DA, EXISTA SUZETA PERFECTA!

DA, EXISTA SUZETA PERFECTA!

Am scris acest articol din perspectiva de free-diver in egala masura cu cea de medic.

V-ati putea intreba ce legatura are free diving-ul cu o suzeta?

Stiu ca nu pare a fi o legatura directa dar sa stiti ca nici ocolita nu e.

Alexey Molchanov
Imagine din 2021 cand Alexei Molchanov a doborat un record mondial: 118 m cu labe clasice de scufundare; adancimea maxima o atinsese folosind monofin (o singura laba de inot dar lata cat doua)

Si, ca sa va fac sa vedeti aceasta relatie, o sa va povestesc cum am ajuns sa ma apuc de scufundari in apnee, caci asta e free diving-ul, o balaceala in adancurile apei doar cu aerul pe care l-ai luat la suprafata. Ii zic balaceala intr-un mod impropriu pentru ca cea mai mare adancime in disciplina scufundarii in apnee cu greutate constanta (constant weight free diving) este de 130 de metri, record mondial stabilit in 2018 de catre fiul faimoasei Natalia Molchanova, Alexei Molchanov.

Deep - cartea lui James Nestor
O carte ce nu poate fi lasata din mana si care schimba vieti

Ideea este ca tot pe atunci am aflat din National Geographic despre cartea lui James Nestor numita Deep. O carte hiper premiata si pe buna dreptate. James Nestor povesteste despre modul in care a descoperit free diving-ul. Povestea sa m-a indreptat spre a ma transforma dintr-un scuba diver intr-un free diver. Astfel am descoperit facinatia adancurilor vizitate intr-un mod silentios, fara galagia treptei a doua a unui echipament de scuba diving. Desi adancimea maxima a mea in apnee, la aceasta ora, este de doar 18 metri, am invatat importanta respiratiei.

Respiratie - cartea lui James Nestor
Click aici pentru a urmari un foarte scurt clip cu recomandarile lui James Nestor legate de respiratia corecta si sanatoasa

Respiratia face toti banii! Te face om sau neom. Iar aceasta informatie a fost verificata de mine tot cu ajutorul lui James Nestor atat prin experienta personala cat si prin intermediul noii sale carti, Breath (Respiratie) lansata in 2020.

In paginile acesteia James ne convinge, printr-un experiment personal, ca respiratia nu face doar toti banii ci si toata viata. Daca vrei sa ai o viata sanatoasa, respira corect!

Iar aici voiam, de fapt, sa va aduc. Daca vreti ca cei mici, proaspat veniti pe lume, sa aiba un viitor luminos (ma rog, intelegeti voi ce vreau sa zic) atunci asigurati-va ca faceti totul (iarasi, scuze!) pentru ei.

James Nestor ne povesteste despre experimentele facute pe sine, pe un coleg si pe maimute carora le-a fost obstruata calea aeriana nazala. Mai simplu spus pentru aproape 3 saptamani (20 de zile) nasul le-a fost sigilat.

Rezultatele au fost dramatice. Daca vreti sa le aflati, cititi cartea Breath. Daca nu apucati sa o cititi atunci credeti-ma pe cuvant!

Igiena respiratiei este vitala. Maimutelor care au stat cu nasul blocat o durata mai lunga de timp decat cei doi amici, li s-a lungit mandibula si au dezvoltat un fel de prognatism. Ansamblul, in general, a afectat oxigenarea corecta a creierului si a are potentialul de a duce la scaderea inteligentei subiectului, daca acesta se afla la o varsta frageda.

Daca va intrebati cand abordez subiectul copilului si suzeta adiacenta, iata ca a venit momentul.

Suzeta prea mare
Baietel deci suzeta respecta codul de culoare, albastru, intr-un ton apropiat de al bluzitei; totul pare perfect dar ceva nu e in regula

Ce credeti ca i se poate intampla unui copil, care foloseste luni de zile sau ani, o suzeta care obstrueaza caile aeriene superioare, nasul, ori care are o forma non-anatomica prin raportare la bolta palatina adica la partea superioara a gurii?

