Iata cum a fost descoperita penicilina!
Afla in acest episod cum a fost descoperita Penicilina si cum actioneaza acest antibiotic.
In afara de "Iata cum a fost descoperita penicilina!"
Te-ar mai putea interesa si
- tags: penicilina, antibiotice, boli infectioase, bacterii, stiinta, Doctor MIT, -
Transcript
Bine ati venit la Doctor MIT!
Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa aflu adevarul din spatele miturilor ce spun ca un paharel de tuica inainte de masa ajuta la digestie sau ca crema de galbenele face minuni in cazul problemelor de piele.
Daca este sa ne referim la ultimul mit amintit, de fapt infectiile dermatologice si-au gasit nasul in persoana lui Alexander Fleming, descoperitorul penicilinei. Dar stiati cum a fost descoperit primul antibiotic din lume?
Aceasta este o poveste foarte interesanta mai ales pentru ca datorita ei probabil ca tu te-ai nascut si esti si in viata.
Si, ca de obicei, vom desfasura impreuna firul epic astfel incat, cei ce stiu mai multe detalii sa ii poata juta pe cei ce inca nu le-au aflat.
Cum a fost descoperita penicilina
Povestea noastra incepe cu fereastra unui laborator uitata deschisa in anul:
- 1728
- 1828
- 1928 sau mai recent in
- 1980
Da, stiti bine. Antibioticele sunt mai vechi de 1980 insa la 28 septembrie 1928 ele urmau sa ia nastere. Alexander Fleming, un bacteriolog britanic, intra in laboratorul sau ca sa descopere ca cineva uitase un geam si o placa Petri deschise.
De ce e relevanta pentru povestea noastra placa Petri? Pentru ca:
- pe aceasta cresc antibioticele
- bacteriile
- este folosita la dezinfectarea laboratoarelor sau
- pentru ca pe acestea se face separarea bacteriilor de virusuri
Pe aceste placi, Petri, sunt crescute bacteriile pentru a fi studiate si, mai nou, pentru realizarea antibiogramei.
Fleming crestea pe aceste placi, in 1928, bacterii pe care testa capacitatea antibiotica a diverselor lichide umane precum lacrimile sau saliva. In acea dimineata, in care a intrat in laborator, a gasit ceva ce l-a infuriat rau.
Ce l-a suparat in halul asta?
- ca era frig in laborator
- o placa Petri neinsamantata
- bacterie care ii invadase laboratorul sau
- o placa Petri a carei cultura bacteriana fusese distrusa
Fleming a gasit o placa Petri compromisa. Ceva crescuse pe suprafata acesteia si omorase populatia bacteriana pe care facea cercetari.
Ce, oare, omorase bacteriile?
- o bacterie mai puternica
- un probiotic
- prebiotic sau
- un mucegai
Un simplu mucegai, exact ca cel pe care il gasim pe paine daca o uitam intr-un sertar din bucatarie, crescuse si distrusese bacteria pana la cativa zeci de milimetri in jurul zonei in care mucegaiul crescuse.
Dupa reactia initiala, Fleming a fost cuprins de o neasemuita bucurie. De ce? Pentru ca tocmai descoperise prima reactie antibacteriana biologica!
Cum actioneaza penicilina
Dar ce anume din mucegai ucide bacteria? Substanta produsa de catre mucegaiul, ciuperca sau fungul Penicillium a fost numita, cum altfel decat, penicilina. Acum ati aflat si de ce primul antibiotic a primit acest nume 🙂
Penicilina actioneaza asupra bacteriei:
- distrugandu-i nucleul
- nepermitandu-i sa isi formeze peretii celulari atunci cand se inmulteste
- ii blocheaza ADN-ul sau
- de fapt ii blocheaza ARN-ul
Penicilina interfera in procesul de constructie a peretelui celular al bacteriei fapt care duce la decesul acesteia.
Viitorul antibioticelor
Cum credeti ca au reactionat bacteriile dupa ce au dat nas in nas de mai multe ori cu penicilina? Au dezvoltat rezistenta, bineinteles! V-ati intrebat vreodata ce inseamna asta? Haideti sa aflam impreuna:
- bacteria isi creste viteza de replicare pentru a supravietui
- se ascunde in anumite organe ale corpului
- se transforma din aeroba in anaeroba sau
- bacteriile au inceput sa produca beta-lactamaze
Teoria evolutiei nu mai este o teorie: este un fapt! Bacteriile au evoluat rapid: descoperita in 1928, penicilina a ajuns sa fie produsa in masa deabia in 1943 pentru ca in 1945, anul in care Alexander Fleming isi ridica premiul Nobel, sa se identifice primele bacterii rezistente la penicilina. Acestea secreta o enzima, beta-lactamaza ce distruge inelul beta-lactam din structura antibioticului.
Va imaginati, ca asa a inceput razboiul. Oamenii de stiinta au raspuns introducand o noua molecula in antibiotic, beta-lactamaza inhibitor care anuleaza efectul beta-lactamazei care distrugea, dupa cum spuneam beta-lactamul din antibiotic.
Acest episod Doctor MIT, va ajuta, pe langa a afla lucruri amuzante si interesante din istoria medicinei, sa apeciati la adevarata valoare munca oamenilor de stiinta si importanta antibioticelor.
Curios sa afli si alte povesti interesante din campul stiintei? Atunci viziteaza pagina de Facebook a emisiunii sau acceseaza doctormit.ro.
Intreaba si cerceteaza! si nu pierde Doctor MIT!
O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.