Iaurt cu bacterii din fecale - mit urban sau adevar?

Iaurt cu bacterii din fecale - mit urban sau adevar?

iaurt, probiotice, bacterii,

Iaurturi cu bacterii din fecale - mit urban sau adevar?

Afla in acest episod adevarul despre iaurturile probiotice si bacterii din fecale.

Poate iesi fum fara foc? Afla acum adevarul despre iaurturile probiotice si bacteriile obtinute din fecale.
Cat este adevar si cat mit urban?

In afara de "Iaurturi cu bacterii din fecale - mit urban sau adevar?"

Te-ar mai putea interesa si

- tags: iaurt, bacterii, fecale, probiotice, sistemul digestiv, alimentatie, Doctor MIT, -

Transcript

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa aflu adevarul din spatele miturilor medicale ce spun ca nu e bine sa bei alcool cand iei antibiotice sau ca, pentru sugari, laptele de vaca este mai bun decat laptele praf.

Astazi vedem daca poate iesi fum fara foc si aici ma refer la zvonurile care spun ca iaurturile asa-zise probiotice ar fi facute cu bacterii din fecale sau de prin alte locuri nebatute de soare.

Ca sa testam daca stim despre ce vorbim, haideti in primul rand sa aflam numele impricinatului. Astfel bacteria utilizata in producerea de iaurt este:

  1. Staphylococcus Aureus
  2. Bacilul Koch
  3. Helicobacter pylori sau
  4. Bifidobacterium

Acum aflam cine se ocupa cu cumparaturile in casa – adica cei ce au raspuns Bifidobacterium.

Bacteriile din iaurt

De ce au s-au gandit oamenii de stiinta ca aceasta bacterie ar fi utila sanatatii? Pentru ca, dupa cum este promovata:

  1. (pot regla) tranzitul intestinal
  2. (ar avea) activitate antifungica
  3. (ar fi responsabila pentru) longevitatea remarcabila a taranilor bulgari pe la 1900 sau
  4. (pentru ca are o) forma de Y

Grea intrebare si grele variantele de raspuns! Desi Bifidobacterium este promovat in piata ca regland tranzitul intestinal, nu acesta este raspunsul. Si desi, bacteria are o vaga activitate antifungica, varianta corecta de raspuns este a 3-a. In 1907, pe cand in Moldova izbucnea rascoala taraneasca de la Flamanzi, la Institututul Pasteur din Paris, un om de stiinta de origine romana, Ellie Metchnikoff, facea asocierea intre longevitatea taranilor bulgari, consumul de produse lactate fermentate si existenta in intestinele lor a unei mici bacterii, in forma de Y, numita Bifidobacterium animalis.

Pai si atunci, daca toate informatiile ne arata un tablou pozitiv, de unde pana unde, temerea ca iaurturile ar fi produse cu bacterii obtinute din materii fecale?

Bifidobacterium, o bacterie esentiala

Pana sa aflam realitatea din spatele acestei enigme haideti sa recapitulam cateva dintre concluziile legate de bacteriile probiotice, precum este si Bifidobacterium. Astfel, intr-un alt episod, la Doctor MIT am aflat ca aceste bacterii mediaza raspunsul imun intestinal la nivel de receptori imunitari, ca niste sergenti care isi tin soldatii in alerta, am vazut ca parjolesc recoltele in fata bacteriilor patogene flamanzindu-le prin competitia pentru hrana si stim ca otravesc fantanile exact ca pe vremea turcilor prin acidifierea mediului din colon astfel incat bacteriile nocive nu se mai replica si mor, ca sa nu mai spun ca sintetizeaza un fel de antibiotice, numite bacteriocine, cu care isi inving dusmanii.

Acum ca ne-am reamintit de faptele bune ale bacteriilor probiotice haideti sa vedem cat de intunecat este secretul din spatele lui Bifidobacterium, pe care il gasim in iaurtul nostru cel de toate zilele.

Astfel relatia cu fecalele sau cu mediul reproducator feminin, pentru ca mi-e greu sa il nominalizez altfel intr-o astfel de emisiune, ar fi data de faptul ca Bifidobacteriile pot fi gasite în:

  1. saliva
  2. (in) fecale
  3. vagin sau
  4. în toate (aceste locuri)

Zvonul din piata produselor lactate de fermentatie este bazat exact pe aceste localizari ale bacteriei. In gura gasim Bifidobacterium Dentium, in secretiile vaginale gasim Bifidobacterium Longum iar in intestinele noastre, inainte de a deveni produsi de excretie gasim Bifidobacterium Animalis.

Poate ca, aici, gasim elementul senzational! Stim ca speciile includ, la randul lor, subspecii!Daca aflam ce subspecie este cea folosita de catre cel mai mare producator de iaurt din lume si inregistrata sub o denumire comerciala, vom sti daca trebuie sa fim suspiciosi sau nu. Asadar, ce subspecie este utilizata si inregistrat sub diverse denumiri, care mai de care mai sugestive?

  1. DN 173 010
  2. DN1
  3. A2 sau
  4. nici o tulpina nu este inregistrata (nici una dintre acestea)

Sistemul digestiv si bacteriile probiotice

Daca A2 ne aduce aminte de Autostrada Soarelui iar DN1 de cozile interminabile spre munte, dati-mi voie sa va reamintesc ca in medicina si in stiinta in general, lucrurile sunt extrem de precise. Va mai amintiti de AH1N1? Acesta era un foarte specific ortomixovirus gripal ce continea glicoproteinele hemaglutinina si neuraminidaza. Va reamintesc aceasta doar ca sa intelegeti ca atunci cand in produsele farmaceutice sau alimentare de inalta procesare se utilizeaza un anume component, atunci, in mod specific, acela se utilizeaza, iar in cazul nostru respectivul producator a inregistrat tulpina DN 173 010.

Ca sa inchei analiza, asa cum probabil ca va asteptati sau sperati, aceasta tulpina este a subspeciei Lactis astfel incat, in iaurt de consum de pe rafturile magazinelor noastre, vom gasi doar bacterii probiotice din genul Bifidobacterium specia animalis subspecia Lactis, bacterii ce nu vietuiesc in nici un alt mediu decat cel lactic, avand rol in protejarea florei intestinale, reglarea tranzitului intestinal si in cresterea imunitatii.

Curios sa afli adevarul despre zvonurile pietei sau despre miturile medicale populare? Atunci urmareste Doctor MIT, scrie-ne pe pagina de Facebook a emisiunii sau acceseaza doctormit.ro!
“Intreaba si cerceteaza!” si nu pierde Doctor MIT!

Aceasta emisiune v-a fost oferita de catre Stem Sure.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Regulament Concurs,
Anterior
Cat iti gradinaresti sanatatea?
Artroza, Movial Plus,
Urmator
O noua solutie la indemana pentru artroza!
Regulament Concurs,
Anterior
Cat iti gradinaresti sanatatea?
Artroza, Movial Plus,
Urmator
O noua solutie la indemana pentru artroza!

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Iaurt cu bacterii din fecale - mit urban sau adevar?