Ce anume declanseaza scleroza multipla? Afla acum!
Descopera in acest episod care sunt cauzele ce declanseaza scleroza multipla!
Vrei sa stii de ce se instaleaza Scleroza Multipla in cazul pacientilor care, din pacate, se afla in segmentul de varsta 20+?
In afara de "Ce anume declanseaza Scleroza Multipla? Afla acum!"
Te-ar mai putea interesa si
- tags: scleroza multipla, dendritele, melanina, creier, sistem nervos, boli ale sistemului nervos, Doctor MIT, -
Transcript
Bine ati venit la Doctor MIT!
Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor ce spun ca tutunul te fereste de Alzheimer sau ca, daca iti troznesti degetele, vei face Parkinson!
Daca aceste 2 mituri au fost deja abordate aici la Doctor MIT, a venit vremea sa ne lamurim care este treaba cu o alta boala neurologica si anume cu scleroza multipla.
Si pentru a descalci adevarul din spatele miturilor precum ca scleroza multipla ar fi rezultatul unei vieti dezordonate sau cu prea multe petreceri si cu prea putin somn, ar trebui sa vedem care este varsta de la care aceasta boala se poate instala:
Cand apare screloza multipla?
- inca de la nastere se pot recunoaste semnele premonitorii ale acesteia
- Oricand intre 20 si 50 de ani
- este o boala a senectutii precum Alzheimer ori Parkinson sau
- Nu exista o regula in acest sens
Din pacate, varsta de la care incepem sa consemnam declansarea sclerozei multiple sustine teoria cu stilul de viata dezordonat. Scleroza multipla, cel mai adesea se instaleaza intre 20 si 50 de ani.
Nu suna deloc confortabil, nu-i asa? Si asta, mai ales daca ne gandim ca pe aceasta planeta avem peste doua milioane de oameni diagnosticati cu aceasta boala degenerativa.
Dar ce anume determina scleroza multipla?
- insuficienta cantitate de dopamina de la nivelul creierului
- Distrugerea tecii de mielina a neuronilor
- acumularea in creier de placi de beta-amiloid si proteina tau sau
- Oricare dintre acestea
La primul raspuns regasim mecanismul bolii Parkinson iar la al treilea pe cel al bolii Alzheimer. Aceasta inseamna ca scleroza multipla este caracterizata de catre demielinizarea neuronilor respectiv a axonilor acestora.
Daca vi se pare ca vorbesc limbi straine, nici o problema. Haideti sa trecem un pic prin manualul de clasa a-XI.
Creierul nostru este format din 2 tipuri de celule: neuroni si celule gliale. De retinut ca cele mai importante celule sunt neuronii si ca celulele gliale sunt de 10 ori mai numeroase decat acestia.
Care element, din cele ce urmeaza, apartine neuronului:
- dendritele
- Corpul neuronal
- axonul sau
- Toate acestea alcatuiesc un neuron intreg?
Daca ati ales a patra varianta de raspuns, ati ales corect si va felicit.
Dendritele
Dendritele sunt niste ramificatii ce aduc semnalul nervos de la alti neuroni catre neuronul nostru. Corpul neuronal este partea principala a neuronului unde se iau “deciziile” de impuls iar axonul este partea prelungita a acestuia prin care neuronul transmite mesajul sau, ca impuls electric, catre alti neuroni ori catre un muschi, de exemplu.
Si ca sa va fac si mai vizual acest exemplu, axonul unui neuron este ca un fir electric acoperit la fiecare micron cu izolatie. Izolatia aceasta este mielina despre care vorbeam si mai inainte. Astfel firul nostru electric este acoperit la fiecare micron cu o teaca de mielina apoi este expus apoi iar acoperit si tot asa mai departe pe toata lungimea axonului ce poate ajunge la zeci de centimetri daca nu metri.
Impulsul electric insa spre deosebire de cel din cablul electric, nu se transmite prin interiorul firului ci sare din aproape in aproape din fiecare loc unde se intrerupe izolatia de mielina care, sa ne imaginam ca, ar fi un fel de rampa in aceasta deplasare saltatorie a impulsului electric.
Deci ce credeti ca se intampla atunci cand teaca de mielina se intrerupe? Exact: impulsul electric nu mai are o rampa pentru a sari mai departe si, neuronul fie “paralizeaza” fie descarca aberant impulsuri in masa cerebrala.
Dar de ce s-ar distruge acest izolator, teaca de mielina?
- din cauza insecticidelor precum organofosfatii
- A tratamentelor neuroleptice sau tranchilizante ca cele din schizofrenie
- din cauza unor reactii autoimune ce distrug celulele gliale sau
- Toate acestea reprezinta cauze ale declansarii sclerozei multiple?
Daca primele 2 raspunsuri par a fi reale, s-ar putea sa va intrebati de ce intra in joc celulele gliale. Ei bine, acum intelegeti rolul lor. Sunt de 10 ori mai multe decat neuronii pentru ca ele imbratiseaza axonii acestora iar prelungirile gliale secreta mielina de-a lungul fiecarui axon de care au grija. Orice reactie autoimuna aberanta ce le poate ucide provoaca demielinizare si automat scleroza multipla.
Astazi ati inteles in detaliu cum anume apare scleroza multipla si ca nu prea are vreo legatura cu noptile pierdute. Pana data viitoare cand veti afla ce tratamente exista pentru aceasta boala va invit sa accesati doctormit.ro sau sa vizitati pagina de Facebook a emisiunii pentru alte informatii la fel de interesante!
Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MIT!
O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.