Raspunsul este simplu: afectarea acestuia are loc atat la nivel respirator cat si la nivelul anatomiei maxilelor adica manbdibulei si maxilarului. Mai simplu spus, poate sa ii fie afectata inteligenta prin aportul defectuos de oxigen iar dentitia poate suferi major cu atat mai mult cu cat utilizarea suzetei se face in exces adica si la niste varste la care unui parinte normal i-ar fi rusine sa i-o mai ofere.

Suzeta
Suzeta poate fi si colorata si sanatoasa; nu este cazul in aceasta imagine

Insa mult prea multi parinti prefera confortul unei vieti cu un copil silentios ce molfaie cea mai la moda sau mai colorata suzeta de pe piata.

Acestora le transmit doua lucruri:

  1. Exista o suzeta anatomica in piata – si, nu, nu este o reclama la produsele Chicco ci este un sfat real al unui medic free-diver care a citit o carte intreaga despre un studiu al respiratiei pe langa manualele din scoala
  2. Aveti grija legat de cat timp va bucurati de liniste – daca lasati copilul cu suzeta prea mult timp, aproape 100% ii “aranjati” viitorul, mai ales daca aceasta nu este anatomica; Academia de Stomatologie Pediatrica Americana recomanda renuntarea la suzeta binisor inainte de atingerea varstei de 3 ani a copilului
Comparatie intre suzete
(1) varianta ortodontica de suzeta (2) suzeta clasica ce nu mimeaza nici pozitia si nici forma rugilor palatine si (3) suzeta ortodontica in relatie cu miscarile limbii, cu flexare facila spre palat

Pentru ca vorbim despre suzeta cea mai potrivita, din punctul meu de vedere, aceasta ar trebui sa:

  • Rugile (rugurile) palatine
    Rugurile (rugile) palatine numite stiintific "palatine rugae" au un rol important care acum poate fi replicat de gama de suzete Physio de la Chicco

    Permita fluxul de aer corect prin lateralele ei atunci cand se afla in gura copilului

  • Sa fie minimala ca dimensiuni in diametrul axului sau astfel incat sa incurajeze respiratia nazala
  • Sa fie usoara astfel incat sa nu oblige copilul sa stea cu gura intredeschisa pentru ca fie e grea fie pentru ca parintii i-au legat cel mai frumos lantisor de aur de costumas ca sa nu cada pe jos cand cel mic oboseste si ii da drumul din gura
  • In nici un caz sa nu acopere total sau partial nasul si sa nu obstrueze respiratia nazala
  • Replice striurile anatomice de pe bolta palatina, regasite in portiunea anterioara a acesteia si care incurajeaza pozitionarea corecta a limbii bebelusului

 

Suzeta Chicco Physio
Click pentru a vizita gama de suzete Chicco ce respecta toate cele de mai sus

Daca se intampla toate acestea, cum este in cazul Chicco Physio, atunci poti spune ca ai dat peste suzeta anatomica care bifeaza punctele de mai sus.

Renunta acum la suzeta sub forma de cireasa pentru ca, asociata cu utilizarea exagerata, aproape ca iti garanteaza deformarea mandibulei si implicit a dentitiei si, astfel, iti condamni copilul, in cel mai fericit caz, la purtarea de aparat dentar pentru cativa ani de zile atunci cand fie nu isi va mai suporta fie aspectul fizic fie reactia celor din jurul sau.

Evident, nu am comentat nimic despre afectarea inteligentei sau a fizionomiei. Nici nu o sa o fac pentru ca sunt convins ca cele scrise mai sus sunt suficiente.

*

Un articol de dr. Bogdan Ivanescu.

 

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

prezervative, sex,
Anterior
2 prezervative unul peste altul e mai bine: mit sau realitate?
neonatologie, nastere, Simona Vladareanu,
Urmator
Neonatologie sau primele 28 de zile de viata #3
prezervative, sex,
Anterior
2 prezervative unul peste altul e mai bine: mit sau realitate?
neonatologie, nastere, Simona Vladareanu,
Urmator
Neonatologie sau primele 28 de zile de viata #3

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

DA, EXISTA SUZETA PERFECTA!