumatul sau probleme neurologice in contextul unor boli precum diabet sunt cauze ale incontinentei urinare independente de varsta.
  4. Cel mai bun tratament este cel medicamentos
    Medicatia nu este eficienta in tratarea incontinentei de efort sau/si a tulburarilor de statica (prolaps).
  5. Incontinenta nu reprezinta o problema de sanatate majora, cel mai simplu este sa porti un absorbant
    De cele mai multe ori, incontinenta urinara este asociata cu probleme sociale sau de sanatate mintala precum depresia, scaderea interactiunilor sociale sau tulburari de somn. In unele cazuri, incontinenta de urina este asociata cu prolaps. Rusinea si stima scazuta de sine vin la pachet cu faptul ca multe dintre paciente nu vorbesc despre aceste probleme cu medicul ginecolog.
  6. Incontinenta este la fel pentru toate pacientele, pot incerca tratamentul care a functionat pentru prietena mea
    Incontinenta afecteaza fiecare persoana in mod diferit iar planul de tratament trebuie sa fie personalizat. In unele cazuri, incontinenta urinara este legata de stres, unele femei sufera de “vezica hiperactiva” sau mictiuni imperioase, alteori exista prolaps genital.
  7. Ajuta daca bei 8 pahare de apa in fiecare zi
    Cu sau fara incontinenta de urina, este nevoie de un aport hidric in jur de doi litri de apa pe zi. In alte cazuri, consumul excesiv de lichid poate agrava situatia. Cafeaua, alcoolul si indulcitorii artificiali, stimuleaza productia de urina, fapt confirmat de catre experienta clinica a dr. Iosif Niculescu.

 

Mediplus,

Dr. Bogdan Ivanescu
Dr. Bogdan Ivanescu

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Da Vinci, chirurgie robotica, Sanador,
Anterior
Chirurgie robotica: Da Vinci XI
cancer, zahar, tumora canceroasa,
Urmator
Renunti la zahar si scapi de cancer: mit sau realitate?
Da Vinci, chirurgie robotica, Sanador,
Anterior
Chirurgie robotica: Da Vinci XI
cancer, zahar, tumora canceroasa,
Urmator
Renunti la zahar si scapi de cancer: mit sau realitate?

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Despre incontinenta urinara