Performanta unui centru oncologic este vitala
Cauti un centru oncologic performant pentru diagnosticul si tratamentul cancerului? Iata de ce Sanador poate fi alegerea potrivita!
Te-ar mai putea interesa si
- tags: cancer, centru oncologic, boli neoplazice, tratament cancer, oncologie, Sanador, Doctor MiT, -
Transcript
Bine ati venit la Doctor MiT!
Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor in care am fost invatati sa credem: ca taiatul sub limba te scapa de hepatita ori copilul cu prea multe moase ramane cu buricul netaiat.
Desi aceasta zicala din urma poate purta ceva adevar, nu l-as valida ca fiind un adevar. Ia ganditi-va, la o nastere, cate “moase” sunt implicate? Avem asistentii medicali, anestezistul, ginecologul si neonatologul. Aceasta alaturare de forte este tocmai ca bebelusul sa aiba “buricul taiat” in cele mai bune conditii. Iar dovada ca asta e solutia, asistenta multidisciplinara, rezida in scaderea mortalitatii infantile in ultimii 40 de ani de la peste 8% in tarile care nu aveau acest tip de abordare combinata, la o medie de 1,4% in urma implementarii politicii ce asigura mamei si noului nascut asistenta mai multor specialitati si a unor dotari din ce in ce mai complexe.
Pai, daca am reusit aceasta cu cei mai mici dintre noi, cat de frumos ar fi sa putem replica succesul atunci cand ne gandim la adulti si mai ales la adultii ce au nevoie de asistenta din sfera oncologica? Cat de frumos ar fi sa putem scadea rata de deces in cancer prin asigurarea, intr-un singur loc, a unei pleiade de optiuni de investigare si de tratament pentru fiecare pacient?
Haideti sa va spun cum vad eu lucrurile – ce ar trebui sa gasim, ca pacient in locul in care cautam rezolvarea problemei si la ce foloseste fiecare dispozitiv despre care o sa va povestesc.
Asa dupa cum ziceam, avem 2 elemente constitutive ale actului tratamentului: investigarea ce duce la diagnosticare si terapia propriu-zisa.
La Centru Oncologic Sanador vei gasi toate dotarile necesare
La capitolul investigatii ar fi exceptional daca am avea acces, in acelasi loc, la tehnologii pe care o sa vi le zic astfel incat pacientul sa castige si timp si sa si primeasca un diagnostic cat mai rapid iar toate acestea cu minim de efort.
Aceasta inseamna ca atunci cand pacientul sau cei apropiati cauta sa aleaga cea mai buna optiune pentru el, ideal ar fi ca tot ce va descriu sa se regaseasca pe lista de dotari a spitalului la care se uita.
Si, luand-o cu inceputul, ar trebui sa ne uitam la ce tehnologie pentru diagnosticare are unitatea medicala si apoi la ce tehnologie pune la dispozitia pacientului pentru rezolvarea problemei.
Insa acestea doua sunt indisolubil legate de ceva foarte important ce saxonii numesc “tumor board” sau, mai pe limba noastra, comisia oncologica multidisciplinara. Aici gasesti medici, radiologi, biologi si alte specialitati care au un cuvant de spus in gestionarea holistica a pacientului. Astfel pacientul, fara ca macar sa o stie sau sa o simta, primeste suportul si atentia mai multor specialisti decat isi imagineaza.
Diagnosticarea
Iar primul pas este investigarea problemei pentru diagnosticarea conditiei medicale. Iar aici, pe langa competenta umana, este grozav daca reusim sa avem acces la RMN, ideal cel de 3 Tesla, care obtine imagini cu detalii extrem de fine intr-un timp scurt.
Alt dispozitiv este PET-CT adica tomografia cu emisie de pozitroni care, dublată de o tomografie computerizată, este o investigație imagistică mixtă, adica de medicină nucleară și de radiologie si care poate detecta devreme patologia oncologică.
O alta masinarie minunata este SPECT-CT. Aceasta este o tot investigație imagistică hibridă, medicină nucleară cu radiologie, tridimensionala iar pacientii pot beneficia de scintigrafii SPECT-CT pentru ca medicul sa investigheze oasele, organele endocrine si chiar cordul.
Si daca ai la indemana in acelasi areal si anatomia patologica, tot ce se vede pe calculator poate fi verificat direct in laborator pe piese de tesut suspect recoltate, de exemplu, prin biopsie.
Insa incununarea unui diagnostic rezida in posibilitatea simularii unui tratament pentru a vedea daca o abordare sau alta functioneaza.
CT, RMN, PET-CT, SPECT-CT
Iar asta e posibil daca ai de partea ta pe langa un RMN 3 tesla, PET-CT, SPECT-CT, laborator de histopatologie si imunohistochimie, si de un simulator 4D. Acesta face o chestie grozava si anume arata cum trebuie iradiata formatiunea tumorala, ce forma are dar si unde se afla in corp si ce raporturi are cu reperele anatomice: e lipita de stomac dar nu si de splina si se afla X milimetri de pancreas astfel incat medicii vor sti la ce sa se astepte atunci cand decid unde pun „razele” de radioterapie daca vor sa bombardeze tumora din afara corpului.
Iar ceea ce este extraordinar, in plus fata de ceea ce deja e extraordinar, si la care s-ar putea sa nu va fi gandit, este faptul ca masinaria simuleaza si coordoneaza fara intrerupere dispozitivele de terapie chiar si in timpul fazelor respiratorii ale pacientului, adica atunci cand tumora se misca odata cu inspirul si expirul pacientului. Ce ziceti de asta?
Stiu ca v-am trezit curiozitatea legat de ceea ce putem face atunci cand vorbim despre tratamentele pentru cancer. Astazi am aflat ca, daca ai nevoie de ajutor, ideal este gasesti un loc in care toate dispozitivele de investigare si tratament se afla laolalta si cuprind de la toate tipurile de ecografe pana la CT, RMN, PET-CT, SPECT-CT, incununate de simulatorul de tratament.
In episodul urmator va povestesc despre dotarile perfecte de la centru oncologic Sanador atunci cand vorbim despre tratamentul cu succes impotriva cancerului.
Pana atunci, pentru subiecte la fel de interesante viziteaza doctormit.ro
Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MiT!
Acest episod va este oferit de catre Clinica Sanador.