Cat de nociv e gatitul la cuptorul cu microunde? Afla acum!
Azi vom descoperi cat de nociv e gatitul la cuptorul cu microunde.
In afara de "Cat de nociv e gatitul la cuptorul cu microunde? Afla acum!"
Te-ar mai putea interesa si
- tags: cuptorul cu microunde, incalzirea mancarii, sanatate, alimentatie, Doctor MIT, -
Transcript
Bine ati venit la Doctor MIT!
Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa aflu devarul din spatele miturilor ce spun ca nu e bine sa mananci mai mult de un ou pe zi sau ca rasul ingrasa.
Astazi aflam adevarul despre un mit foarte raspandit care spune ca mancarea gatita la microunde este nesanatoasa.
Ca sa aflam daca cuptorul din bucatarie iti este prieten sau dusman ar trebui sa intelegem ce sunt microundele si cum de putem gati cu acestea.
Ce sunt microundele?
- impulsuri electrice
- radiatii
- unde radio
- vibratii seismice
Microundele nu sunt altceva decat unde radio de inalta frecventa.
Ca sa vedem ca, de fapt acestea nu ne sunt straine deloc, haideti sa vedem unde mai intalnim, in mod obisnuit, aceste tip de unde:
- radio
- TV si radar
- telefoane mobile
- toate
Nu stiu cat de natural va este sa asociati microundele cu radarul de pe masina de Politie dar sa stiti ca acesta este adevarul. Microundele sunt generate sau utilizate de catre diverse aparate din jurul nostru precum televizorul, telefonul mobil, radioul sau radarele.
Dar ce ni se spune despre microunde?
- distrug vitaminele
- creaza agenti carcinogeni
- incalzesc nenatural
- toate
Sunt convins ca ati auzit chiar mai multe motive pentru care oamenii sunt sfatuiti sa nu foloseasca cuptoarele cu microunde. Da, se considera ca microundele inactiveaza sau distrug vitaminele mergand pana la a fi implicate in aparitia cancerului.
Care ar fi mecanismele prin care toate acestea s-ar produce? Haideti sa vedem, deci, in ce mod microundele incalzesc mancarea:
- rezistenta electrica
- agita moleculele de apa
- prin convectie
- presiune electromagnetica
Cum se incalzeste mancarea in cuptorul cu microunde?
Nu stiu daca sunteti constienti de cat de simplu este, de fapt, modul in care gatim la microunde. Moleculele de apa din mancare sau de oriunde din natura sunt niste dipoli avand un pol negativ si unul pozitiv, cam ca magnetii. Peretii cuptorului cu microunde isi schimba polaritatea cu ajutorul curentului electric obligand moleculele de apa sa se roteasca stanga-dreapta de cateva milioane de ori pe secunda. Aceasta duce la frecarea moleculelor de apa intre ele, de unde si caldura intensa ce se genereaza si care ne ajuta la gatit.
Acum stim cum ne incalzesc microundele farfuria cu ciorba sau friptura. Dar poate fi adevarat ca aceasta incalzire distruge vitaminele si nutrientii din mancarea noastra? Ce credeti:
- Da
- Nu
Daca sunteti biolog sau adept al teoriei conspiratiei, ati raspuns la fel. Da, microundele, prin fenomenul de incalzire produc toate aceste efecte nedorite.
Dar ca sa concluzionam ca incalzirea mancarii prin metodele clasice, precum cuptorul cu gaz, ar fi mai sanatoasa, ar trebui sa intelegem in ce fel se intampla acest fenomen pe care il folosim inca de cand am inceput sa stapanim focul:
- rezistenta electrica
- agita moleculele de apa
- prin dispersie
- presiune electromagnetica
Raspunsul corect este exact acelasi ca in cazul microundelor: radiatia termica, adica caldura focului, ca si radiatia electromagnetica, incalzeste moleculele de apa, doar ca de aceasta data nu prin efectul de dipol ci prin agitarea moleculelor care, astfel, se lovesc unele de altele si se incalzesc.
Deci, din perspectiva mecanismului de actiune, ambele metode duc la incalzire prin actiunea asupra moleculelor din mancare!
Aceasta nu cumva inseamna ca si prin incalzirea la foc, denaturam vitaminele, distrugem nutrientii sau inducem aparitia de substante cu potential cancerigen? Acum ne este evident ca in ambele cazuri raspunsul este da.
Sa renuntam sau nu la folosirea cuptorului cu microunde?
In final, ca sa tragem o concluzie, va ofer un argument care arata ca, de fapt, utilizarea microundelor pentru incalzirea mancarii s-ar putea dovedi mai sanatoasa decat solutiile clasice: gatitul cu cat mai putina apa, ca in cazul microundelor, ajuta la minimalizarea pierderii de vitamine ce se dizolva in apa care, in functie de ceea ce gatim, ar putea fi aruncata la sfarsit.
In final, te sfatuiesc sa retii doua aspecte: nu incalzi mancarea la microunde folosind recipientii de PVC sau de plastic in care aceasta se vinde pentru ca asa poti crea niste monstri carcinogeni si, in al doilea rand, gateste cu cat mai putin apa, ca in cazul microundelor, pentru a salva cat mai mult din vitaminele ce sunt afectate de incalzire.
Crezi ca stii un adevar medical interesant? Atunci scrie-ne despre el pe pagina de Facebook a emisiunii sau acceseaza doctormit.ro.
Intreaba si cerceteaza! si nu pierde Doctor MIT!
O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.