Stii ce ar trebui sa iti spuna culoarea puroiului?
Afla acum ce inseamna pentru medici culoarea puroiului.
Esti curios sa descifrezi codul de culori al puroiului astfel incat sa poti sti cand situatia nu are un prognostic bun sau atunci cand merge spre vindecare?
In afara de "Stii ce ar trebui sa iti spuna culoarea puroiului?"
Te-ar mai putea interesa si
- tags: culoarea puroiului, infectie, remedii traditionale, boli infectioase, Doctor MIT, -
Transcript
Bine ati venit la Doctor MIT!
Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor ce spun ca daca te tai sub limba te vindeci de hepatita sau ca gargara cu sare te scapa de durerile de gat.
Aflandu-ne in sfera patologiilor, astazi vom aborda un subiect aproape total ignorat desi cunoscut de catre oricare dintre noi: puroiul.
Stim ca exista, stim ca nu e bine cand apare si luptam cu toate armele impotriva lui. Dar stiati ca exista un puroi "bun”si unul “rau”? Stiti sa diferentiati astfel o infectie bacteriana de una virala?
Astazi veti invata absolut tot ce este important in legatura cu acest subiect!
In primul rand ce tip de infectie avem atunci cand apare puroiul?
- prionica
- Virala
- bacteriana sau
- In oricare dintre acestea putem da de puroi
Raspunsul corect este al treilea! Atunci cand vedeti puroi va puteti gandi la antibioterapie deoarece doar infectiile bacteriene sunt insotite de o asemenea secretie!
Dar cum ia nastere puroiul?
Atunci cand avem o infectie bacteriana, macrofagele elibereaza citochine care care activeaza neutrofilele ce cauta locul infectiei cu ajutorul chemotaxiei precum un caine de vanatoare care gaseste vanatul cu ajutorul mirosului. Odata ce sunt in contact cu bacteria, neutrofilele elibereaza niste granule ce, in mod normal, distrug bacteria.
Dar nici ea nu sta degeaba. Are un contraatac pregatit sub forma leucocidinelor care ataca neutrofilele cu scopul de a le ucide.
Aceasta batalie epica, ce sta sub semnul febrei inalte, se duce zile in sir pana cand o parte sau alta castiga. Dar pentru ca vorbim de zile si de atacuri chimice, neutrofilele mor, fie de batranete fie ucise de leucocidine, iar resturile acestora sunt procesate de catre macrofage. Ei bine, rezultatul acestei procesari este puroiul care contine in cea mai mare parte leucocite moarte si nu neaparat bacterii ucise.
Evident sa nu uitam insa ca puroiul poate contine si bacterii vii scoase la suprafata tesutului in mod mecanic de presiunea puroiului, mai ales daca, initial, acesta a fost inchistat si, astfel, puroiul poate transmite infectia respectiva si altora.
Acum ca am vazut ca procesul de formare a puroiului este unul deloc simplu, haideti sa vedem ce semnificatie are culoarea puroiului in relatie cu tipul de bacterie si cu prognosticul de evolutie a bolii.
Puroiul normal este alb-galbui sau alb-maroniu. Schimbarea culorii acestuia indica o evolutie cu prognostic:
- pozitiv sau 2. Negativ a bolii?
Daca ati ales a doua varianta, ati raspuns corect! Nu este nici un semn bun ca de la un puroi “standard” trecem la ceva “exotic”.
Culorile puroiului
Astfel: puroiul verzui ce apare in relatie cu mieloperoxidaza, un pigment verde din anumite leucocite, care mai si miroase urat este semn ca infectia e produsa de Pseudomonas aeruginosa. O bacterie cunoscuta victimelor din Colectiv si care are un prognostiv prost ca orice bacterie ce provoaca infectii nosocomiale adica intraspitalicesti.
Daca puroiul este maroniu ca “pasta de ansoa” atunci probabil ca pacientul sufera de un abces hepatic produs de o amoeba.
Daca puroiul miroase foarte urat atunci cel mai probabil avem de-a face cu o infectie anaeroba precum cea care duce la apendicita ca sa dau un exemplu dintr-o mie.
Insa, ca sa simplificam, ne intoarcem cu un secol si jumatate in urma si ascultam ce spune marele chirurg Treves, cunoscut si pentru faptul ca l-a avut ca pacient pe Omul Elefant: “puroiul alb si consistent este bun pentru ca inseamna ca organismul se lupta insa daca puroiul devine apos atunci avem de-a face cu o conditie medicala nefavorabila”.
Ceea ce mai tarziu s-a inteles este ca prima varianta se intalneste in infectiile mai putin periculoase cu stafilococ pe cand a doua varianta arata ca infectia ar putea avea de-a face cu mai periculosul streptococ.
Acum, intorcandu-ne in timpurile noastre, va invit sa vizitati pagina de Facebook a emisiunii sau sa accesati doctormit.ro pentru mai multe informatii interesante precume aceasta.
Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MIT!
O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.