ADEVARUL despre IBUPROFEN in tratamentul COVID-19!
Afla acum daca Ibuprofen te ajuta sau nu in tratamentul COVID-19
In afara de "ADEVARUL despre IBUPROFEN in tratamentul COVID-19!"
Te-ar mai putea interesa si
- tags: Ibuprofen, COVID-19, tratament, virus, antiinflamator, Doctor MIT, -
Transcript
Bine ati venit la Doctor MIT!
Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa aduc in fata voastra cele mai noi si mai importante informatii medicale!
2020 si se pare ca si 2021 sunt marcati ca anii debandadei noastre – in care pierdem prieteni buni atat dintre oameni cat si dintre molecule.
Despre ce molecule vorbesc? Pai nu va amintiti ca in martie 2020 intreaga suflare a aflat ingrozita ca daca ai un sistem imunitar prea puternic, faci furtuna de citochine si mori? Ca vitamina C era la fel de ingrozitoare, fiind un promotor al imunitatii? Si ca ibuprofenul te traznea pe loc daca te prindea COVIDU’ cu el in stomac?
Si, uite asa, populatia cea mai putin expusa la un COVID cu manifestari serioase, adica cei intre 20 si 50 de ani, cu sistemul imunitar cel mai bun, au inceput sa isi faca ganduri negre si se gandeasca cum sa ia macar o gripa ca sa inmoaie puterea imunitatii proprii. De citrice nu s-a mai atins nimeni vreo 6 luni pana cand aberatia cu sistemul imunitar puternic si vitamina C au disparut in neantul in care ar trebui sa dispara si cei ce lanseaza fake news-uri sau stiri false cum le zicem pe meleagurile astea.
Si, parca, mai era ceva! A, ibuprofenul! Pe asta parca nu l-a dezmintit nimeni cu tarie asa ca poate ca ar trebui sa ne aruncam un ochi la el.
Ibuprofenul
Ibuprofenul s-a nascut in urma cercetarilor din anii ’50, pe vremea in care englezii incercau sa sa gaseasca o alternativa mai sigura la sfanta aspirina. Astfel, dupa vreo 10 ani, britanicii reusesc sa puna pe piata primul antiinflamator nesteroidian, altul decat aspirina, ce poate fi vandut fara reteta. Ce a fost impresionant e faptul ca prima indicatie a ibuprofenului a fost poli-artrita reumatoida, o boala serioasa care nici acum nu are un tratament care sa o vindece. Pe langa aceasta indicatie, englezii au descoperit ca ibuprofenul e perfect si pentru rezolvarea mahmurelii.
Insa, lasand gluma la o parte, atat de inovatoare a fost aceasta descoperire incat pentru inventarea moleculei Stewart Adams a fost facut Cavaler al Imperiului Britanic iar compania ce a produs formula a primit Premiul Reginei pentru Reusite in Tehnologie.
Deci ne bucuram de peste jumatate de secol de prietenia ibuprofenului, un medicament trivalent antiinflamator, analgezic si antipiretic, ca sa o pierdem intr-o singura zi din martie 2020?
Cum de s-a ajuns aici?
Simplu, la inceputul pandemiei in Europa, un studiu pe un lot de pacienti francezi afirma ca acestia au evoluat necorespunzator in urma tratamentelor ce includeau antiinflamatoare nesteroidiene precum ibuprofenul. Rezultatele au fost communicate intr-o revista de specialitate iar titlul lucrarii a atras atentia presei. Care a facut ceea ce o parte a ei stie sa faca cel mai bine: a dat o stire senzationala cum ca ibuprofenul nu ar trebui luat pentru tratarea simptomelor din COVID-19.
Evident ca publicul a pus pe aceeasi lista ibuprofenul cu sistemul imunitar sanatos si cu vitamina C.
Ce a facut comunitatea stiintifica? S-a mobilizat sa demonteze mitul creat de acea parte a presei despre care vorbeam si a aratat ca, pe langa faptul ca studiul a fost realizat pe un lot prea mic, nerelevant statistic, utilizarea in masa a ibuprofenului pe pacientii internati nu a provocat nici un prejudiciu ba, mai mult, unele rezultate arata o evolutie usor mai buna a bolnavilor, ce primesc astfel 3 tratamente intr-unul: analgezic, antiinflamator si antipiretic.
Iburpofenul in tratamentul COVID-19
Si vorbim de un studiu publicat la sfarsitul anului trecut, realizat pe un lot serios, de peste 12,000 de pacienti din Statele Unite, diagnosticati cu COVID-19.
Ce a facut Organizatia Mondiala a Sanatatii si Agentia Europeana a Medicamentului? Au facut eforturi sa demonteze mitul creat si sa ofere asigurari populatiei ca nu exista contraindicatii de acest fel in utilizarea ibuprofenului.
Ce face cealalta parte a presei? Sta in fata voastra si va povesteste detaliat despre cum sta treaba cu sistemul imunitar, cu vitamina C si cu utilizarea ibuprofenului in COVID-19. Pe scurt, din fericire, nu este cazul sa renuntam la bunul nostru prieten trivalent, ibuprofenul, folosit deja de milioane de pacienti cu boli cronice, atunci cand vrem sa amelioram simptomele din COVID-19 sau chiar sa scadem riscul de declansare agresiva a bolii asa dupa cum par sa sugereze aceleasi studii la care faceam referire mai inainte si pe care le gasiti pe site-ul emisiunii, doctormit.ro.
Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MIT!
O emisiune oferita de Stem SURE - Banca de Celule Stem