Bine ati venit la Doctor MiT – Medicina pe limba ta!
Sunt doctor Bogdan Ivanescu și mi-am propus sa va aduc cele mai noi si mai interesante informatii medicale!
Data trecuta va spuneam ca in clinica mea, Clinica Doctor MiT, adesea senzatia de deja-vu este un subiect.
Asa ca m-am hotarat sa clarific, o data pentru totdeauna, sper, treaba cu deja-vu-ul.
Iar primul episod pe aceasta tema il gasiti in podcasturile Doctor MiT de pe kissfm.ro. Acolo am oferit cele doua explicatii psihologice ale senzatiei deja-vu.
Astazi aflam care sunt celelalte doua explicatii ale acestui fenomen ciudat si anume explicatia NEUROLOGICA, de aceasta data.
Ei bine, prima se numeste “glitch cognitiv” adica “scurt-circuit cognitiv”. Iar problema rezida in calutul de mare din creierul nostru, hipocampusul, numit asa din motivul formei sale. Hipocampusul este responsabil cu maturarea amintirilor exact ca in vinificatie: cu timpul, muta amintirea noua in pivnita cu butoaie vechi.
In acest caz, eroare e data de o lentoare in reactie a zonei responsabile cu amintirile noi: pivnita cu amintiri vechi stocheaza prima senzatia pe care o incercam in prezent.
Si asa, brusc, avem o amintire veche legata de locul in care ne gasim pentru prima oara.
Al doilea mecanism neurologic e si patologic. Cei ce sufera de epilepsia lobului temporal, au senzatia de deja-vu inainte de criza epileptica. Cumva, asta e bine pentru ca in cele 10-20 de secunde de deja-vu, pacientul apuca sa se aseze undeva sigur si sa ii anunte pe cei din jur ca urmeaza o criza.
In plus, cei ce reusesc sa isi aminteasca senzatia din criza, relateaza sentimente de deja-vu si in acele momente. Asa ca, aceasta situatie nefericita este si dovada medicala ca centrul memoriei din lobul temporal, este vinovatul real pentru senzatia de deja-vu.
Si, cu mantinela, si cu briciul lui Ocam, aceasta este si dovada ca nu e nevoie de universuri paralele ori de reincarcarnare ca sa traim senzatia de deja-vu.
Pe scurt, deja-vu are 4 mecanisme: 2 psihologice si 2 neurologice. Si sa nu ne ingrijoram: nu avem probleme cu capul daca trecem prin deja-vu. Ma rog, cu exceptia diagnosticului de epilepsie de lob temporal.
Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MiT!
Te-ar mai putea interesa si
- tags: Medicina pe limba ta, Deja-vu, amintiri false, reinarcare, epilepsie, lob temporal, KISS FM, Doctor MiT, -
No Comment