Infertilitatea - cauze si solutii
Un articol de doctor in embriologie Delia Hutanu, biolog specializat in efectuarea procedeelor de reproducere umana asistata si lector universitar al Facultatii de Chimie – Biologie – Geografie din cadrul Universitatii de Vest, Timisoara ce activeaza in cadrul Centrului de reproducere asistata Gynatal din Timisoara. Din 2020 Delia Hutanu este un contribuitor important al platformei medicale Doctor MIT.
***
De ce vorbim despre infertilitate? Pentru ca este o boala care afecteaza profund cuplurile, dorinta de a avea un copil fiind una primordiala.
CE ESTE INFERTILITATEA?
Infertilitatea este o boala a aparatului reproducator care este definita ca imposibilitatea de a obtine o sarcina pe cale naturala dupa cel putin 12 luni de incercari prin contact sexual neprotejat.
Conform unui studiu publicat de BBC cel putin in 23 de tari populatia se va injumatati pana in anul 2100.
Cu alte cuvinte infertilitatea creste!
CAUZELE INFERTILITATII
Va dezvalui in avans ca nu exista o singura parte responsabila si ca lipsa unei sarcini poate fi determinata de oricare dintre cei doi factori sau de o combinatie a acestora.
INFERTILITATEA MASCULINA
Intr-o treime dintre cazuri, infertilitatea este de cauza masculina.
Cauzele infertilitatii masculine pot fi:
- Disfunctii testiculare: testicule necoborate in scrot, boli asociate precum infectii cu Chlamydia, HIV, diabet, prezenta anumitor tipuri de varicocel, blocarea cailor de eliminare a spermiilor din testicule.
- Cauze genetice.
- Expunerea la diferite tipuri de pesticide, radiatii ori chemoterapice.
- Consumul de droguri, steroizi anabolizanti, medicatia antidepresiva, expunerea la temperaturi mari.
INFERTILITATEA FEMININA
In cea de-a doua treime din cazuri, infertilitatea este de cauza feminina.
Cauzele infertilitatii feminine pot fi:
- Disfunctii ovariene: rezerva ovariana redusa care se oglindeste in valori sub limita normala ale hormonului anti-Mullerian, ovar micropolichistic, hiperprolactinemia ori hiper sau hipotiroidismul sunt unele dintre modificarile hormonale care pot duce la infertilitate.
- Insuficienta ovariana prematura.
- Aderente pelvine.
- Trompe uterine obstruate.
- Radio si chemoterapia.
- Modificari ale uterului.
INFERTILITATE DE CUPLU
In ultima treime din cazuri, cauza infertilitatii este de cuplu - ambii parteneri fiind implicati sau este vorba despre infertilitate idiopatica adica fara o cauza cunoscuta.
CE POTI FACE CA SA ITI CRESTI SANSELE DE INSTALARE A INFERTILITATII?
- Consumul de droguri, alcool si tigari. Studiile arata ca toate acestea pot contribui la reducerea fertilitatii, la ambii parteneri.
- Greutate corporala mare.
- Varsta. In ultimii ani femeile amana obtinerea unei sarcini, fie datorita lipsei partenerului potrivit, fie datorita dorintei de a se afirma la locul de munca astfel incat, in in ultimele decenii, varsta medie la care se doreste intemeierea unei familii a crescut, in medie, cu aproximativ 10 ani. Acest aspect a dus la aparitia unei situatii noi, varsta fiind una dintre cauzele care a dus la cresterea ratei de infertilitate. La barbati producerea gametilor, spermiile, are loc de la pubertate pe tot parcursul vietii. La femei situatia este diferita. Femeile se nasc cu un numar dat de ovocite, in fiecare luna, incepand cu prima menstruatie, se matureaza in general cate 1 ovocit . Pe masura ce femeia inainteaza in varsta ovocitele acesteia „imbatranesc”. Insa, in cele din urma, si la barbati varsta inaintata poate duce la scaderea fertilitatii.
CE POTI FACE CA SA ITI CRESTI SANSELE DE A RAMANE INSARCINATA?
Te adresezi medicului specialist de obstetrica-ginecologie. Acesta va determina, pe baza rezultatelor investigatiilor de specialitate cauza infertilitatii si iti va recomanda:
INVESTIGATII PENTRU FEMEIE
- Profil hormonal
- Verificarea permeabilitatii tubare: histerosalpingografie, HyCoSy-hysterosalpingo contrast sonography, HyFoSy-hysterosaplingo foam sonography sau uneori laparoscopie
- HyCoSY
- Analize de sange pentru identificarea posibili agenti patogeni: Chlamydia, Toxoplasma gondii, Citomegalovirus, Mycoplasma si Ureaplasma, etc.
- Consult genetic
INVESTIGATII PENTRU BARBAT
- Spermograma - analiza importanta care arata numarul, mobilitatea si morfologia spermiilor
- Spermocultura e analiza care arata prezenta anumitor agenti patogeni care pot influenta in sens negativ valorile spermogramei
- Consult urologic si profil hormonal
- Consult genetic
In baza rezultatelor obtinute specialistul in infertilitate iti va recomanda ce trebuie sa faci - fie mai incerci pe cale naturala fie ai nevoie de o metoda de reproducere umana asistata pentru a obtine sarcina.
PENTRU ARTICOLE LEGATE DE INFERTILITATE CLICK AICI
Sursa statistica: http://ijer.skums.ac.ir/article_8679.html