Cat de repede obtinem imunitate la COVID-19? PART. 2
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cum obtinem imunitate la COVID-19!
In afara de "Cat de repede obtinem imunitate la COVID-19? PART. 2"
Te-ar mai putea interesa si
- tags: imunitate la COVID-19, vaccinare, virus, Doctor MIT, -
Transcript
Bine ati venit la Doctor MIT!
Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor in care am ajuns sa credem: ca vaccinarea duce la autism sau ca vaccinurile cu ARN mesager ne modifica ADN-ul si ca, in timp, ajungem sa prindem bulgarii.
In episodul trecut am aflat impreuna cele mai importante informatii medicale si statistice ce ne vor ajuta sa raspundem intrebarii ce se afla pe buzele tuturor: cati oameni trebuie vaccinati ca sa ne putem intoarce relaxati la viata normala?
In primul rand sa recapitulam ceea ce am invatat in primul episod din aceasta mini-serie. Ca sa putem avea un raspuns, trebuie sa ne uitam la indicele R0 al virusului adica la indicele de contagiozitate ce ne spune cate persoane vor fi infectate de catre un bolnav contagios. Astfel am comparat cea mai contagioasa boala de pe Pamant cu cea mai putin contagioasa dar care este inca relevanta pentru tema noastra. Ca sa vedem cat de bine am retinut informatiile sau cata epidemiologie stim, haideti sa raspundem corect la aceasta intrebare. Deci, care boala are cel mai mare R zero?
- Poliomielita
- Gripa Spaniola
- Rujeola sau
- Gripa sezoniera
Gripa sezoniera e de bun simt prin comparatie cu colegii de raspuns – are un R de 1,5-1,8. Poliomielita si Gripa Spaniola au cunoscut un R similar cu al noului coronavirus ce poate merge pana la 5,8 insa regina neincoronata a contagiozitatii virale este rujeola cu R14.
Vaccinarea
A doua informatie pe care trebuie sa o luam in considerare este gradul de acoperire vaccinala ce ofera imunitate de turma fata de fiecare boala. Am aflat data trecuta ca pentru rujeola trebuie sa vaccinam 95% din populatie si ca pentru gripa sezionera e suficient sa vaccinam doar 33-44% din cetateni.
Deci cati pamanteni ar trebui sa se vaccineze ca sa oprim pandemia? Ei bine, din calcule rezulta ca daca imunizam intre 60 si 75% din populatie, am scapat. Sa tinem minte o cifra medie de 68%.
Dar daca va imaginati ca asta inseamna sa vaccinam intre doua treimi si trei sferturi dintre romani, va inselati amarnic. Nu inseamna asta pentru ca nu sunt luati in calcul 2 parametri:
- Primul: eficienta vaccinala si
- Al doilea: durata imunitatii post-vaccinale
Asa ca haideti sa descoperim impreuna cum ar trebui sa arate planul perfect si de ce suntem foarte la limita, dar nu imposibil, de a-l realiza!
Eficienta vaccinala - sau mai bine zis, cati din cei vaccinati dezvolta o imunitate eficienta? Ne uitam la rapoartele furnizate de tarile ce au experienta mare in vaccinare, printre care Israel, Statele Unite si Marea Britanie. Datele de acolo ne spun ca vaccinurile ARN mesager ofera o imunitate eficienta de circa 90%, ceea ce este imens, apropo!
Vaccinurile cu vector viral sau clasice, merg intre 50 si 75%, sa zicem in medie 66%. Acum ar trebui sa calculam o medie ponderata adica cati oameni primesc primul tip de vaccin si cati pe a-l doilea. Pentru a fi draguti si optimisti sa spunem ca jumi-juma. Asta ne duce la o medie de acoperire vaccinala de 78% dar pentru usurinta sa zicem 75%.
Deci din toti vacinatii, 75% vor obtine imunitatea dorita. Acum ne intoarcem din nou la matematica si anume la regula de 3 simpla: daca avem imunitate de turma la 68% din populatie imunizata, mai tineti minte cifra asta, da? si obtinem o acoperire post vaccinala de 75% din total vaccinati, ce procent din populatie trebuie vaccinat pentru a atinge imunitatea de turma?
Imunitate la COVID-19
Facem calculul astfel: daca din 100 de vaccinati 75 obtin imunitate, cati trebuie vaccinati pentru a ajunge la 68? 68 ori 100 impartit la 75 ne da ta-daaaam… 90. Adica 90% din populatia Romaniei ar trebui sa se vaccineze ca 68% sa aiba imunitate si astfel sa obtinem imunitatea de turma.
Va las un pic sa “rumegati” aceasta informatie…
Vi se pare fezabil? Evident ca in vecii vecilor nu vom atinge aceste cifre cu toate teoriile conspiratiei ce umbla in jurul nostru, cu oculta mondiala si cu pharma care vrea sa ne omoare!
Ca sa pun sare pe rana, va aduc aminte ca al doilea parametru de luat in considerare este factorul timp. In 2021 stim ca imunitatea la COVID-19 tine cel putin 8 luni de zile. Hai sa zicem, un an. Deci mai avem intre 6 luni si 8 luni sa vaccinam restul de 16 milioane de romani adica diferenta de vreo 75% pana la acel 90%. E posibil? Va las pe voi si pe autoritati sa-si dea cu parerea dar cred ca raspunsul este evident.
Deci, ce sa facem? Sa dezarmam? Nicidecum!
Avem de partea noastra al treilea factor! Indicele R variaza cu sezonul si scade abrupt vara existand posibilitatea sa se apropie de 1 deci de stingere. Il putem ajuta sa scada sub 1, adica catre auto-limitare, daca ne vaccinam cat mai multi cat mai repede. Deci, daca ne folosim din plin de vara lui 2021, am putea sa obtinem rezultatele israelienilor fara sa vaccinam jumatate din populatie cum au trebuit sa o faca ei pentru a opri pandemia!
Vara asta poate fi a noastra! Vaccinati-va si haideti sa oprim pandemia in Romania!
Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MIT!
O emisiune oferita de Stem SURE - Banca de Celule Stem