Laptisorul de matca si imunitatea: vreo legatura? #144
Laptisorul de matca este o substanta compusa din apa, proteine, monozaharide si acizi grasi intr-o cantitate surprinzator de mare, de 5%. Intelegem ca este o substanta complexa insa, poate laptisorul de matca sa vindece rani ori sa readuca imunitatea la nivelul normal?
Care sunt benficiile mierii? Iti spune un doctor! #143
Este mierea pe atat de buna pentru sanatatea umana pe cat se zice? La Doctor MiT disecam mituri asa ca intindem mierea pe masa de operatie ca sa o disecam.
Uite asa verifici daca mierea e naturala! #142
Am zis sa fac o serie de episoade dulci ca mierea in care sa tratam mierea si secretele din spatele ei: de ce nu face niciodata mucegai, de ce zahariseste si, poate si mai important, cum ne prindem care miere e cea adevarata si care e dintr-aia de n-a vazut albina in viata ei?
De ce se zahariseste mierea? #141
De fapt, mierea, ca si berea, este o solutie. Si vorbesc doar din punct de vedere chimic 🙂 Adica mierea este ceva diluat in apa. Cam 15-20% din miere e apa si restul?
Cum de nu se strica mierea, niciodata?! #140
Intre anii 1800 si 1900 s-au gasit, in cateva ocazii, in ceea ce a fost Egiptul antic, recipiente din ceramica pline cu miere. Poate ca aceasta nu ar fi nici un fel de veste daca mierea nu ar fi fost comestibila.
Deja-vu - explicatia neurologica! #139
Astazi aflam care sunt celelalte doua explicatii ale acestui fenomen ciudat si anume explicatia NEUROLOGICA, de aceasta data.
Deja-vu! Problema cu capul sau dovada reincarnarii? #138
Haideti sa vedem daca senzatia de deja-vu nu este cumva dovada finala a existentei universurilor paralele in care revedem ceva ce deja am facut, ori dovada reincarnarii sau doar o problema cu capul.
Asa scapi de raul de miscare! #137
Am primit reprosuri ca ma adresez doar celor ce vor sa faca vacante pe barca si ca ii ignor pe cei ce sufera de raul de masina doar cand pun mana pe portiera. Si asta pentru ca am facut un episod in care raspundeam intrebarii: daca am rau de masina, am si rau de mare? Raspunsul il gasiti in podcasturile Doctor MiT de pe kissfm.ro
Mergi pe barca fara rau de mare! #136
Poti sti dinainte ca vei avea si rau de mare daca deja ai rau de masina? Si, daca Doamne-fereste, ai si rau de mare, il poti rezolva astfel incat sa te bucuri de vacanta si de altundeva decat de la balustrada barcii?
Foloseste-ti toate instrumentele impotriva frigului! #135
Cum facem fata frigului prin mijloace naturale? Cu ajutorul parului de pe corp, si, daca e sa fim mai avansati stiintific, am adauga si “prin vasoconstrictie”.
Azi degeaba ni se ridica parul in cap si ni se face pielea de gaina! #134
Acum 3 milioane de ani, spuneam eu in episodul trecut, de frig ni se facea pielea de gaina ca sa erecteze firele de par fine, de la baza, astfel incat sa putem capta mai mult aer intre blana si piele ca sa ne incalzim.
Pielea de gaina si frigul - de ce e degeaba? #133
Stim ca toamna ori iarna cand ne ia alizeul, ni se face pielea de gaina. De ce? Ca sa aflam raspunsul ar trebui sa ne uitam la animalele cu blana.
Primul si ultimul Premiu Nobel pentru un vaccin! #132
Azi incep prin a va spune ca 80% din tot comertul global se desfasoara pe mare, nu aerian sau rutier! De aceea Canalul Panama gestioneaza 5% din tot ce se vinde pe suprafata acestei planete.
Povestea serului anti-difteric #131
În 3 ani de la inventarea soluției, serul antidifteric este produs în masă și omenirea scapă de o boală îngrozitoare. La 11 ani de la demonstrarea eficienței seroterapiei, Emil von Behring devine medicul ce primește Primul Premiu Nobel în Medicină
Primul Premiu Nobel s-a acordat pentru? #130
Difteria, pana in 1901 cand au inceput Premiile Nobel, ucidea fiecare al doilea copil mic pe care il imbolnavea. Aveai doi copii atunci? Stiai ca, odata pornita pandemia, pe unul il pierdeai.
