Cum apare efectul placebo?

Cum apare efectul placebo?

efectul placebo

Cum apare efectul placebo?

Afla tot ce trebuie sa stii despre efectul placebo.

Daca ai luat o banala aspirina si ti-a trecut abcesul dentar fii sigur ca tocmai ce ai beneficiat de efectul placebo!
Ti s-a intamplat vreodata ceva asemanator?
Vezi aici de ce se intampla aceasta si daca e de bine 🙂

In afara de "Cum apare efectul placebo?"

Te-ar mai putea interesa

- tags: efectul placebo, reflexe, medicamente, Doctor MIT, -

Transcript

Bine ati venit la Dr. MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si va invit sa aflam impreuna daca efectul placebo are o baza medicala sau este doar o inventie a mintii noastre!

Desi am putea crede ca efectul placebo este cunoscut din vremuri imemoriale cu surprindere aflam ca suntem constienti de existenta acestuia doar de cativa zeci de ani si de aceea inca stim putine lucruri despre efectul placebo.

Dar sa vedem impreuna ce putem invata despre placebo si cat de real si util este acesta - si sa incepem cu inceputul.

Este efectul placebo un efect pozitiv sau unul negativ:

1. DA 2. NU

Nu v ati pus niciodata intrebarea asta, nu i asa? Nici eu pana acum dar raspunsul este DA adica efectul placebo este unul pozitiv. Si de ce asta? Pentru ca exista si un efect negativ care se numeste NOCEVO adica un efect placebo ce produce rezultate negative cum ar fi accentuarea durerii sau scaderea rezistentei musculare ca sa dezvalui un pic din ce presupune efectul placebo.

Cand apare efect placebo? Ca sa obtinem un efect placebo trebuie ii dam cuiva o pastila, sa ii spunem ca ii face bine si apoi sa se astepte sa ii faca bine. Doar ca aceasta pastila nu este in nici un fel vreun medicament ci este absolut inerta din punct de vedere farmacologic.

Si daca tot am pacalit acest pacient sa vedem care sunt cele mai raspindite reactii induse de catre efectul placebo:

  1. cresterea fortei musculare
  2. scaderea durerii
  3. cresterea rezistentei la efort
  4. toate

Toate acestea sunt generate de catre efectul placebo. Tot efectul placebo poate fi de ajutor in psihoterapie sau in renuntarea la fumat, de exemplu. Ca efect nocevo, despre care tocmai am vorbit, anumite substante prezentate ca alergeni pot provoca chiar alergia specifica asa cum i-a fost prezentata respectivei persoane.

Vedem ca nimic provoaca o reactie reala: scade durerea sau febra si creste forta sau rezistenta. De ce?

Placebo vs. Nocevo, diferentele si asemanarile dintre acestea

Pentru ca efectul placebo este generat de catre mintea noastra. Iar numarul foarte mare de arii corticale implicate, precum cortexul anterior cingulat, prefrontal, orbitofrontal, amigdala, cortexul parietal posterior si cel inferior, sugereaza ca avem de-a face cu un mecanism ancestral care probabil ca ne-a ajutat foarte mult pe scara evolutiei.

Vorbim despre minte dar aceasta nu este un element abstract ci are un suport foarte fizic, cum tocmai am spus. Deci ce se intampla fizic in creierul nostru cand se produce un efect placebo?

  1. se secreta anumiti hormoni
  2. se secreta opioide endogene
  3. nici una
  4. toate

Raspunsul corect este toate. Un numar de hormoni implicati in conditionarea pozitiva precum si niste mediatori neuronali foarte asemanatori ca structura cu drogurile precum opiul se descarca si ne induc efectul placebo creand efectul de expectanta, care participa totdata si la conditionarea clasica, de tip Pavlov, asa cum o stim, ceea ce in sine ne face sa ne amintim de efectul placebo pe care il avem atunci cand nu ne mai doare nimic cand ajungem la medic 🙂

Factorii influentatori ai efectului placebo

Ca sa rezumam un pic: am aflat ca daca luam o pastila, ce in nici un caz nu este un medicament real, dar ni se spune ca ne va scadea durerea cam asta ni se intampla. Ce anume influenteaza puterea efectului placebo?

