Cum a aparut noua hepatita la copii?
Afla in acest episod care sunt simptomele noului tip de hepatita, solutiile de preventie si recomandarile doctorului Bogdan Ivanescu.
Te-ar mai putea interesa si
- tags: hepatita, adenovirus, hepatita la copi, virusuri, boli infectioase, vaccinare, Doctor MiT, -
Transcript
Bine ati venit la Doctor MiT!
Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor in care am ajuns sa credem si, totodata, sa aduc in fata voastra cele mai noi si mai importante informatii medicale.
Acum ca povestea cu COVID-19 pare sa ne fi dat pace, iata ca se iveste alta ce ar putea fi la fel de serioasa, daca nu cumva mai: hepatita misterioasa ce apare la copii.
In primul episod dedicat acestui subiect am aflat un numar de informatii importante:
- Ca nu este provocata de nici unul dintre virusurile hepatice A, B, C, D sau E deoarece copiii bolnavi au fost testati pentru aceste virusuri si nu au fost gasite in organismul lor
- Ca pare a fi provocata de tulpina 41 a unui adenovirus comun; stim aceasta din acelasi motiv pentru care stim ca nu virusurile amintite anterior sunt vinovate – s-a facut testarea PCR a tuturor copiilor si in trei sferturi dintre cazuri acestia aveau prezenta tulpina 41 in sange
- Ca fiecare al zecelea copil bolnav de asa ceva are nevoie de transplant hepatic ca sa supravietuiasca
- Ca deja se consemneaza decese ale copiilor carora nu li s-a gasit la timp donator de ficat
- Grupa de varsta cea mai afectata este 5-10 ani desi cazurile se intind de la copii in varsta de o luna pana la 16 ani
- Ca fiind vorba de adenovirus s-ar putea sa vorbim de prima hepatita care sa se ia prin aer
- Si ca asta ar putea explica de ce de pe 31 martie 2022, cand au fost consemnate primele cazuri in Scotia, aceasta hepatita a ajuns sa se intalneasca aproape peste tot in emisfera nordica in termen de 30 de zile
Inainte de a va raspunde intrebarii “dar cum de s-a ajuns la asta?” haideti sa va spun care sunt semnele si simptomele astfel incat sa stiti cand sa actionati.
Daca il vedeti pe cel mic ca se ingalbeneste la fata si eventual si pe palme, ca are urina inchisa la culoare iar scaunul, dimpotriva, mai alburiu si mai si zice ceva de genul ca il doare burta, e cazul sa fugiti la medic. Desi nu exista un tratament specific pentru acest virus, sunt o serie de masuri ce pot fi luate pentru a scadea riscul de a se ajunge la nevoia de transplant de ficat.
Cum a aparut acest tip de hepatita la copii?
Iar acum sa va spun ce se vehiculeaza in lumea stiintifica legat de cum a aparut aceasta noua problema.
O teorie spune ca ar fi vorba despre un adenovirus 41 care sa fi mutat. Este cea mai simpla dar care inca nu este confirmata de investigatiile genetice de pana la aceasta ora.
O a doua spune ca s-ar putea ca manifestarea severa sa se datoreze unei combinatii de reactii ale organismului la infectia cu adenovirus 41. Adica infectia obisnuita determina o noua reactie, necunoscuta pana acum, care se auto-alimenteaza adica beneficiaza de un feedback pozitiv.
Iar a treia teorie, care poate integra si primele doua variante, ia in considerare pozitionarea temporala a situatie si anume la finalul varfului 5 pandemic. Aceasta este si cea mai interesanta deoarece, uitandu-ne la concentrarea cazurilor la copiii cu varste intre 5 si 10 ani, am putea corela perioada formativa a imunitatii si cea in care majoritatea bolilor copilariei sunt intalnite, daca cei mici nu au fost vaccinati, cu perioada in care dezvoltarea imunitatii prin mijloace naturale, jucatul afara si mersul in comunitati, a fost inhibata prin cele doua masuri majore luate impotriva COVID-19: izolarea si purtatul mastii.
Exista mai multe studii, dintre care unul facut in Statele Unite pe copii crescuti la ferme versus cei crescuti la oras, care arata o morbiditate semnificativ mai mare in randul copiilor hiperigienizati precum sunt cei din mediul urban. Cei crescuti la tara au fost expusi la agenti patogeni intr-un mod constant prin joaca in tarana si nu au fost prezentati aglomerarilor urbane. Deci au fost mai sanatosi in media lor decat copiii crescuti la oras.
Acest studiu revine in actualitate insa, de data aceasta, prin prisma acestei teorii.
Nu ar trebui sa intelegeti ca nu recomand purtarea mastii si izolarea in pandemii desi acestea, daca este adevarat, ar putea favoriza alte intamplari nefericite. Ceea ce recomand eu este vaccinarea si igiena ca sa nu ajungem sa purtam masti si prin urmare sa nu ne intrebam de ce ajungem sa vorbim despre aparitia primei hepatite ce se poate da de la unul la altul prin aer.
Asa ca spalati-va pe maini si vaccinati-va si accesati doctormit.ro pentru a afla mai multe despre acest subiect.
Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MiT!
Acest episod este realizat cu sprijinul Stem Sure.