Premiul Nobel romanesc - cand si de ce? #129
Cand luati aminoacizi dupa ce ati mers la sala, de fapt bagati materie prima in ribozomi, “corpusculii lui Palade”, si iata e legatura voastra directa cu Premiul Nobel.
Premiul Nobel, crima si recompensa? #128
Povestea noastră începe pe 10 decembrie 1896, când moare Alfred Nobel. Cinci ani mai târziu încep să fie acordate premiile ce îi poartă numele.
Uite cum se intampla permeabilitatea vasculara! #123
Permeabilitatea vasculara este ceva firesc si constant care permite oxigenului sa iasa din vasul de sange, la fel ca si nutrientilor. Insa cel mai bun exemplu de cum ne folosim de permeabilitatea vasculara il vedem in Clinica Doctor MiT atunci cand montez pacientilor mei pe brat senzorii de glicemie.
Alergia la ambrozie - uite o solutie! #122
Odata cu incalzirea globala, anotimpul cald dureaza mai multe luni si, prin urmare, si florile ajung sa infloreasca de mai multe ori pe an sau la date spectaculoase. De exemplu, luna trecuta am avut un varf de polen de ambrozie. Este total aberant si neasteptat. Si, pentru ca primavara o sa vina mai repede decat de obicei, vreau sa aflam cateva informatii de baza legat de alergia la ambrozie inca de pe acum.
Morcovii ne fac vederea mai buna! MiT sau realitate? #121
Astazi disecam morcovul. Evident, ca sa aflam daca chiar ne face vederea mai buna.
Cum de vedem asa de bine ziua? #120
Daca treaba cu marul am clarificat-o prin 2023, e momentul sa ne luam de morcov. Insa nu voi diseca mitul aici la Doctor MiT, inca, ci voi impartasi cu voi secretul din spatele vederii diurne si nocturne. Adica intelegem de ce vedem cum vedem ziua versus noaptea si aceasta ne va ajuta sa tragem si concluzia despre iepuri si vederea lor buna.
Variola-maimutei - de cand si pana cand? #119
Traim niste vremuri agitate si din perspectiva bolilor ce matura acest Pamant. Am ajuns sa vorbim in Romania de maimute si de boli gasite pana acum doar pe continentul african, cum ar fi Encefalita West-Nile.
Encefalita West-Nile - ce si cum? #118
E anul 1937 si ne aflam in Uganda, in judetul Nilul de Vest. Luam sange de la o femeie ce sufera de dureri de cap atroce, adica are encefalita, si gasim un virus nemaivazut pana acum. Cum oamenii de stiinta au darul de a da denumiri surprinzatoare, boala pe care virusul o provoaca se va chema Encefalita West-Nile.
Tantarul-tigru: putem scapa de el? #117
Data trecuta am aflat ce legatura are tantarul-tigru cu anvelopele, ce program de lucru are si v-am promis sa va spun de ce nu o sa moara de la insecticid.
Tantarul-tigru nu prea moare de la insecticid #116
Este roscat, cu dungi negre pe corp, zboara si bazaie. Daca v-a dus gandul la tigru si apoi la tantar, ati ghicit, pentru ca despre el este vorba: tantarul-tigru.
Cum scapi instantaneu de mahmureala? #115
Bine ati venit la Doctor MiT – Medicina pe limba ta! Te-ar mai putea interesa si - tags: Medicina pe limba ta, alcool, mahmureala, imbata, KISS FM, Doctor ...
Cum sa nu te imbeti 3 secrete #114
Bine ati venit la Doctor MiT – Medicina pe limba ta! Te-ar mai putea interesa si - tags: Medicina pe limba ta, alcool, mahmureala, imbata, KISS FM, Doctor ...
E interzis sa opresti joaca inchipuita! Ep. 2 #113
Descoperă beneficiile jocului în dezvoltarea copiilor. Cum poate interacțiunea imaginară să contribuie la creșterea lor armonioasă.
E interzis sa opresti joaca inchipuita! Ep. 1 #112
Exploram joaca inchipuita, singurul tip de joaca care e caracteristic doar noua, oamenilor, dupa cum o spun cartile.
Joaca e mai mult decat ceea ce stiai! #111
Astazi aflam secretele din spatele joacei. Copiii isi consuma aproape toata energia jucandu-se. Ni se pare normal dar daca e sa ne uitam din perspectiva supravietuirii, joaca e total aberanta: e cheltuirea de calorii fara ca aceasta sa aduca alte calorii.