Oboseala sau manancare stricata pot provoca herpesul?
Este adevarat ca herpesul poate sa apara din cauza oboselii sau a alimentatiei neadecvate?
Cat de adevarat este ca herpesul apare de la oboseala, stress sau mancare ce nu iti pica bine?
In afara de "Oboseala sau manancare stricata pot provoca herpesul?"
Te-ar mai putea interesa si
- tags: herpesul, virus, cauze, transmitere, virusul herpetic, sanatate, Clinica Doctor MIT, -
Transcript
Bine ati venit la Doctor MIT!
Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor medicale precum ca scapi de hepatita daca te tai sub limba sau ca un mar pe zi tine medicul departe.
Astazi vedem cat de adevarata este credinta ce leaga aparitia pe buze a herpesului de oboseala sau de alte cauze de genul “vai draga, am mancat ceva ce nu mi-a picat bine si uite ca am facut herpes!”
Ca sa putem trage o concluzie corecta despre herpesul labial, asa cum se numeste herpesul pe care il vedem pe buzele celor ce il au manifest, ar trebui sa stim cateva lucruri: de ce il facem, de ce apare in mod repetat si daca il putem vindeca.
Asadar, herpesul este o boala:
- autoimuna
- (este un) neoplasm (adica un fel de cancer pasager)
- (este o boala) virala sau
- (se datoreaza infectarii cu un parazit) parazitoza
Cea mai importanta informatie pentru cei ce au experimentat, cel putin o data herpesul pe buze, este ca aceasta este o infectie virala.
Cauzele aparitei herpesului
Ce virus trebuie blamat pentru aceasta?
- (virusul herpes simplex 1) HSV1
- (virusul herpes simplex 2) HSV2
- ambele sau
- (acest virus inca nu a fost clasificat) altul
Herpesul poate fi provocat de catre oricare dintre cele doua, dar cel labial, adica cel ce apare pe buze, de datoreaza in principal virusului herpes simplex 1 pe cand herpesul genital se datoreaza, in principal, versiunii simplex 2.
Am aflat ca facem herpes nu datorita spaghetelor prost gatite si nici datorita micilor expirati ci din cauza unui virus, deci credinta ca daca mananci ceva stricat faci herpes pare a nu fi adevarata. Dar sa nu ne grabim si sa vedem daca, nu cumva, avem de-a face macar cu un adevar partial si anume ca o asemenea situatie gastronomica ar incuraja reactivarea virusului.
Ca sa putem spune ceva despre asta ar trebui sa stim in primul rand cum se ia acest virus:
- (il putem lua daca bem din acelasi pahar cu cineva care are o leziune herpetica sau daca ne sarutam cu o persoana aflata intr-o asemenea conditie adica prin) fluide corporale
- (Prin) sex
- (prin) atingere (pur si simplu) sau
- (pe) toate (aceste cai)
Poate nu va vine sa credeti dar puteti lua herpes in toate aceste moduri: sarut, band apa din acelasi pahar cu o persoana ce manifesta infectia sau pur si simplu atingand involuntar leziunile herpetice de pe suprafata pielii acesteia.
Prezenta virusului herpetic in organism
Cam inspaimantatoare aceasta perspectiva, nu-i asa? Daca vedem ca herpesul este atat de contagios, haideti sa aflam cat din populatia globului prezinta virusul in organism?
- (sa incepem usor si sa spunem) 10%
- 50%
- 90% sau
- (toata lumea este infectata) 100%
Desi poate ne asteptam ca varianta a treia sau a patra sa fie corecta, de fapt, cam o persoana din doua prezinta virusul in organism.
Transmiterea herpesului
Aceasta este, intr-un fel, ciudat: un virus extraordinar de contagios nu a reuseste sa infecteze tot ce misca. De ce?
Aceasta ne aduce inapoi la intrebarea de la inceput iar ipotezele sunt urmatoarele. Pentru ca herpesul este contagios:
- (numai la) prima infectare
- (doar) cand este manifest (adica cand il avem pe buze sau in alte zone ale corpului)
- (doar la) imunodeprimati (adica la persoanele cu status imunitar scazut cum sunt copiii mici, batranii sau bolnavii de boli cronice) sau de fapt herpesul este contagios
- tot timpul
Raspunsul corect este al doilea: putem lua herpes de la o persoana doar cand aceasta sufera de o infectie activa adica cand are basicile herpetice prezente pe suprafata corpului: buze, organele genitale sau in alte zone in care are ghinionul sa ii fie manifest herpesul.
De retinut: herpesul, in marea majoritate a cazurilor, va apare in acelasi loc in care a si patruns initial in organism. De ce? Pentru ca virusul herpetic este un virus care traieste in:
- sange
- (in) mucoase (cum este cea labiala, gingivala sau genitala)
- (in) muschi sau
- (pe traiectul fibrelor nervoase) radacini nervoase
Virusul herpetic simplex 1 si 2, purtat de saliva, sperma, sange sau de alte fluide umane ajunge pe mucoasa respectiva si de acolo se ingroapa pe traiectul celor mai apropiata filete nervoase.
Durata de viata a virusului in organismul nostru:
- 1 an
- (virusul este ucis de catre sistemul imun in) 10 ani
- (medicamentele antivirale il ucid intr-o luna) 1 luna sau
- (virusul ramane prezent in organism) toata viata (noastra)
Din pacate pentru noi, nu exista vindecare pentru infectia cu virus herpes simplex, acesta ramanand dormant sau activ in filetele nervoase din corpul nostru atata vreme cat traim.
Pe scurt, herpesul pe care cel mai adesea il vedem pe buzele celor infectati, atunci cand virusul este activ, se datoreaza unui agent patogen, HSV1 si 2 si apare sporadic pe durata vietii. Manifestarea infectiei a fost corelata cu:
- ciclul menstrual
- (expunerea la) radiatia ultravioleta
- oboseala cronica sau
- (pare a fi asociata cu oricare dintre acestea) oricare
Cei care sunt utilizatori de aciclovir, un antiviral destul de eficient in scurtarea duratei de manifestare a leziunilor herpetice, stiu ca oricare dintre cele amintite poate fi legata de aparitia infectiei virale ceea ce, in realitate, indica o scadere temporara a imunitatii.
Asa ca, daca stim ca reactivarea virusului herpes simplex este legata aproape exclusiv de variatiile in jos ale statusului imunitar si constientizam ca, de fapt, o mancare care pica greu sau oboseala sunt corelate cu scaderea imunitatii, putem spune ca credinta populara a nimerit-o bine de aceasta data: herpesul poate deveni manifest daca mananci ceva ce nu iti prieste, esti stresat sau, in cazul femeilor, te afli in acea perioada delicata a lunii.
Crezi ca stii un adevar medical interesant? Atunci scrie-ne despre el pe pagina de facebook a emisiunii sau acceseaza doctormit.ro.
“Intreaba si cerceteaza!” si nu pierde Doctor MIT!
O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.