Este noua hepatita la copii cauzata de adenovirus?
Afla in acest episod care sunt simptomele noului tip de hepatita, solutiile de preventie si recomandarile doctorului Bogdan Ivanescu.
Te-ar mai putea interesa si
- tags: hepatita, adenovirus, hepatita la copi, virusuri, boli infectioase, vaccinare, Doctor MiT, -
Transcript
Bine ati venit la Doctor MiT!
Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor medicale in care am ajuns sa credem: ca vaccinarea ROR duce la autism sau ca nu e bine sa te vaccinezi in sarcina.
Tema aceasta a vaccinarilor este pe atat de generoasa pe cat de numeroase sunt bolile pe care vaccinurile le previn. O mare realizare a umanitatii este inventarea vaccinurilor antihepatitice ce ne pazesc copiii de hepatita A ori B sau amandoua, combinat.
In zilele noastre in care vedem cum copiii ajung la a avea nevoie de transplant hepatic ca sa nu moara in urma declansarii unei hepatite total aberante, tare ne-am dori sa avem un vaccin pe care sa il putem face si sa dormim linistiti ca cei mici sunt paziti de asta.
Pana atunci, insa, asa cum nu avem vaccin impotriva hepatitei C sau E, asa nu avem nici impotriva virusului ce declanseaza aceasta hepatita misterioasa la copii. Dar ce stim despre ea?
Ce este noua hepatita si pe cine afecteaza?
Sa vedem pe cine afecteaza ea in primul rand! Grupa de varsta cea mai expusa este, asa dupa cum, povesteam, cea a copiilor. Adultii nu au raportat deloc acest tip de infectie. Primele cazuri au aparut in Scotia pe 31 martie 2022, si s-au raspandit, daca putem spune asa, in toata emisfera nordica in decurs de o luna astfel incat si Statele Unite au raportat zeci de cazuri. Varsta medie a declansarii acestei hepatite fulminante este intre 5 si 10 ani desi cazurile se intind de la copii de o luna pana la 16 ani.
Datorita rigurozitatii raportarii de pe continentul nord-american si a tarilor vest-europene stim ca nici unul dintre virusurile hepatice A, B, C, D sau E nu este vinovat de aceasta infectie si, mai mult, prin testare PCR a fost identificata prezenta unui virus destul de comun, adenovirusul, si, in special, a tulpinii 41 a acestuia in trei sferturi dintre imbolnaviri. Faptul ca in restul de 25% dintre cazuri nu a fost gasit acest virus, nu inseamna neaparat ca nu a existat ci poate ca viremia sa este prea mica pentru a fi fost detectata sau ca a fost facut clearence viral de catre organism.
Ce este infiorator legat de aceasta infectie aparuta la copii este ca, pana la aceasta ora, fiecare al zecelea pacient a avut nevoie de transplant hepatic. Desi aceasta procedura de transplant merge binisor la copii mici, nu este o bucurie sa treci prin asa ceva si sunt sanse sa nu gasesti la timp un donator. Iar neefectuarea transplantului nu este compatibila cu supravietuirea.
Cum ne putem feri de aceasta noua hepatita? Este o intrebare fireasca.
Ar trebui sa ne spalam pe maini si sa spalam si lucrurile pe care le bagam in gura. Insa, vestea proasta este ca aceasta hepatita, daca este sa fie cauzata de adenovirusul 41, e prima hepatita care se poate lua prin aer. Aceasta este una dintre caile de transmitere ale adenovirusurilor.
Ziceati ca v-ati saturat de purtat masca impotriva noului coronavirus? Dar ce ziceti de noua hepatita daca e adevarat ca s-ar putea transmite prin aer?
Am terminat, ma rog, aproape terminat cu COVID-19 dupa ce au aparut vaccinurile si virusul a mutat intr-o forma mai blanda. Dar aici nu ne permitem sa ne jucam pentru ca, in versiunea actuala de virus cu afectare hepatica, moare fiecare al zecelea copil daca nu primeste un transplant hepatic. Si nu e ca si cand ficatii stau pe toate gardurile gata sa ii luam si sa ii transplantam. Ca sa nu mai zic de operatia de transplant in sine...
Care sunt semnele la care trebuie sa fim atenti?
De aceea, daca vedeti ca cel mic se ingalbeneste la fata si pe maini, ca are scaunul foarte deschis la culoare si urina foarte inchisa, plus dureri in etajul superior abdominal, fuga la doctor!
In episodul urmator dedicat noii hepatite ce apare la copii o sa va povestesc despre modul in care a aparut aceasta problema. Pana atunci sa rezumam: copiii de la o luna la 16 ani sunt afectati de aceasta hepatita, cu o concentrare de cazuri intre 5 si 10 ani. 10% dintre pacienti au nevoie de transplant hepatic pentru a scapa cu viata insa, cel putin pana acum, toti cei transplantati se recupereaza bine. Si, daca cel mic devine icteric si se plange de dureri de burta, e cazul sa il duci rapid la doctor! Si nu uita ca pare a fi prima hepatita care se ia prin respiratie!
Pentru a afla mai multe despre alte subiecte interesante precum semnificatia diferitelor culori ale urinei ori scaunului, viziteaza doctormit.ro
Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MiT!
Acest episod este realizat cu sprijinul STEM Sure.