Afla pentru ce hepatite avem tratament!
In acest episod vei afla pentru ce hepatite exista tratament si cum se transmit aceste virusuri si metode de preventie.
Stii ce hepatite putem evita prin vaccinare ori chiar vindeca?
Urmareste acest episod pentru a afla raspunsurile!
In afara de "Afla pentru ce hepatite avem tratament!"
Te-ar mai putea interesa si
- tags: hepatite, tratament, virusuri hepatice, vaccin, boli infectioase, Doctor MIT, -
Transcript
Bine ati venit la Doctor MIT!
Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa aduc in fata voastra atat adevarul din spatele miturilor medicale in care am fost invatati sa credem cat si cele mai interesante informatii medicale pe care le cautati!
Intr-un episod anterior din seria dedicata hepatitelor am aflat ca sufixul-ita inseamna inflamatie. Deci in cazul nostru hepatita este o inflamatie a ficatului si ca hepatitele pot avea mai multe cauze: mecanice, toxice, autoimune, genetice si virale. Am aflat ca in cazul celor virale exista 5 tipuri de virusuri care insa pot da doar 4 tipuri de hepatite pentru ca virusul delta nu poate exista decat in co-relatie cu virusul de tip B si ca mortalitatea in hepatitele virale merge de la 0,5% pana la 20%.
In episodul de astazi aflam cum se iau aceste virusuri, daca exista vreun vaccin impotriva lor ori vreun tratament.
Virusurile hepatice pot fi contractate:
- pe cale fecal-orala
- 2. Prin sex neprotejat
- prin transfuzii de sange sau prin utilizarea de seringi infectate sau
- 4. Pe toate aceste cai
V-am intrebat aceasta pentru a va readuce aminte ca virusurile hepatice sunt atat de variate incat acopera intreg acest spectru de transmitere.
Hepatita A si E se iau pe cale fecal-orala si au si cea mai mica rata de deces - de pana la 0,5% asta daca nu cumva infectia cu virus de tip E s-a produs la o gravida caz in care riscul de deces urca enorm, pana la 20%.
Hepatita de tip B si D se ia prin contact sexual neprotejat, produse de sange ca in transfuzii sau pe cale verticala de la mama la fat. Riscul de transmitere in acest caz, fara tratament, este de 90%. Si, sa nu uitam ca virusul hepatic de tip B este de pana la 100 de ori mai infectios decat virusul HIV!
Hepatita de tip C se transmite aproape exclusiv prin sange contaminat ca in transfuzii, tatuaje, in tratamentele stomatologice ori in utilizarea de droguri injectabile. Evident aici vorbim de situatii in care se incalca regulile de igiena sau cele ale bunului simt. Ca picanterie, daca o pot numi asa, Egiptul este tara cu cea mai mare prevalenta a virusului HCV in populatie, in parte din cauza nerespectarii masurilor de igiena din domeniul stomatologic.
Ajungand la tratament, in cazul tuturor hepatitelor exista o solutie terapeutica care poate reduce si, in unele cazuri vindeca intr-un anumit procent infectia virala. Din pacate nu pentru toate tipurile virale exista un tratament specific si, de aceea, si rata de succes nu este de 100% asa cum am spera.
Vaccin hepatite
Intrebarea pe care o pun acum va testeaza cunsotintele generale. Pentru prevenirea carui tip de infectie virala exista vaccin?
- A si B
- tip A, B si D
- A, B, D si E sau exista vaccin impotriva tuturor virusurilor
- Adica A, B, C, D si E
Daca ati ales ultima varianta inseamna ca sunteti optimisti. Din intreaga enumerare trebuie sa scoatem litera C pentru ca inca nu avem un vaccin pentru aceasta infectie virala.
Asa ca va invit sa profitati de acest avans al stiintei si sa va vaccinati voi si copiii vostri cel putin impotriva hepatiteti A si B.
Ar trebui sa stiti ca, in afara programului national de vaccinare la nastere anti-hepatita B, exista un vaccin simplu anti-hepatita A si unul combinat anti-hepatita A si B pe care vi-l recomand din toata inima pentru complianta pe care o implica.
Rezumand, astazi ati aflat ca hepatitele virale au cai de transmisie variate, de la cea fecal-orala la cea sangvina, ca unele virusuri se pot transmite de la mama la fat. Ca exista tratamente ce se lupta cu destul de mult succes impotriva acestor virusuri. Si ca, cel mai important, avem vaccinuri pentru 4 din cele 5 virusuri hepatice care exista pe acest pamant.
In episodul urmator aflam cum sa recunoastem repede cu ce tip de hepatita ne confruntam dupa semnele si simptomele specifice si cum putem testa aceasta.
Pana atunci insa va invit sa accesati doctormit.ro si sa vizitati pagina de Facebook a emisiunii!
Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MI!
O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.