Ibuprofen poate fi utilizat in COVID-19!

Ibuprofen poate fi utilizat in COVID-19!

Ibuprofen poate fi utilizat in COVID-19!

Autoritatile confirma ca NU EXISTA dovezi stiintifice despre legaturi intre administrarea ibuprofenului si agravarea evolutiei COVID-19!

Imediat dupa aparitia COVID-19, in incercarea de a gasi modalitati de preventie, de predictie a evolutiei si solutii terapeutice, in spatiul public au aparut o serie de informatii contradictorii sau chiar neadevarate, care insa puteau sa puna in pericol sanatatea pacientilor.

 

Un subiect de acest tip a fost legat de utilizarea de steroizi si medicamente antiinflamatoare precum ibuprofen in contextul COVID-19, care ar fi dus la agravarea bolii. Informatia a fost infirmata deja de institutii precum Organizatia Mondiala a Sanatatii, Agentia Europeana a Medicamentului si Agentia Nationala a Medicamentelor si Dispozitvelor Medicale Din Romania si National Health Service Marea Britanie.
Intreruperea tratamentului antiinflamator la varstnici poate afecta major calitatea vietii.
Intreruperea tratamentului antiinflamator la varstnici poate afecta major calitatea vietii.

Astfel, organizatiile globale, europene si locale au emis o serie de recomandari care infirma aceste ingrijorari, afirma ca in prezent nu exista dovezi stiintifice care sa sugereze o legatura intre utilizarea ibuprofenului si agravarea simptomelor COVID-19 si recomanda pacientilor si cadrelor medicale sa ia in considerare toate optiunile disponibile de tratament, inclusiv ibuprofenul, pentru tratarea febrei sau durerilor pacientilor cu COVID-19. Mai mult, medicii atrag atentia ca pacientii aflati in tratament cu ibuprofen pentru alte afectiuni, precum boli cronice, nu trebuie sa intrerupa tratamentul.

Ibuprofenul este un medicament testat, cu o experienta indelungata in piata, care a fost folosit in siguranta, de mai bine de 60 de ani, pentru  ingrijirea pacientilor cu febra si durere, inclusiv in bolile virale.
Ibuprofenul este un medicament testat, cu o experienta indelungata in piata, care este folosit in siguranta, de mai bine de 60 de ani, pentru  ingrijirea pacientilor cu febra si durere, inclusiv in bolile virale.

Este important ca pacientii cronici sa urmareasca doar recomandarile si informatiile validate si, daca au nevoie de ibuprofen, sa continue tratamentul cu acest medicament. In reumatologie, de exemplu, antiinflamatoarele nesteroidine reprezinta cea mai importanta clasa de medicamente iar medicii recomanda continuarea tratamentului, bineinteles, luand in considerare atentionarile din prospect.

POZITIILE OFICIALE ALE ORGANIZATIILOR MONDIALE DE RESORT

Pozitia OMS fata de utilizarea ibuprofen in COVID-19

  • In prezent nu exista dovezi stiintifice care sa faca o legatura intre utilizarea ibuprofenului si agravarea simptomelor COVID-19. 
  • Pacientii si cadrele medicale pot utiliza in considerare toate optiunile disponibile de tratament, inclusiv medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), pentru tratarea simptomatologiei usoare a pacientilor cu COVID-19 precum febra sau durerea. 
  • Pacientii aflati in tratament cu ibuprofen sau alte medicamente AINS nu ar trebui sa intreruptratamentul, lucru deosebit de important pentru tratarea unor boli cronice. 
  • Pacientii pot utiliza medicamente cu statut OTC cum ar fi ibuprofen pentru tratamentul simptomelor usoare COVID-19 precum febra sau cefaleea. 
  • Pacientii pot utiliza AINS cu statut OTC precum ibuprofen la recomandarea medicului sau farmacistului, in tratarea febrei si durerii, fara legatura cu COVID-19, conform informatiilor din prospectul medicamentului.

Si in Romania, ANMDM (Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale) si Colegiul Farmacistilor au publicat o serie de recomandari cu privire la utilizarea ibuprofenului, in linie cu recomandarile internationale.

CLICK aici pentru COMUNICATUL ANMDM in legatura cu utilizarea substantei ibuprofen.
CLICK aici pentru COMUNICATUL ANMDM in legatura cu utilizarea substantei ibuprofen.
CLICK AICI pentru COMUNICATUL CF din RO in legatura cu utilizarea substantei ibuprofen.
CLICK AICI pentru COMUNICATUL CF din RO in legatura cu utilizarea substantei ibuprofen.

CE SPUN MEDICII DESPRE UTILIZAREA IBUPROFENULUI

Dr. Virgil Musta
Dr. Virgil Musta

"Din pacate, apar o serie de astfel de stiri, unele mai bine documentate, altele din primul moment iti dai seama ca e fake-news. Pentru ca aceasta stire a avut o viralizare foarte mare, Organizatia Mondiala a Sanatatii a dat un comunicat in care spune ca nu este verificata, motiv pentru care ibuprofenul se poate da ca antiinflamator in cazul in care este necesar pentru terapia unui sindrom inflamator sau febril. Persoanele care au un sindrom inflamator si necesita tratament cu ibuprofen nu prezinta probleme, nici daca la un moment dat o sa contracteze SARS-CoV-2. Medicamentele antiinflamatorii diminueazinflamatia. Sunt medicamente non steroide, cum ar fi aspirina, ibuprofenul, folosite in numeroase patologii", a declarat Virgil Musta sef de sectie la Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes” din Timisoara si membru al Comisiei pentru managementul clinic si epidemiologic al COVID-19, intr-un interviu DC News (https://www.dcnews.ro/virgil-musta-adevarul-despre-ibuprofen-bun-sau-rau-in-tratarea-covid-19-e-stire-falsa_746021.html)

