Stii cum sa recunosti o alunita periculoasa? Afla acum!

Stii cum sa recunosti o alunita periculoasa? Afla acum!

Alunita periculoasa

Stii cum sa recunosti o alunita periculoasa? Afla acum!

Iata cum descoperi o alunita periculoasa!

Alunitele si soarele nu fac casa buna. Si nici cu hainele care freaca pielea si nici cu zgandarirea lor.
Deci cum identificam o alunita care a luat-o razna?

In afara de "Stii cum sa recunosti o alunita periculoasa? Afla acum!"

Te-ar mai putea interesa si

- tags: alunita periculoasa, boli neoplazice, cancer, diagnostic, Doctor MIT, -

Transcript

Bine ati venit la Doctor MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor medicale in care am fost invatati sa credem: soarele te arde mai tare atunci cand stai in apa sau alunitele expuse la soare pot duce la cancer de piele.

Legat de aceasta, intr-un episod anterior Doctor MIT, am aflat ca mai mult de 50 de alunite pe corp ne fac candidati la afectiuni neoplazice de tipul melanomului malign asa ca, dupa ce terminati de vazut acest episod, numarati-va alunitele pentru a sti daca aveti nevoie de extra protectie solara la plaja.

Pastrand aceeasi zona de interes, astazi discutam despre alunite si, mai ales despre alunitele periculoase. Cum apar si, mai ales, cum le recunoastem.

O alunita este o aglomerare de celule care, in loc sa stea difuze si egal distribuite prin straturile pielii, decid sa dea o petrecere si sa stea impreuna toata viata noastra 🙂

Celulele ce creaza o alunita sunt:

  1. neuroni
  2. Hepatocite
  3. miocardiocite sau
  4. Melanocite

Daca neuronii ar aparea asa, spontan, ar fi bine! Din pacate natura nu ne-a dat aceasta sansa si nici nu ne-am dori sa dezvoltam la suprafata pielii tesut hepatic din hepatocite ori tesut cardiac din miocardiocite. De aceea raspunsul corect este ultimul. Nevii pigmentari, asa cum mai sunt denumite alunitele, sunt alcatuiti din aglomerari de melanocite prietenoase unele cu altele.
Iar acum, doar ca sa stabilizam informatia pe care am repetat-o si in alte episoade Doctor MIT, ce pigment secretat de acestea da culoarea maro a pielii si maro inchis a alunitelor?
1. melanina sau 2. Melatonina

Retineti: cuvantul scurt este pigmentul pielii, melanina, iar cuvantul lung este hormonul somnului, melatonina!
Iar acum am ajuns la momentul la care o sa va invat sa recunoasteti alunitele periculoase, dupa o scurta dar foarte rapida analiza a 5 criterii.
Ce aveti de retinut la inceput este ABCD si E. Evaluati acesti parametri si aflati o groaza de lucruri despre alunita in discutie.

Culorile si forma alunitelor

A vine de la ASIMETRIE: alunitele normale sunt de obicei simetrice. Trasati o linie imaginara prin mijlocul alunitei. Sunt cele 2 jumatati simetrice? Daca nu, mergeti la urmatorul criteriu de evaluare.

B. Vine de la BORDURA sau margine dupa englezescul “border”. Melanoamele au, in general, marginile neregulate, zimtate sau imprecis delimitate ori in zig-zag.

C. vine de la CULOARE. Alunitele bolnave prezinta mai mult de 2-3 culori sau nuante de maro. Melanoamele avansate pot prezenta rosu, negru sau chiar alb.

D vine de la DIAMETRU. Desi nu este un criteriu absolut, majoritatea alunitelor ce depasesc dimensiunea unei radiere de la capatul creionului par a fi problematica. Daca aveti alunite mai mari de 6 mm in diametru, stati cu ochii pe ele.
Iar ultimul criteriu, si cel mai nou introdus de altfel, este E care vine de la EVOLUTIE. Daca alunita si-a modificat unul dintre parametrii A, B,

C sau D este de mers la doctor.

Forma alunitelor

Ca sa recapitulez, daca A, alunita si-a schimbat forma si a devenit ASIMETRICA, daca B, i s-a modificat bordura, daca C a capatat mai mult de o culoare sau doua cat avea inainte ori daca D si-a marit DIAMETRUL respectiv suprafata totala, atunci ar trebui sa va puneti niste intrebari.

La fel daca suprafata alunitei a devenit aspra ori sangereaza spontan, daca prezinta mancarime ori durere. Si la fel daca vi se pare ca v-a aparut o alunita pe care nu ati avut-o niciodata in locul acela.

Astazi ati invatat cum sa evaluati rapid un nev pigmentar – alunita - folosind criteriile ABCDE. Povestiti-le si altora aceasta pentru ca s-ar putea sa le salvati viata. Numarati-va alunitele si vedeti daca da peste 50 pentru ca atunci trebuie sa aveti mare atentie cu expunerea la soare. Si sa stiti ca un melanom descoperit devreme, se poate rezolva fara complicatii in marea majoritate a cazurilor.

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MIT!

O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Anterior
Tratamentul autismului cu celule stem tinere - tehnologie
Muscatura de capusa
Urmator
Muscatura de capusa, iata ce trebuie sa stii despre ea!
Anterior
Tratamentul autismului cu celule stem tinere - tehnologie
Muscatura de capusa
Urmator
Muscatura de capusa, iata ce trebuie sa stii despre ea!

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Stii cum sa recunosti o alunita periculoasa? Afla acum!