Bine ati venit la Doctor MiT – Medicina pe limba ta!
Sunt doctor Bogdan Ivanescu și mi-am propus sa va aduc cele mai noi si mai interesante informatii medicale!
Intre anii 1800 si 1900 s-au gasit, in cateva ocazii, in ceea ce a fost Egiptul antic, recipiente din ceramica pline cu miere. Poate ca aceasta nu ar fi nici un fel de veste daca mierea nu ar fi fost comestibila.
Da, comestibila dupa 3,000 de ani. Iar eu daca las capsunele ori piersicele pe blatul bucatariei si ma intorc cu spatele, au mucegait!
Care sa fie explicatia? Au reusit egiptenii sa mumifice si mierea?!?
As vrea sa spun ca raspunsul este simplu insa nu este. Dar putem face sa il aflati in urmatorul minut 🙂
Personal, cred ca mierea poate fi trimisa si pe Marte si sa isi pastreze gustul 🙂
Motivul pentru care 3 milenii mai tarziu ori 50 de milioane de kilometri distanta mierea este la fel de gustoasa, rezida in chimie. In chimia organica si anorganica, deopotriva.
Mierea are un pH de 3,5 in medie. Adica e acida. V-ati prins de asta, gustand-o? Aciditatea e mascata de dulceata. Dar ucide bacteriile care duc la mucegaire.
Al doilea motiv tine tot de chimia anorganica: osmolaritatea. Are osmolaritate mare adica ca si cand ai compara supa de taitei cu supa clara. Lichidul din supa clara va migra catre supa cu taitei pentru a o dilua. Asa ca o bacterie care se pune cu burta pe miere va dona toata apa din citoplasma ca sa dilueze mierea si moare pe loc.
In plus, mierea are putina apa. Sub 20% din ea e apa. Adica, ioc apa.
La pachet vine glucozoxidaza, o enzima care transforma mierea in acid gluconic si apa oxigenata. Da, in dezinfectantul acela!
Plus ca mierea n-are proteine dar are ceva fenoli. Adica reteta de succes antiseptica.
Bonus: daca, in timp ce ma chinuiam sa va explic povestea asta, v-ati intrebat de ce se zahariseste mierea sau cum sa diferentiezi mierea adevarata de cea sintetica, ei bine nu ma supar. Asa ca in urmatoarele episoade veti avea ambele raspunsuri!
Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MiT!
Te-ar mai putea interesa si
- tags: Medicina pe limba ta, miere, miere adevarata, miere sintetica, egiptul antic, KISS FM, Doctor MiT, -
No Comment