Grupa de sange si la ce riscuri esti supus!

Grupa de sange si la ce riscuri esti supus!

Grupa de sange

Afla de ce ai aceasta grupa de sange

Grupa de sange si la ce riscuri esti supus!

Stii de ce ai grupa de sange pe care o ai? Ce dieta ar fi bine sa urmezi in functie de aceasta? Care sunt bolile pe care ai putea sa le faci in functie de tipul de sange?

In afara de "Grupa de sange si la ce riscuri esti supus!"

Te-ar mai putea interesa si

- tags: grupa de sange, gravida, cardiovascular, transfuzie de sange, celule stem, Doctor MIT, Stem Sure, -

Transcript

Bine ati venit la Doctor MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor medicale ce spun ca daca ai tensiune arteriala mare este bine sa “lasi sange” sau ca, pentru a scapa de hepatita B, trebui sa te tai sub limba si sa lasi sangele “rau” sa paraseasca organismul.

Din aceeasi zona sanguina este si subiectul nostru de azi. Astazi vom afla tot ce este mai important si mai interesant despre grupele de sange!

Iti stii cumva grupa de sange? Te las o secunda sa ti-o reamintesti! Acum incearca sa raspunzi corect intrebarii: cate grupe de sange exista pe lume?

  1. 1
  2.  2
  3. 36 sau
  4. 100

O parte v-ati dat raspunsul legat de grupa proprie de sange ca fiind din zona AB ori ZERO desi corect este O care vine de la cuvantul german Ohne adica Fara. Vedem mai incolo care e treaba cu el. Altii ati fost si mai specifici si ati adaugat si un Rh, pozitiv sau negativ. Probabil putini ati raspuns 36 desi acesta este raspunsul corect: exista 36 de grupe de sange pe lume!

Dar ce determina existenta unei grupe de sange si mai ales, de ce e nevoie de 36?

In primul rand nu este vreo nevoie sa existe un numar X de grupe de sange ci, pur si simplu, acestea sunt determinate de existenta sau inexistenta – Ohne - pe suprafata unei celule rosii – hematii - a unor anticorpi si antigene ce pot fi proteine, carbohidrati, glicoproteine sau glicolipide. Ca sa va dati seama de vastitatea acestora, se cunosc 346 de antigene de acest fel. Grupate intr-un fel sau altul, acestea determina existenta a 36 de grupe de sange.

Grupele de sange sunt foarte importante deoarece:

  1. determina ce sange primeste o persoana care are nevoie de o transfuzie
  2. Determina conduita personalului medical la momentul nasterii unui copil cu o grupa de sange diferita de a mamei
  3. ambele variante sunt reale sau
  4. Grupele de sange au relevanta doar in cercetare?

Probabil ca stiti ca ultimul raspuns nu este adevarat asa ca ati ales varianta a 3-a si bine ati facut!

Dar de ce ce important sa nu transfuzezi o grupa “gresita” de sange?

Pentru ca daca amesteci 2 grupe de sange incompatibile:

  1. sangele pacientului se va coagula si acesta va muri
  2. Se instaleaza boala grefa contra gazda
  3. pacientului i se poate schimba grupa de sange sau
  4. Toate acestea se pot intampla

A patra varianta de raspuns este adevarata. O transfuzie cu o grupa gresita de sange duce la o reactie descrisa in primele 2 variante de raspuns si pacientul moare rapid deoarece sangele i se va coagula pe loc. Insa si a treia varianta de raspuns este valida si se poate intampla in cazul mamelor ce au Rh negativ iar fatul Rh pozitiv. Circulatia fetala poate amesteca in anumite cazuri cele doua tipuri de sange, ori acestea se pot intalni in cadrul hemoragiilor de la nastere si determina modificari nefericite la mama si la copil ce se pot solda cu pierderi de vieti.

Grupa de sange si femeile gravide

Insa, in acest secol putem gestiona usor aceasta situatie injectandu-i mamei imunoglobulina anti-D.

Spuneam insa ca schimbarea grupei de sange se poate intampla si pentru grupele ABO, nu numai pentru Rh ca in cazul gravidelor. Schimbarea de la grupa 0 la B2 se poate intampla si in cazul in care pacientul primeste un transplant de celule stem ca parte a tratamentului pentru leucemie, de exemplu. Deci, in concluzie, putem sa ne nastem cu o anumita grupa de sange si sa capatam pe parcurs o alta.

Toata stiinta din spatele acestor grupe de sange, care au inceput a fi descoperite la 1900 de catre medicul austriac Karl Landsteiner si stabilizate la 36 deabia in 2018, ne arata ca miturile medicale ce spun ca personalitatea ta este determinata de grupa de sange ori ca trebuie sa mananci ghidat de A, B, 0 sau Rh este o sarlatanie. Glicolipidele de pe suprafata hematiilor tale nu or sa determine daca esti coleric ori predispus la poezie 🙂

Astazi ati aflat cate grupe de sange exista in realitate, ce le determina si mai ales ca grupa ta de sange se poate schimba pe parcursul vietii si da, cei cu grupa 0 Rh negativ sunt donatori universali iar cei cu AB Rh+ sunt primitori universali! Asa ca tineti-i aproape si pretuiti-i pe cei cu 0 Rh- pentru ca sunt speciali! 🙂

Pentru alte informatii la fel de interesante viziteaza pagina de Facebook a emisiunii sau acceseaza doctormit.ro.

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MIT!

O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Colagenul, ridurile, kollagen beauty,
Anterior
Colagenul pentru frumusete si santate
soare, piele, ultraviolete, cancer,
Urmator
Cat de riscant e sa stai la soare pe plaja, in realitate?
Colagenul, ridurile, kollagen beauty,
Anterior
Colagenul pentru frumusete si santate
soare, piele, ultraviolete, cancer,
Urmator
Cat de riscant e sa stai la soare pe plaja, in realitate?

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Grupa de sange si la ce riscuri esti supus!