E interzis sa opresti joaca inchipuita! Ep. 1 #112

E interzis sa opresti joaca inchipuita! Ep. 1 #112

Bine ati venit la Doctor MiT – Medicina pe limba ta!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si in luna iunie vorbim despre copii. Data trecuta am aratat care sunt cele 4 capitole de bifat cand definim joaca iar astazi v-am promis ca exploram joaca inchipuita, singurul tip de joaca care e caracteristic doar noua, oamenilor, dupa cum o spun cartile.

Inainte sa trecem mai departe, e nevoie de o precizare. Avem cel mai mare creier raportat la corp dintre toate fiintele de pe aceasta planeta insa delfinul, urmatorul pe aceasta lista de performanta, exista pe Pamant de peste 10 milioane de ani. Deci a avut mult mai mult timp decat noi sa se rafineze. Oare nu cumva si puii de delfin se joaca cu algele la fel cum se joaca copiii nostri cu papusile?

Las in seama copiilor de azi sa descalceasca acest mister. Acum aflam de ce fantazarea, joaca inchipuita, nu ar trebui niciodata luata in ras sau oprita de catre parinti.

Si avem tot 4 puncte demne de atentie. 

Teoria dezvoltarii cognitive spune ca acest tip de joaca trage sau duce copilul inaintea varstei sale biologice si, intre ghilimele, forteaza creierul sa mearga inainte. Aceasta se intampla intre 2 si 7 ani si nu ma pot opri sa nu ma minunez de cum se aplica aceste teorii in viata reala. Studiul clinic pe care l-am coordonat privind tratarea autismului cu celule stem recoltate la nastere a incorporat doar copii intre 3 si 7 ani desi ne-am fi dorit exact  grupa 2-7 numai ca era nevoie ca cei mici ca aiba minim 20 de kilograme.

Aceasta este varsta neuroplasticitatii absolute, perfecta pentru modelarea creierului, folosita atat de terapiile celulare cat si de creier in sine pentru a ne face sa fim ceea ce suntem – fiinta suprema de pe Pamant.

Joaca inchipuita ne modeleaza creierul insa mai sunt 3 motive speciale, poate chiar mai importante pentru individ,  pentru care cei mici vorbesc cu papusile ori cu figurinele. Data viitoare le aflam pe toate!

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MiT!

 

Te-ar mai putea interesa si

- tags: Medicina pe limba ta, copii, joaca, dezoltare, KISS FM, Doctor MiT, -

Dr. Bogdan Ivanescu
Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Berberina, boost4life,
Anterior
Stii ce poate sa faca berberina? Si de ce se cheama asa?
Urmator
E interzis sa opresti joaca inchipuita! Ep. 2 #113
Berberina, boost4life,
Anterior
Stii ce poate sa faca berberina? Si de ce se cheama asa?
Urmator
E interzis sa opresti joaca inchipuita! Ep. 2 #113

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

E interzis sa opresti joaca inchipuita! Ep. 1 #112