Clamparea tardiva e importanta mit sau realitate?
Este importanta pulsatia de cordon ombilical? Recoltam celule stem sau recurgem la clampare tardiva a cordonului ombilical? Raspunsul se afla la finalul acestui episod Doctor MIT!
In afara de pulsatia de cordon ombilical versus recoltarea de celule stem la nastere,
te-ar mai putea interesa si
- tags: pulsatii, pulsatie, clampare tardiva, cordon ambilical, celule stem, gravida, nastere, Doctor MIT, -
Transcript
Bine ati venit la Doctor MIT!
Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor in care am ajuns sa credem: ca forma burtii gravidei spune ce sex va avea noul nascut sau ca nu e bine sa tai cordonul ombilical inainte de a termina de pulsat.
Legat de acest ultim subiect, mi-am propus sa fac lumina.
CORDONUL OMBILICAL SE TAIE IMEDIAT
In zilele noastre, imediat ce copilul a vazut lumina zilei, fie ca vorbim de nastere naturala ori de cezariana, medicul clampeaza cordonul ombilical si il taie. Aceasta vine in contradictie cu mersul naturii care arata ca cimpanzeul nu face nimic in acest sens pana ce plancenta se desprinde, cade si proaspata mama isi ia puiul in brate si mai mult decat atat, unele erbivore mananca imediat placenta dupa desprinderea ei de uter.
Deci, care e calea corecta de urmat? Mergem cu motoarele turate in varianta retro, adica lasam cordonul ombilical sa pulseze pana la capat si placenta sa se desprinda cand o vrea ea? Sau pastrezi abordarea actuala in care actul nasterii odata incheiat, inchei si tu socotelile cu anexele biologice ale sarcinii si nasterii?
Haideti sa descoperim impreuna!
Care este rostul pentru care cordonul mai pulseaza desi cel mic respira de unul singur si deja si-a luat nota 10?
- Fara nici un motiv fiziologic, e doar un automatism
- Ca sa trimita tot sangele de pe “teava” in sistemul copilului
- este doar un mecanism de back-up sau
- Nu am aflat inca de ce
Continuarea pulsatiilor reprezinta doar o etapa de trecere intre respiratia intra-uterina si cea externa. Pentru ca aproape nimic nu se intampla instantaneu in corpul uman si intotdeauna avem un decalaj intre stimul si reactie, pulsatiile cordonului ombilical vor continua intre 1 si 3 minute dupa ce uterul a fost eliberat de presiunea exercitata de fat. Deci vorbim doar de un mecanism tranzitoriu, de back-up.
CAT SANGE GASIM IN CORDONUL OMBILICAL?
Dar cat de mult sange poate sa trimita in aceste zeci de secunde cat mai pulseaza?
- Cativa mililitri deci nesemnificativ 2. Sau o cantitate mare, de pana la 40% din sangele total al bebelusului
Desi poate parea ca 2-3 pulsatii nu fac mare lucru, de fapt, daca apelam la clampare tardiva, cordon ombilical poate varsa in circuitul sangvin al celui mic, in anumite cazuri o cantitate de pana la 40% din volumul total de sange al bebelusului.
Auzind acestea automat iti vine sa tragi concluzia ca nu mai ai nici o dilema si ca asta trebuie sa facem. Cum sa lasi sa se piarda 40% din sange?
Ei bine aici este secretul. Natura a facut ca aceasta cantitate de sange sa fie de fapt o cantitate tampon pe care nu e musai sa o absorbi!
CLAMPAREA TARDIVA NU FACE PARTE DIN ISTORIA MEDICALA
Miliardele de nasteri din epoca moderna a medicinei in care cordonul ombilical a fost clampat imediat dupa nastere, fara clampare tardiva, sustin concluzia pe care am impartasit-o cu voi. Insa exista situatii in care ar fi de preferat sa astepti ca pulsatiile sa se opreasca si vom vorbi despre ele imediat.
Vreau sa atrag atentia ca acest subiect a devenit de actualitate dupa ce din 1988 s-a descoperit si demonstrat o utilitate aparte a sangelui ce ramane in cordonul ombilical clampat dupa nastere iar aceasta este legata de celulele stem hematopoietice!
CELULELE STEM RECOLTATE LA NASTERE SALVEAZA VIETI DIN 1988
Din 1988 cand primul transplant de celule stem hematopoietice recoltate la nastere au salvat viata unui copil bolnav de anemie Fanconi, a inceput stocarea lor in regim privat si in bancile publice de celule stem de pe intreaga suprafata a planetei.
Acestea sunt acum folosite ca terapie standard in tratarea a peste 80 de boli cu potential letal si studiile clinice arata ca au viitor in tratarea si a altor boli precum diabetul zaharat, scleroza multipla ori Alzheimer.
Iar ca recoltarea celulelor stem hematopietice sa fie eficienta este nevoie de 60 – 150 de ml de sange ombilical. Deci, prin clampare tardiva, vorbim de o cantitate semnificativa de sange care fie poate pleca in corpul celui mic fie intr-o punga de celule stem ce va fi criogenata si, Doamne-fereste, va fi folosita daca va fi cazul unei boli din gama popular numita “cancere ale sangelui” precum leucemie ori limfom.
Dar ce beneficiu am avea daca am lasa sangele sa ajunga tot la copil? Ei bine, avem doua cazuri in care acest sange suplimentar poate aduce un mare beneficiu: in cazul copiilor sever prematuri sau in cazul celor subnutriti, cum ar fi cei din tarile in curs de dezvoltare sau aflate in stare de razboi.
Copiii sever prematuri au nevoie atat de hematii cat si de fierul pe care il primesc suplimentar prin sangele rezidual din cordon ombilical. Iar in cazul celor subnutriti, nu mai e cazul sa explic.
UN CORDON OMBILICAL POATE FI UN REZIDUU MEDICAL DACA NU E FOLOSIT CUM TREBUIE
Acum ca stiti toate acestea, sa concluzionam: miliardele de nasteri din 1900 pana acum au aratat ca sangele din cordonul ombilical are rol rezidual insa din 1988 am descoperit ca de fapt poate fi foarte pretios prin concentratia mare de celule stem hematopoietice ce pot fi utilizate in tratarea leucemiilor si limfoamelor.
Deci atunci cand o viitoare mamica ma intreaba daca sa lase cordonul sa pulseze sau nu ii spun astfel: daca nu va fi cazul unei nasteri sever premature – eu am recoltat celule stem la nastere lui Patrick, care a fost prematur – si vrea si sa recolteze celule stem, poate foarte linistita sa clampeze imediat cordonul ombilical pentru a extrage maxim de sange ombilical deci maxim de celule stem hematopoietice.
CELULE STEM VS. PREMATURITATE VS. SUBNUTRITIE SI ANEMIE VS. CLAMPARE TARDIVA
Daca investigatiile sugereaza ca cel mic ar putea suferi de anemie, daca este subnutrit sau pur si simplu mama nu doreste sa recolteze celule stem la nastere, atunci poate cere medicului sa lase cordonul sa pulseze pana la final.
Insa sa nu exageram impactul acestui act: sangele ombilical, ca si cordonul ombilical in sine, este considerat reziduu daca nu este folosit pentru una din urmatoarele: izolare de celule stem,tratare de anemie sau subnutritie.
Pentru alte informatii la fel de interesante precum aceasta acceseaza doctormit.ro
Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MIT!
Aceasta emisiune va este oferita de catre Stem Sure.