Este vitiligo contagios? Afla adevarul acum!

Este vitiligo contagios? Afla adevarul acum!

Vitiligo

Este vitiligo contagios? Afla acum!

Afla tot ce trebuie sa stii despre vitiligo.

Trebuie sau nu trebuie sa ne ferim de persoanele ce sufera de vitiligo?
Este aceasta o boala care se ia?
Poti afla acum.

In afara de "Este vitiligo contagios? Afla acum!"

Te-ar mai putea interesa si

- tags: vitiligo, boli de piele, boli contagioase, cauze vitiligo, melanina, Doctor MIT,  -

Transcript

Bine ati venit la Doctor MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor precum ca te poate trage curentul sau ca artroza nu are leac.

Astazi vedem daca este recomandat sa nu atingem sau sa nu strangem mana persoanelor care sufera de vitiligo pentru ca, nu-i asa, in popor exista temerea ca vitiligo se ia.

Ca sa ne amintim cum arata o persoana ce sufera de vitiligo sa spunem ca principala manifestare a bolii este decolorarea palmelor, a degetelor si fetei, intr-un mod neuniform si care face ca aceasta depigmentare sa fie foarte vizibila si cateodata socanta pentru o persoana neavizata.

Astazi vom vedea daca este adevarat ca vitiligo este contagios.

Care credeti ca este principala caracteristica, relevanta pentru cazul nostru, a bolilor contagioase:

  1. au un agent patogen
  2. sunt autoimune
  3. sunt boli rare sau
  4. au debut lent

In mod evident se transmit de la o persoana la alta prin intermediul agentilor patogeni.

Care credeti ca ar fi acesti agenti patogeni:

  1. virusurile
  2. bacteriile
  3. parazitii sau
  4. toate (cele amintite)

Ati raspuns corect. Toate raspunsurile sunt corecte adica avem agenti patogeni
precum virusurile pentru gripa, parazitii pentru galbeaza sau popularele ciuperci pentru dermatite.

Acum ca stim ce caracterizeaza bolile transmisibile sa vedem care este, daca exista, agentul patogen din vitiligo.

Pana sa putem raspunde la aceasta intrebare haideti sa vedem care este mecanismul de actiune al bolii. Astfel in depigmentarea pielii sunt implicate:

  1. melanina
  2. melatonina
  3. ambele sau
  4. nici una

As pastra suspansul pentru ca o confuzie mai usoara nu se poate face 🙂 Ca sa ni se fixeze corect ce inseamna una si ce inseamna alta va sugerez sa retineti ca particula „ton” din „melatonina” poate fi legata, arbitrar, de „tonusul” nostru care scade in timpul somnului deci melatonina este hormonul somnului iar melanina poate fi legata de bine cunoscuta boala „melanom malign” ca sa o retineti usor.
Deci prima varianta este raspunsul corect.

Am aflat ca melanina este implicata in aparitia bolii vitiligo. Oare:

1. excesul sau 2. lipsa

de melanina duce la manifestarea bolii?

Evident scaderea cantitatii de melanina, pana la lipsa acesteia, este raspunsul corect.

Am invatat impreuna ca melanina este, sa-i zicem, gestionata de melanocite. Daca intelegem ca scaderea cantitatii de melanina este o parte a problemei atunci in ce fel sunt implicate melanocitele?

  1. se multiplica haotic
  2. mor
  3. ambele
  4. nici una

Desi unii s-ar fi putut gandi ca multiplicarea haotica a melanocitelor ar scadea nivelul de incarcare cu melanina al fiecarui melanocit si prin urmare ar duce la depigmentarea pielii, raspunsul corect nu este acesta. Depigmentarea apare, pur si simplu, ca urmare a inactivarii melanocitelor si in final ca urmare a decesului acestora.

Inainte de a vedea ce anume ucide melanocitele haideti sa aflam ceva foarte interesant despre persoanele ce sufera de vitiligo. Acestea:

  1. au un risc de diabet mai mare (decat persoanele sanatoase)
  2. au un risc mai scazut de melanom malign (decat acestea)
  3. ambele variante sau
  4. nici una

Aceasta este o intrebare foarte grea daca, din intamplare nu stiati dinainte raspunsul, pentru ca nu am ajuns inca la mecanismul bolii. De aceea va voi spune doar ca ambele raspunsuri sunt corecte – pacientii cu vitiligo au un risc mai mare de a face diabet si un risc foarte mic de a dezvolta melanom malign. In schimb, aceasta informatie va va ajuta sa raspundeti corect la urmatoarea intrebare:

Cauza bolii vitiligo este:

  1. parazitara
  2. bacteriana
  3. virala sau
  4. genetica

Am convingerea ca marea majoritate a raspuns „genetica”. Daca ati raspuns asa inseamna ca ati inteles ca o boala endocrina si un cancer erau mai probabil sa aiba in comun genetica decat o bacterie. Da, se pare ca la sursa bolii vitiligo se afla niste gene care inactiveaza sau ucid melanocitele din piele prin mecanism:

  1. de stimulare
  2. autoimun
  3. ambele sau
  4. nici unul (dintre cele amintite)

In mod evident mecanismul ce duce la dereglarea functiei si ulterior la decesul melanocitelor este unul imun, controlat sau, poate mai bine zis, necontrolat, genetic.

La originea bolii se afla gena ce codeaza tirozinaza, o oxidaza implicata in productia de melanina. Aceasta gena te-igrec-er, TYR – usor de retinut daca o asociem cu sportul cu arma - face ca atat melanocitele cat si celulele Langerhans din pancreas sa fie mult mai expuse in fata sistemului imun propriu. Aceasta are, pe de-o parte, efect negativ prin aparitia bolii vitiligo si a diabetului de tip 1, insulino-dependent, si efect pozitiv prin uciderea la timp a melanocitele bolnave ce ar putea duce la melanom malign.

Acum stim cam tot ce ar trebui pentru a vedea daca vitiligo este contagios sau nu.

Stim ca o gena defecta sensibilizeaza melanocitele in fata sistemului imun care apoi le ucide iar melanina, pigmentul care ne da culoarea pielii, dispare din zonele afectate. Nu este clar de ce, in principal, sunt afectate extremitatile corpului dar stim ca nu sunt implicati agenti patogeni precum virusurile, bacteriile sau parazitii astfel incat nu este cazul sa ne ferim a da mana cu o persoana cu vitiligo deoarece aceasta boala nu este transmisibila!

Crezi ca stii un adevar medical interesant?

Atunci scrie-ne despre el pe pagina de facebook a emisiunii sau acceseaza doctormit.ro.
“INTREABA SI CERCETEAZA!” si nu pierde Doctor MIT!

O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Sanador, baby,
Anterior
Hai la Baby Sanador!
bona perfecta,
Urmator
Cauti bona perfecta?
Sanador, baby,
Anterior
Hai la Baby Sanador!
bona perfecta,
Urmator
Cauti bona perfecta?

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Este vitiligo contagios? Afla adevarul acum!