Despre AMH, marker-ul preferat al evaluarii potentialului fertil feminin
Un articol redactat de catre Dr. Andreea Veliscu de la Clinica Embryos, medic primar obsterica-ginecologie, supra-specializat in reproducerea umana asistata si Dr. Odukoya Cristiana.
Fertilitatea este un subiect foarte abordat si controversat in zilele noastre insa sunt necesare informatii suplimentare referitor la cat de mult se poate amana conceptia pentru a mai putea avea loc in conditii optime. Tot mai multe cupluri tinere amana decizia de a deveni parinti din motive personale si profesionale insa semnale de alarma trebuie ridicate in randul lor deoarece tendinta este catre o scadere accentuata a varstei la care punem diagnosticul de infertilitate.
Rezerva ovariana se diminueaza cu varsta insa putem intalni semne menopauzale precoce prin epuizarea rezervei ovariene la paciente extrem de tinere, sub 30 ani, moment in care vorbim despre insuficienta ovariana prematura. Altfel, in mod normal, rezerva ovariana se diminueaza cu varsta.
Bineinteles, modul cum decidem sa ne conducem viata, ce bem, ce mancam, ce respiram ne influenteaza in mod benefic sau negativ potentialul fertil. Afectiunile medicale ginecologice, stilul de viata deficitar epuizeaza mult mai rapid stocul ovocitar existent.
Testarea rezervei ovariene ca metoda de preventie
Incurajam testarea rezervei ovariene la paciente tinere, chiar 25-30 ani pentru a sti in timp util cat pot amana momentul conceptiei fara sa puna probleme semnificative sau interventie medicala specifica pentru obtinerea unei potentiale sarcini. Evaluarea fertilitatii femeii in evolutia ei biologica poate fi determinata prin mai multi parametri.
AMH-ul (hormonul anti-mullerian) este un hormon si un marker valoros de cuantificare a rezervei ovariene prin faptul ca nu necesita pregatire prealabila, se poate recolta pe toata durata ciclului menstrual fara sa prezinte variatii, poate identifica pacientele a caror fertilitate este in scadere (de exemplu pacientele care au urmat proceduri chirurgicale cu implicare ovariana), si poate da informatii asupra tranzitiei catre menopauza pe o durata de circa 4 ani. Este un test de sange simplu, ce aduce informatii vitale.
Fertilitatea femeii scade incepand cu 30 de ani, accelerat dupa 35 de ani, iar dupa 40 de ani poate fi dramatic scazuta sau chiar absenta.
Ceasul biologic te atentioneaza ca nu poti fi mama oricand si pentru a nu te gasi in situatia nefavorabila tardiva, recoltarea AMH-ului la timp poate schimba perspective.
Urmatoarele valori ale acestuia sunt menite sa aduca informatii orientative asupra momentului in care AMH-ul ne situeaza din punct de vedere fertil si probabilitatea, nevoia de a ne adresa unui specialist.
- AMH > 4 ng/ml – rezerva ovariana foarte buna, ovare micropolichistice
- AMH 1,5-4 ng/ml – rezerva ovariana buna
- AMH 1 - 1,5 ng/ml – rezerva ovariana in scadere
- AMH 0,5 – 1,0 ng/ml – rezerva ovariana mica
- AMH < 0,5 ng/ml – rezerva ovariana foarte mica