HIV / SIDA a fost invinsa de celulele stem!
Afla in acest episod despre tratamentul cu celulele stem in infectia cu virusul HIV.
In afara de "HIV / SIDA a fost invinsa de celulele stem!"
Te-ar mai putea interesa si
- tags: SIDA, HIV, celulele stem, boli cu transmitere sexuala, Doctor MIT, -
Transcript
Bine ati venit la Doctor MIT!
Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor ce spun ca poti face herpes daca mananci ceva stricat sau ca poti lua hepatita C prin sarut.
Astazi vom aborda un subiect mult mai interesant si vom vorbi despre primul bolnav vindecat de SIDA!
O sa va spun o poveste care implica obiceiuri sexuale neortodoxe, transplanturi, celule stem, un jaf si mutatii care se termina intr-un mod fericit!
Daca aveti senzatia ca de infectia HIV sau de Sindromul Imunodeficientei Uname Dobandite SIDA nu se poate scapa, ei bine adevarul este altul. Infectia HIV a ajuns, in zilele noastre, sa fie considerata in marea majoritate a cazurilor drept o infectie virala cronica cu care se poate trai insa, exista un numar de pacienti care au eliminat virusul HIV din organismul lor.
In 1966 in Seattle, Statele Unite, se nastea Timothy Ray Brown. Ajuns la varsta liceului Brown admite in fata familiei si apoi in mod public ca preferinta sa sexuala este homosexuala. In 1991, la 25 de ani, se muta in Germania pentru a gusta viata liberala de dupa caderea Zidului Berlinului. 4 ani de zile totul este in regula pana cand un fost iubit din Statele Unite il suna pentru a-i da o veste trista: a fost testat pozitiv la infectia HIV si crede ca si Timothy ar putea fi infectat.
Care credeti ca era speranta de viata a unui pacient HIV seropozitiv in ‘95?
- 2 ani
- 4 ani
- 15 sau
- Inca de pe atunci infectia HIV era considerata a fi o boala cronica?
Cred ca stiti ca a patra varianta de raspuns este corecta doar de putin timp. In ’95 diagnosticarea infectiei HIV era o sentinta la moarte cu executare peste 2 ani.
Acum va dati seama ce s-a petrecut in sufletul personajului nostru. Oricum, neavand ce face, si-a continuat viata cu sabia lui Damocles deasupra capului.
O doza buna de noroc a fost insa de partea lui pentru ca anul urmator s-a “inventat” terapia antiretrovirala combinata precum tri-terapia.
Astfel, toate bune si frumoase in urmatorul deceniu pentru Timothy pana cand n-au mai fost: infectia HIV s-a transformat in SIDA si in cadrul acestui sindrom o noua boala amenintatoare de viata s-a declansat in corpul sau: leucemia mieloida acuta.
Solutii pentru HIV
Medicul sau curant desi nu mai tratase pacienti HIV seropozitivi vreodata si nici nu studiase aceasta boala, stia ca exista un lot rar de persoane ce prezinta o mutatie genetica ce le facea HIV rezistente. Acesta ii propune lui Brown sa incerce pe el un transplant cu celule stem colectate de la un donator compatibil din acel lot. Brown refuza, temandu-se de transplant si alege doar chemoterapia.
Personajul nostru nu poate duce pana la capat toate curele si in 2007 leucemia revine.
Singura solutie pentru salvarea vietii sale devenea, clar, transplantul cu celule stem. Dar daca tot urma sa beneficieze de asa ceva, medicul sau il intreaba din nou daca nu vrea sa incerce, in premiera mondiala, un transplant de la un donator ce prezenta mutatia CCR5 care il facea HIV rezistent. Brown accepta.
Sansa e de partea lui din nou. Din cei 1% caucazieni ce prezinta mutatia CCR5 de la ambii parinti, se gasesc cel putin 2 donatori compatibili cu el si transplantul are loc pe 7 februarie 2007. Insa organismul sau deja slabit nu reuseste chiar si cu acest ajutor sa rezolve leucemia care reapare un an mai tarziu.
Insa ceea ce se intampla este, in ochii unora, miraculos. La 3 luni de la acest transplant de celule stem, Timothy nu mai este seropozitiv si nivelurile de virus HIV din sangele sau sunt, cel putin, nedecelabile si el nu trebuie sa reintre pe terapia anti-retrovirala.
Transplant de celule stem la HIV
Al doilea transplant cu celule stem de la acelasi donator are loc acum 10 ani fata de data difuzarii acestui episod Doctor MIT si anume in 2008. De data aceasta Timothy invinge si leucemia o data pentru totdeauna.
Transplantul cu celule stem ce purtau mutatia genetica CCR5 ii vindeca leucemia dar mai ales ii vindeca sindromul imunodeficientei umane dobandite si infectia HIV. Timothy devine astfel primul om din lume care invinge SIDA.
Dar cum povestea sa are si suisuri si coborasuri, un an mai tarziu Timothy Brown este talharit in Berlin, batut si lasat inconstient in strada. Cu acest prilej sufera cateva traumatisme ale caror sechele le va purta toata viata insa scapa cu viata pentru a se muta inapoi in Statele Unite unde devine cel mai important promotor al terapiei cu celule stem in masa pentru vindecarea HIV infiintand un foarte important ONG dedicat cercetarii in domeniu.
Aceasta este povestea lui Timothy Brown, primul om din lume vindecat de SIDA si supranumit pacientul din Berlin. Urmand acelasi protocol apare un al doilea om vindecat de HIV supranumit pacientul din Barcelona dupa care un al treilea si asa mai departe.
Aceasta este povestea pe care voiam sa v-o spun pentru a intelege ceea ce inseamna celulele stem, pentru a va incuraja sa le recoltati la nasterea copiilor vostri si pentru a visa la potentialul nebanuit al acestora.
Daca vreti sa aflati si alte informatii la fel de interesante va invit sa vizitati pagina de Facebook a emisiunii sau sa accesati doctormit.ro.
Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MIT!
O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.