  1. numarul de pastile de luat
  2. culoarea acestora
  3. dimensiunea pastilelor
  4. toate (acestea)

Toate aceste elemente influenteaza puterea efectului placebo. Cu cat pacientul are de luat mai multe pastile, cu cat acestea sunt mai mari si mai intens colorate cu atat efectul placebo este mai intens. In plus stim acum ca pastilele colorate pastelat merg bine ca antidepresive, ca cele in culori puternice au efect stimulant, ca etichetarea elaborata a medicamentelor placebo creste efectul acestora, ca experienta anterioara pozitiva cu produse placebo, dar despre care in mod evident nu stim ca sunt placebo, ne ajuta sa obtinem efectul scontat si ca injectiile si acupunctura placebo au efect mult mai puternic decat pastilele de acelasi fel.

Si cu cat credeti ca creste efectul placebo atunci cand medicul care recomanda produsul respectiv este mai cald, mai atent cu pacientul si foarte increzator in rezultatele medicatiei:

  1. 1%
  2. 10%
  3. 15%
  4. 50%

Ca sa vedeti ce poate mintea umana aflati ca efectul placebo creste cu mai mult de 50% daca medicul isi propune sa se comporte ca si cand tratamentul este unul de mare succes!

Relizarea efectului placebo

Dar ce se intampla cu efectul placebo atunci cand pacientului i se aduce la cunostinta ca tratamentul nu a fost real:

1. (efectul placebo) dispare 2. nu se modifica

Asa cum mintea noastra ne face sa dispara febra sau durerea fara sa fi luat vreun medicament in mod real tot asa efectul placebo dispare extrem de rapid. Este comun ca pacientilor, care pe tratament placebo se afla in procesul de insanatosire, sa li se degradeze rapid starea de sanatate dupa ce afla ca de fapt nu au luat nici un fel de medicament real.

Ce mai este extrem de interesant, este faptul ca efectul placebo variaza in functie de tara, educatie si cultura: daca in Germania ulcerul gastro-duodenal se trateaza de minune cu medicamente placebo in Brazilia acestea nu au nici un efect. Dar daca in Brazilia hipertensiunea arteriala este foarte bine tinuta sub control cu terapie placebo aceasta in schimb nu functioneaza deloc in Germania. De ce? Poate aflam intr-o emisiune viitoare 🙂

Ceea ce ar trebui sa mai stim inainte de a rezuma este ca din fericire sau din nefericire doar o parte dintre noi pot experimenta pe deplin efectul placebo. Care credeti ca este cifra corecta?

  1. 10%
  2. 33%
  3. 66%
  4. 90%

Daca v-ati gandit ca doar o treime dintre noi raspund la placebo atunci va felicit.

In concluzie efectul placebo are suport neuronal si hormonal, puterea sa poate fi influentata de catre factori externi si poate dispare cand pacientul afla ca terapia sa nu a fost medicamentoasa ceea ce ne face sa tragem concluzia ca efectul placebo este real.

Daca vrei sa afli mai multe secrete medicale urmareste urmatorul episod din Doctor MIT! Iar daca ai vreo intrebare poti intra pe doctormit.ro sau pe pagina de Facebook a emisiunii sa afli raspunsul.

“INTREABA SI CERCETEAZA!” si nu pierde Doctor MIT!

O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

vopsitul parului, caderea parului,
Anterior
Ce efecte are vopsitul parului? Afla acum!
silicoane, alaptare,
Urmator
Legatura dintre silicoane si alaptare
vopsitul parului, caderea parului,
Anterior
Ce efecte are vopsitul parului? Afla acum!
silicoane, alaptare,
Urmator
Legatura dintre silicoane si alaptare

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Cum apare efectul placebo?