Cum functioneaza stresul, de fapt? #57

Cum functioneaza stresul, de fapt? #57

Bine ati venit la Doctor MiT – Medicina pe limba ta!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa va aduc cele mai noi si mai interesante informatii medicale!

Astazi avem un subiect foarte interesant din gama celor dedicate stresului si anume voi raspunde intrebarii pe care s-ar putea sa nu v-o fi pus niciodata: ce este de fapt stresul?

Stiu ca toti ne ferim de el, dar cu ce se mananca? Ei bine, azi soarecii de biblioteca vor fi cei mai multumiti de acest episod 😊

Simplu spus, stresul este definit ca raspunsul organismului la solicitari sau provocari, fie ca sunt fizice sau psihologice, si are doua componente principale:

 

  • Raspunsul de lupta sau fuga despre care stiti si care e mecanismul primar si imediat si
  • Raspunsul axei hipotalamo-hipofizo-suprarenale care reprezinta mecanismul corpului nostru la un stres prelungit, fie ca e vorba de sesiune, de nesiguranta locului de munca sau de un divort, de exemplu.

Raspunsul rapid de lupta sau fuga nu ne intereseaza prea mult cand vorbim de stresul comun. Insa mecanismul acela cu nume lung e cel ce ne supara pentru ca implica cortizol, hormonul stresului.

Si nu e hormonul problema, ci ceea ce stie el sa faca: mobilizeaza rezervele energetice, adica aduce glucoza in sange. Si te intrebi daca poti face diabet de la stres?

Scade raspunsul inflamatoriu intr-atat de mult incat da in partea cealalta si scade imunitatea si te trezesti fie cu un cancer, fie cu o boala autoimuna.

Te face mai alert, dar dupa o perioada mai lunga de timp te seaca de mineralele necesare functionarii creierului in parametri. De aceea e important sa iti iei magneziul bisglicinat de care povesteam in primele episoade din aceasta serie alaturi de vitamina D3, cel putin.

Pentru a rezolva stresul trebuie sa faci doar doua lucruri:

 

  • Unu: sa il indepartezi! Nu dati cu oua, stiu ca nu se poate aproape niciodata, dar a trebuit sa o zic.
  • A doua masura: sa apelezi la masurile anti-stres: somn, suplimente si tehnici de respiratie.

 

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MiT!

Te-ar mai putea interesa si

- tags: Medicina pe limba ta, stres, gestionarea stresului, KISS FM, Doctor MiT, -

Dr. Bogdan Ivanescu
Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Anterior
Astenia de toamna - e pe bune? #56
Urmator
Stress = cancer! MiT sau realitate? Partea I #58
Anterior
Astenia de toamna - e pe bune? #56
Urmator
Stress = cancer! MiT sau realitate? Partea I #58

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Cum functioneaza stresul, de fapt? #57