Gaseste aici, solutia care te scapa de depresie!
Depresia se manifesta ca o stare de spirit fara chef de viata, de energie sau de vointa de a incepe si de a duce la capat lucruri pe care, inainte, respectiva persoana le facea in mod normal.
Aceasta stare afecteaza gandirea, obiceiurile, sentimentele si in cele din urma starea de bine a persoanei ce experimenteaza depresia.
Starea depresiva se poate manifesta ca tristete, anxietate, senzatie de gol sufletesc, lipsa de speranta, senzatie de neajutorare, ca si cand propria persoana nu ar mai avea nici o valoare, sau poate fi experimentata senzatia de vina si, desi nu este prea evident, starile de nervozitate, rusine sau neliniste pot fi un simptom al depresie desi ne-am obisnuit sa asociem depresia cu starile avolitionale.
Persoanele atinse de depresie isi pierd interesul fata de activitatile care, inainte, le faceau placere, pot sa isi piarda pofta de mancare si implicit pot slabi, pot incepe sa aiba probleme de memorie, dificultati in luarea deciziilor si se pot gandi sau pot aduce in discutie idei suicidale care, in cazuri precum cele din simdromul depresiv sever, pot fi duse la implinire respectiv deces.
STAREA DEPRESIVA
Starea depresiva despre care vom vorbi si careia vom incerca sa ii oferim cateva solutii, nu ar trebui confundata cu starea similara provocata de administrarea anumitor medicamente precum interferonul pe care il iau pacientii infectati cu virus hepatic C (HVC) sau cu starea normala de tristete pe care o incearca oricine atunci cand pierde pe cineva drag.
Depresia, ca stare luata in considerare din punct de vedere medical, este o afectiune care ar trebui ameliorata deoarece scoate din fluxul normal al vietii milioane de persoane si afecteaza viata a si mai multora, a celor din familiile pacientilor cu sindrom depresiv.
In plus, acest sindrom ar trebui pus in lumina si expus deoarece in continuare, in Romania, o parte din societate trateaza acest subiect intr-un mod medieval asociat cu ostracizarea si rusinea.
In cazul adultilor, depresia poate avea ca si cauza problemele financiare, nesiguranta emotionala dintr-o relatie personala, hartuirea, gelozia, izolarea sociala, problemele de la locul de munca, nasterea, intrarea la menopauza, o boala descoperita recent sau aparitia unei conditii medicale majore precum o operatie foarte invaziva sau debilitanta, pierderea unui membru prin amputatie sau altele din aceeasi categorie.
Depresia poate aparea si la copii iar originea acesteia, pe langa motive cvasi-similare cu cele pe care deja le-am amintit, se poate regasi intr-un mediu parental dur. O educatie aspra mergand pana la abuz emotional sau neglijare iar in unele cazuri putandu-si afla radacinile in modul inegal (in sens negativ, al lipsei) in care subiectul a fost tratat fata de fratii si surorile sale.
Poti scapa de depresie?
DA.
Depresia are ca substrat biochimic un dezechilibru al neuro-mediatorilor si poate o conexare nefavorabila a cailor de transmisie a impulsurilor nervoase. La aceasta se reduce, atat cat stim, orice manifestarea psihica.
In cazul depresiei, se urmareste ameliorarea a doua aspecte: recuperarea totala a subiectului sau scaderea riscului de suicid, in cazurile cele mai grave.
Exista o multime de cai prin care depresia poate fi abordata:
-
psihica
-
medicamentoasa
-
ocupationala
-
suplimente alimentare
sport
-
neconventionala
Marturisesc ca nu am incredere in metodele neconventionale atata vreme cat rezultatele acestora nu sunt credibile, nefiind masurate, evaluate sau macar studiate statistic: X din 100 de pacienti se fac bine. De aceea nu voi aborda subiecte neverificate, lasand celor, pentru care este important ca speranta sa ramana vie, optiunea de a le apela.
Terapia psihica, care este cea mai veche abordare curativa a depresiei, ramane in continuare prima optiune de tratament. Pe langa aceasta, un sprijin extraordinar de important il reprezinta produsele
farmaceutice ce moduleaza fie secretia neuro-mediatorilor, fie exprimarea tesuturilor receptoare.
De aceea cautarea unei solutii din partea unui specialist este cea mai inteleapta masura pe care o poti lua. Daca ai vreun dubiu legat de starea ta de bine din punct de vedere psihic, suna un specialist sau completeaza formularul de inscriere si vei fi contactat de cel putin un specialist din cadrul platformei Doctor MIT!
Am selectat pentru tine cateva credinte interesante despre depresie:
1. Daca ma cufund in munca, uit de depresie si, astfel, o sa treaca!
FALS: daca nu schimbi ceva din ceea ce te-a adus aici, atunci depresia nu va trece de la sine.
2. Automedicatia este periculoasa!
ADEVARAT: daca nu stii ce sa iei, poti da o mana de ajutor depresiei.
3. Alcoolul ajuta pentru ca te face sa uiti!
FALS: alcoolul este deprimant al sistemului nervos. Per ansamblu, alcoolul este o scara rulanta catre adancirea depresiei!
4. Sunt singur! Nu mai stiu pe nimeni care sa sufere de depresie!
FALS: s-ar putea sa nu cunosti pe nimeni cu depresie doar pentru ca ceilalti, la fel ca si tine, se feresc sa discute despre acest subiect. Pe Pamant aproape 20 de milioane de oameni trec prin aceasta tulburare si doar o treime dintre ei cauta o solutie intr-un mod corect.
Depresia nu este o boala mai rusinoasa decat astmul. Daca ai avea astm ai recunoaste, nu-i asa? Si te-ai duce la pneumolog pentru a primi un tratament. Depresia nu e diferita si nu inseamna ca esti un om mai slab decat altii.
Stii cine a mai suferit de depresie si s-a tratat? Beethoven!
Depresia apare si la cei mai destepti, mai educati si mai binevoitori oameni. Asa ca te invit sa completezi formularul pentru a primi tot ajutorul de care ai nevoie!
Multa sanatate!
Dr. Bogdan Ivanescu - Doctor MIT