Mituri si realitati despre celulele stem - episodul 2
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre celulele stem recoltate la nastere.
In afara de "Mituri si realitati despre celulele stem – episodul 1"
Te-ar mai putea interesa si
- tags: celulele stem, recoltare, nastere, gravida, copii, Doctor MIT -
Transcript
Bine ati venit la Doctor MIT!
Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor medicale in care am fost invatati sa credem. In acest episod vom dezbate al doilea set de mituri legate de celulele stem recoltate la nastere si incepem cu mitul numarul 6:
Cand copilul de la care au fost recoltate celulele stem trece de o anumita greutate, acestea nu mai pot fi folosite:
1. mit sau 2. Realitate?
Aceasta este una dintre cele mai gresite afirmatii pe care le-am auzit vreodata. Indicatia de utilizare a unei probe de celule stem se face raportat la diagnostic – este transplantul pentru respectiva boala o indicatie de terapie standard sau macar se afla in studiu clinic? Este numarul de celule stem din proba suficient? Este viabilitatea celulelor stem suficienta? In ce stadiu se afla boala de care sufera pacientul? Si asa mai departe. Evident, undeva in lista apare si greutatea copilului alaturi de antecedentele heredo-colaterale. In concluzie, a corela in acest fel oportunitatea transplantului cu greutatea copilului este fals.
Al doilea mit: oricum nu are rost sa recoltez celule stem pentru ca oricum nu le pot folosi la el insusi daca se imbolnaveste.
1. mit sau 2. Realitate?
Acest mit s-a nascut in urma unui adevar partial: cele mai multe experiente in tratarea leucemiilor au fost castigate in transplanturi alogene adica cu celule stem compatibile de la donatori inruditi. Printre alte motive aceasta s-a datorat si faptului ca, la inceputuri, prea putina lume recolta celule stem la nastere si atunci cand se imbolnavea un copil ce nu avea celule stem stocate, trebuia sa i se gaseasca un donator compatibil. Pe langa aceasta, in cealalta arie patologica, tot letala ca si leucemiile, se gasesc limfoamele iar aici majoritatea transplanturilor sunt autologe adica cu celulele stem proprii. Deci mitul este doar un mit ca sa nu mai adaug ca, chiar daca ar exista recomandarea pentru un transplant autolog, daca nu se gaseste un donator compatibil cel mai bine este sa ai proba ta de celule stem stocata intr-o banca.
Recoltarea de celule stem din cordonul ombilical
Al treilea mit de astazi spune ca, daca ai ratat recoltarea de celule stem din cordonul ombilical nu e o problema pentru ca le poti recolta mai tarziu din dintii de lapte ai copilului.
1. mit sau 2. Realitate?
Ei bine si acesta este un mit! Pe langa faptul ca la aceasta ora o atare procedura este clar neaprobata si trecuta in ilegalitate nu numai in Romania dar si in multe alte state avansate din Uniunea Europeana, numarul de celule stem regasite in pulpa dentara este hilar de mic. Ca sa nu mai adaug ca cei ce practicau pe vremuri asemenea servicii solicitau un pret cam de o mie de euro per dinte. De ce ai plati asa ceva pentru 10 dinti de lapte, de exemplu, cand, intr-o singura procedura, la nastere, iti poti asigura mai mult de 300,000 de celule stem in pretul unui singur dinte? 🙂
Penultimul mit de azi spune ca din celulele stem poti reface organe.
1. mit sau 2. Realitate?
Poate veti fi surprinsi sa aflati ca astazi sunt oameni in viata ce poarta in ei un esofag ori o trahee refacuta din celule stem ceea ce face ca acest mit sa fie real! Mai mult decat atat, se considera ca in viitorul apropiat, de exemplu se vor putea reface insulele Langerhans din pancreas si ca astfel se va pune stop diabetului cauzat de distrugerea acestui tip de celule endocrine.
Ultimul mit de astazi spune ca anumite banci pot recolta in mod particular celule stem endoteliale.
1. mit sau 2. Realitate?
Realitatea prozaica este ca orice companie de celule stem care face separare celulara stocheaza toate tipurile de celule stem si, dupa cum va amintiti din episodul anterior, renunta pe cat poate de mult la hematii care sunt nocive stocarii. Asa ca, daca cineva va mentioneaza in mod particular celulele stem endoteliale retineti doar ca orice alta companie le stocheaza automat si pe acestea si pe restul de subtipuri celulare pe care nu avem timp si spatiu sa le enumeram acum 🙂
Sper ca am reusit sa va aduc inca un set de informatii interesante despre celulele stem recoltate la nastere si ca astfel v-am ajutat mai ales daca sunteti viitori parinti.
Pentru a viziona primul episod din aceasta serie va invit sa vizitati pagina de Facebook a emisiunii sau sa accesati doctormit.ro
Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MIT!
O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.