Afla de ce apare febra si de la ce temperatura!
De ce se instaleaza febra? Ce reactie a corpului o provoaca? Descopera aici!
Esti curios sa afli de ce faci febra si de la ce valoare a temperaturii corporale poti spune ca ai febra?
Atunci urmareste acest episod!
In afara de "Afla de ce apare febra si de la ce temperatura!"
Te-ar mai putea interesa si
- tags: febra, temperatura, cauzele febrei, Rigenera, Doctor MIT, -
Transcript
Bine ati venit la Doctor MIT!
Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor ce spun ca un pahar de apa dimineata pe burta goala iti porneste metabolismul sau ca apa alcalina trateaza cancerul.
Astazi vom aborda un subiect incredibil de important – febra!
Si pentru ca este un topic vast, ii vom dedica 2 episoade. In primul discutam despre ce ne spune de fapt febra si ce ar trebui sa intelegem din ea si in al doilea despre cele mai bune si mai rapide solutii de a o scadea atunci cand situatia o cere.
Inainte de toate ar trebui sa stim cand putem vorbi despre febra. Cand aceasta depaseste:
- 37.2 C masurata sub brat sau intrauricular
- 37.7 masurata oral adica cu termometrul tinut intre buze
- 38 C daca e masurata intrarectal sau
- Toate aceste valori sunt corecte si diferentele sunt date doar de sursa caldurii
Desi ar parea incredibil sa nu vorbim de febra la 38 de grade, temperatura organismului variaza: urechile sunt mai reci decat zona inghinala, de exemplu, deci, de aceea toate variantele de raspuns sunt corecte! Plaja temperaturii corporale normale merge de la 37,2 pana la 38 de grade Celsius depinde de unde e masurata.
Dar ce determina aparitia febrei?
Ei bine aici vorbim despre pirogeni. Piro – genes, in greaca veche inseamna nascut in foc si, in medicina desemneaza substantele ce provoaca febra.
Haideti sa vedem, ce parere aveti, exista surse de febra doar
- externe
- Interne
- De ambele feluri?
Daca va gandeati ca facem febra doar din motive endogene precum reactia corpului nostru la infectiile virale, bacteriene sau parazitare, mediata de citokine, principala substanta ce creaza febra, ei bine, nu e asa. Exista si alte substante ce odata ajunse in corpul nostru declanseaza febra precum lipozaharidele prezente in peretele celular al bacteriilor gram negative unele putand face parte din grupa superantigenelor care declanseaza febre atat de inalte incat au risc letal.
Dar revenind la pirogenii endogeni, care sunt cei mai numerosi, ar trebui sa amintim citokinele, care sunt baza, si mai ales interleukinele 1 si 6.
Si ajungem la intrebarea clasica:
Cum anume ne creste temperatura corpului atat de inalt incat sa o numim febra?
- prin contractia musculara adica tremurat sau prin frisoane
- Temperatura poate creste fara interventie musculara fiind generata de masele de grasime maro
- prin vaso-constrictia ce se instaleaza si care previne pierderea caldurii sau
- toate acestea
Daca ati ales sa raspundeti 1, ati ales cea mai comuna sursa de caldura respectiv de temperatura. Insa raspunsul total corect este al patrulea. Da, avem cand ne nastem acel tip de grasime maro, un mix oarecum intre muschi si grasime ce poate produce caldura fara contractie. Iar toata aceasta caldura sta in interiorul nostru pentru ca, simultan, manifestam si vasoconstrictie.
Am vazut cum se intampla de crestem temperatura corpului. A doua intrebare si ultima din cadrul episodului de azi este: de ce? Ce rost are cresterea temperaturii?
O sa va raspund fara a va mai oferi optiunea unor variante deoarece raspunsul este extrem de “medical” 🙂
Cresterea temperaturii corporale face parte din procesul de lupta si de vindecare a organismului iar temperatura inalta pare a ajuta leucocitele sa se miste mai repede prin fluxul sangvin si sa fagociteze adica “sa manance” mai rapid elementele negative gasite in sange. In plus s-a observat scaderea efectelor endotoxinelor si totodata inmultirea accelerata a celulelor imune de tip T acele limfocite ce se dezvolta in timus si au rol de a gasi si de a preda de exemplu bacteria catre leucocitele ce o si pot omori.
Concluzia despre febra
Astazi am aflat care este marginea superioara a temperaturii normale, ca febra poate fi provocata nu numai de catre substantele din corpul nostru, am raspuns intrebarii “cum apare febra”si, mai ales am oferit motivul biologic pentru care aceasta este buna, utila corpului nostru.
In episodul urmator vom afla, printre altele, daca chiar se poate muri de febra si care sunt cele mai eficiente solutii traditionale si moderne de scadere rapida a acesteia.
Pana atunci, pentru alte subiecte la fel de interesante, viziteaza pagina de Facebook a emisiunii sau acceseaza doctormit.ro.
Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MIT!
O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.