 

Dr. Traian Mihaescu
Dr. Traian Mihaescu

In prezent, autoritatile internationale au stipulat ca nu exista dovezi stiintifice privind consumul de ibuprofen si agravarea infectiei cu SARS-CoV-2. Aceasta clasa de medicamente este folosita de numeroase categorii de bolnavi. Atata timp cat nu exista dovezi in sensul excluderii ibuprofenului din tratamentul COVID-19 si atata timp cat avem numerosi bolnavi care iau acest tratament, specialistii romani ar trebui sa actualizeze protocoalele”, atrage atentia prof. dr. Traian Mihaescu, medic specialist pneumolog, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iasi, intr-un interviu pentru Politici de Sanatate (link https://www.politicidesanatate.ro/atentionarile-privind-utilizarea-ibuprofenului-la-pacientii-covid-19-fara-baza-stiintifica-clinicienii-romani-sustin-actualizarea-protocoalelor-terapeutice/)

 

Dr. Catalin Codreanu
Dr. Catalin Codreanu

Ibuprofenul este un medicament care face parte dintr-o clasa mai larga, numita antiinflamatoare nonsteroidiene, sunt preparate farmaceutice care au, concomitent, efect antialgic, sunt indreptate impotriva durerii, iar asta este utilizarea lor cea mai comuna, au, de asemenea, efect antiinflamator, care devine evident atunci cand dozele acestor medicamente folosite de catre pacienti, sunt mai mari, iar in al treilea rand, pot sa aiba efect antipiretic, respectiv pot sa scada temperatura corpului, daca aceasta este crescuta. Aceste atentionari se bazeaza pe date experimentale, dar pentru moment nu exista nicio dovadstiintifica ca aceste date experimentale se si intampla. Societatile internationale, europene si nord-americane, dar si cea romaneasca de Reumatologie, spun ca, daca pentru tratamentul bolii reumatice, pacientul are nevoie de antiinflamatoare, acestea se pot folosi, spune Prof. Dr. Catalin Codreanu, Presedintele Societatii Romane de Reumatologie, intr-un interviu DC NEWS (link https://www.dcnews.ro/ibuprofenul-periculos-in-tratarea-covid-19-prof-catalin-codreanu-nu-exista-dovezi-stiintifice-o-singura-situatie-in-care-nu-se-administreaza_746026.html)

 

Dr. Alexandru Rafila
Dr. Alexandru Rafila

”Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, daca antiinflamatoarele nesteroidiene (cum este si ibuprofenul) fac parte din medicatia obisnuita a unei persoane, poate continua sa le ia. Iar daca aceastapersoana contracteaza noul coronavirus, tratamentul trebuie adaptat de medicul care o trateaza”, afirmprof. dr. Alexandru Rafila, vicepresedinte al Comisiei COVID-19 din Romania si membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, pentru revista Politici de Sanatate ((link https://www.politicidesanatate.ro/atentionarile-privind-utilizarea-ibuprofenului-la-pacientii-covid-19-fara-baza-stiintifica-clinicienii-romani-sustin-actualizarea-protocoalelor-terapeutice/)

 

Dr. Dumitru Lupuleasa
Dr. Dumitru Lupuleasa

Ma bucur ca Agentia Europeana a Medicamentului si Agentia din Romania au infirmat acest zvon si atunci si pacientii, si prescriptorii, si colegii mei farmacisti vor merge cu eliberare, in conditiile in care se potriveste un astfel de anti-inflamator", a declarat prof. Dumitru Lupuleasa, presedinte al Colegiului Farmacistilor pentru DC NEWS (https://www.dcnews.ro/de-unde-a-plecat-fake-news-ul-despre-ibuprofen-lupuleasa-scenariu-despre-franta-ar-putea-fi-o-pista_746027.html).

 

RECOMANDAREA DOCTOR MIT

Dr. Bogdan Ivanescu (Doctor MIT)
Dr. Bogdan Ivanescu (Doctor MIT)

Dr. Bogdan Ivanescu (Doctor MIT): Trebuie sa fim cu totii constienti ca ne aflam intr-o situatie exceptionala, in care lucrurile evolueaza de la o zi la alta. De aceea, trebuie sa alegem sa ne informam din surse credibile, pentru a combate astfel eficient atat pandemia, cat si avalansa de informatii false sau incomplete asociate COVID-19.

In concluzie, pacientii aflati in tratament cu ibuprofen nu ar trebui sa intrerupa tratamentul, lucru deosebit de important pentru tratarea a atat de multe boli cronice!

***

 

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

screening-ul genetic,
Anterior
SCREENING-UL GENETIC parental - o necesitate PART. 1
rinita alergica, Atoprin,
Urmator
Cum sa scapi de simptomele provocate de rinita alergica?
screening-ul genetic,
Anterior
SCREENING-UL GENETIC parental - o necesitate PART. 1
rinita alergica, Atoprin,
Urmator
Cum sa scapi de simptomele provocate de rinita alergica?

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Ibuprofen poate fi utilizat in COVID-19!