Ce crezi, poti lua hepatita C prin sarut? Afla acum!

Ce crezi, poti lua hepatita C prin sarut? Afla acum!

Hepatita C, sarut,

Ce crezi, poti lua hepatita C prin sarut? Afla acum!

In acest episod vom discuta despre posibilitatea de a transmite hepatita C prin sarut.

Infectarea cu virus hepatic C poate duce la deces. Asa ca, ar fi important sa stim daca putem lua, prin sarut, acest virus!

In afara de "Ce crezi, poti lua hepatita C prin sarut? Afla acum!"

Te-ar mai putea interesa si

- tags: hepatita C, transmitere, sarut, boli infectioase, virus hepatic, Doctor MIT, -

Transcript

Bine ati venit la Doctor MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor medicale ce spun ca poti intarzia imbatranirea sau ca telina este viagra naturista.

Astazi, insa, vom raspunde unor intrebari adresate des emisiunii: ce boli putem lua prin sarut?

Asa cum am aflat intr-un episod anterior, bolile ce pot fi luate prin sarut, in marea lor majoritate, sunt din categoria celor bacteriene si a celor virale.

Astazi vom pune reflectorul pe hepatita C. Este aceasta o boala transmisibila prin sarut?

Ca sa raspundem acestei intrebari ar trebui sa vedem ce tip de infectie este aceasta?

1. bacteriana sau 2. virala

Hepatita de tip C este o infectie virala provocata de catre un virus cu tropism hepatic. Adica acest virus provoaca:

  1. ciroza
  2. cancer hepatic
  3. varice esofagiene si gastrice sau poate duce la
  4. oricare (dintre acestea)

Infectia cu HVC poate duce atat la ciroza cat si la cancer hepatic sau la aparitia varicelor esofagiene si gastrice. Acestea din urma sunt foarte periculoase deoarece, daca se rup, declanseaza asa-numitele hemoragii cataclismice ce duc la deces in cateva zeci de secunde.

Hepatita C si sarutul

Dar am spus de cateva ori cuvantul “poate”. Aceasta inseamna ca nu toata lumea ajunge sa dezvolte aceste forme grave de boala, dupa ce s-a infectat cu HVC. Ce procent, dintre cei infectati, credeti ca se vindeca spontan:

  1. 10%
  2. 20%
  3. 80% sau
  4. 90%

dintre acestia?

Din pacate doar 20% dintre cei ce intra in contact cu virusul hepatic C se vindeca, pe cand restul de 80% dezvolta infectia cronica, adica exact invers fata de ceea ce se intampla in cazul infectiei cu virus hepatic B! Insa pentru un virus descoperit si catalogat deabia in anul 1989, cum este cazul HVC, avem o rata de vindecare cu tratament antiviral, foarte mare: in jur de 60% dintre pacientii ce urmeaza terapia, scapa de virus!

Dar ce se intampla in organismul celor ce nu scapa de virus si acesta isi urmeaza parcursul nefericit?

  1. (apare) distructia hepatica (datorita virusului)
  2. (trebuie blamata) secretia biliara (care se acumuleaza in bila, de unde si culoarea galbena pe care o au persoanele cu probleme hepatice)
  3. sistemul autoimun (ataca hepatocitele virusate cu ajutorul limfocitelor T) sau
  4. (in primul rand apare) steatoza hepatica

Oricat de atractive par a fi primele 3 variante, nici una dintre acestea nu este corecta. Celulele hepatice, sub actiunea virusului, incep sa acumuleze grasime, ducand la steatoza hepatica, adica la ficatul, denumit popular, gras care duce in 40% dintre cazuri la ciroza care, mai dearte, in 5% dintre situatii se transforma in cancer hepatic pentru care este necesar transplantul de organ.

Cum actioneaza virusul hepatic C

Dar cum ajunge virusul in ficat?

  1. (pe) cale digestiva
  2. (prin) aerosoli
  3. (prin) sange (direct) sau
  4. (pe) toate (aceste cai)

Daca am ingera virusul, acesta ar fi ucis atat de catre lizozimul din gura cat si de catre acidul gastric din stomac. Pentru ca virusul hepatic C nu pluteste prin aer ca bacilii tuberculozei, nu poate fi inhalat. Acesta are nevoie de o cale directa si scurta pana la celulele in care poate trai: hepatocitele, iar aceasta cale este sangele!

Cum se transmite hepatita C

Adica virusul hepatitei virale de tip C se transmite prin sange cu prilejul intepaturilor cu ace infectate, a tratamentelor stomatologice nesterile sau a transplanturilor de organe si NU SE TRANSMITE, in mod normal, nici prin sex si nici prin sarut!.

Dupa aceasta veste buna, va invit sa urmariti urmatoarele episoade Doctor, sa vizitati pagina de Facebook a emisiunii sau sa accesati doctormit.ro pentru a afla ce alte boli serioase nu se pot transmit prin sarut.

“Intreaba si cerceteaza!” si nu pierde Doctor MIT!.

O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

vaccinul antirabic
Anterior
Mai este necesar, in zilele noastre, vaccinul antirabic?
homeopatia
Urmator
Homeopatia - stiinta sau sarlatanie?
vaccinul antirabic
Anterior
Mai este necesar, in zilele noastre, vaccinul antirabic?
homeopatia
Urmator
Homeopatia - stiinta sau sarlatanie?

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Ce crezi, poti lua hepatita C prin sarut? Afla acum!