Ai vrea sa stii exact cat sange ai in corp? Si cat poti pierde?
Afla din acest episod cat sange ai in corp si ce se intampla cand pierzi o cantitate mare din acesta.
Daca te-ai intrebat ce cantitate de sange pierduta intr-o hemoragie iti poate ameninta viata, ei bine, acest episod Doctor MIT iti ofera raspunsul!
In afara de "Ai vrea sa stii exact cat sange ai in corp? Si cat poti pierde?"
Te-ar mai putea interesa si
- tags: cat sange ai in corp, hemoragia, cardiovascular, sangele, Doctor MIT, -
Transcript
Bine ati venit la Doctor MIT!
Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa cauta devarul din spatele miturilor ce spun ca prisnitele te scapa de raceala sau ca te poti vindeca de o sumedenie de boli cu ajutorul lipitorilor.
Pentru ca am amintit acest mit, si pentru ca acesta este bazat pe ideea de a extrage sangele “rau” din corp, m-am hotarat sa clarific impreuna cu voi toate miturile legate de sange.
Si vom incepe prin a raspunde unei curiozìtati exprimate de o mare parte dintre voi: in cazul unei rani, de la cat sange pierdut ar trebui sa imi fac griji cu adevarat?
Cat sange ai in corp?
In primul rand ar trebui sa stim cat sange purtam cu noi, in total. De aceea, in cazul unei persoane adulte de 75 de kilograme, cat sange credeti ca ii circula prin artere si vene?
- litri
- 4
- 6 litri sau
- Pana la 10 litri
Putem aproxima cu mare acuratete volumul de sange din corpul nostru daca ne gandim ca reprezinta cam 7% din greutatea noastra. Deci, o persoana de 75 de kilograme are aproape 6 litri de sange. O persoana de 100 de kilograme are cam 7 litri de sange. Si tot asa.
Stim de la centrele de donare a sangelui ca ne putem lipsi fara probleme de aproape jumatate de litru. Deci, cat sange pierdut ne poate ameninta cu adevarat viata?
Ca sa raspundem acestei intrebari, ar trebui sa ne uitam peste clasificarea hemoragiilor. Acestea sunt de 3 tipuri:
Hemoragiile mici, cand pierdem ceva mai mult sange decat la donare, adica mai mult de jumatate de litru de sange.
Hemoragiile mijlocii, atunci cand se pierde mai mult de o treime din cantitatea totala de sange adica 2 litri in cazul lui Marinica, modelul nostru de 75 de kilograme de pe ecran care are, in mod normal 6 litri de sange in corp.
Si pe ultimul loc in lista noastra se afla hemoragiile mari, cele in care se pierde mai mult de jumatate din sangele din corp. Ei bine, daca pana acum nu am comentat nimic de riscul letal, acest tip de hemoragii sunt incompatibile cu viata iar o persoana cu o asemenea hipovolemie nu prea are sanse de supravietuire cu exceptia situatiei in care se afla pe masa de operatie gata de o transfuzie si nici atunci nimic nu e garantat.
Ce cantitate de sange pierdut ne pune viata in pericol?
In final, putem spune ca am raspuns intrebarii: de la cat sange pierdut ne este amenintata viata? Pana la jumatate de litru nu simtim nimic. Peste aceasta cantitate, putem simti ameteli pentru ca ne aflam in zona hemoragiilor mici.
Pana la o treime de sange pierdut sau 2 litri in medie, deja trebuie sa ne ingrijoram deoarece, daca nu suntem perfect sanatosi, viata ne este amenintata iar in hemoragiile mari in care pierdem 3 litri de sange sau mai mult, probabil suntem deja morti.
Dar de unde putem sti cat sange am pierdut? Ei bine, aceasta intrebare nu are un raspuns foarte clar deoarece sangele s-ar putea sa se fi imbibat in haine sau pamant si asa mai departe. Insa daca sangele a fost pierdut, cum este cel mai probabil, pe o suprafata plana, podea sau caldaram, exista o solutie tehnica de aproximare cu o mare acuratete.
Hemoragia si cum ne afecteaza
O persoana cu dimensiunea palmei egala cu a victimei va incerca sa estimeze cate suprafete de pumn ar acoperi aria sangelui scurs pe jos. Apoi inmulteste aceasta cifra cu 20 de mililitri si astfel se afla volumul total de sange pierdut.
De exemplu, o hemoragie mica de jumatate de litru de sange ar fi indicata de 25 de pumni care ar acoperi aria. Va dati seama cat de mare trebuie sa fie suprafata acoperita de sange ca sa vorbim de un litru sau mai mult?
Retineti: intotdeauna situatia pare mai grava decat este atunci cand va uitati la sangele scurs pe jos. Insa aceasta informatie are rostul de a va incuraja sa luati masuri de salvare mai mult decat a dispera si renunta!
In episodul urmator vom invata sa recunoastem hemoragiile periculoase, cele care se pot transforma rapid in hemoragii mari cu risc letal si, mai ales, vom afla cum le putem gestiona.
Pana atunci insa pentru alte informatii la fel de interesante va invit sa vizitati pagina de Facebook a emisiunii sau sa accesati doctormit.ro.
Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MIT!
O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.