Cat de repede obtinem imunitate la COVID-19? PART. 1

Cat de repede obtinem imunitate la COVID-19? PART. 1

imunitate la covid 19

Cat de repede obtinem imunitate la COVID-19? PART. 1

Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cum obtinem imunitate la COVID-19!

In afara de "Cat de repede obtinem imunitate la COVID-19? PART. 1"

Te-ar mai putea interesa si

- tags: imunitate la COVID-19, vaccinare, virus, Doctor MIT, -

Transcript

Bine ati venit la Doctor MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor in care am fost invatati sa credem: ca vaccinarea anti COVID-19 poate duce la deces sau la mutatii in timp ale ADN-ului.

Doar ca sa amintesc niste cifre oficiale pentru ca datoria mea, ca medic, este de a combate teoriile conspirationiste: la sfarsitul lunii aprilie a anului 2021 se administrasera deja peste un miliard de vaccinuri anti COVID-19 si, cu toate reactiile adverse, mai mari sau mai mici, gonflate sau raportate corect, se considera ca vaccinurile impotriva noului coronavirus sunt un succes.

Am fost intrebat daca chiar ar trebui sa ne vaccinam toti iar raspunsul meu este urmatorul: este o datorie morala fata de societate sa ne vaccinam. Insa aceasta nu va fi niciodata posibil pentru ca exista cateva grupuri populationale care nu vor primi vaccinul anti SARS-CoV-2: copiii care inca nu au ajuns la varsta potrivita pentru vaccinare si persoanele cu diverse afectiuni precum boli autoimune ori neoplasme.

Deci, planeta aceasta nu va fi niciodata vaccinata in intregime. Dar asta nu este o tragedie pentru ca, daca ne vaccinam cat de multi putem, vom reusi sa oprim pandemia de COVID-19. De ce? Pentru ca avem de partea noastra “imunitatea de turma”!

Imunitatea "de turma" la COVID-19

Daca nu stiti de unde vine denumirea de “imunitate de turma” cititi “Mos Teaca” a lui Constantin Bacalbasa si veti vedea ca epizootia este o problema veche de cand lumea. Adica sacrificarea turmelor de animale, cum ar fi vitele, sau decimarea porcilor ori a pasaretului atunci cand vine o molima, este ceva firesc. Asa ca nu va mai revoltati cand aflati de la presa ca de frica gripei porcine au fost sacrificate efectivele de porci sau de pasari cand vorbim de gripa aviara. Aceasta e cea mai efectiva masura de contentionare a ceea ce poate deveni o pandemie doar ca acum o mare parte din populatie aude notiunea de epizootie ori zoonoza sau ca reducerea efectivelor este solutia cand nu poti vaccina.

Legat de acest subiect, nu vom scapa de aceste probleme pana cand nu vom invata ca normal este sa mancam carne doar la vreo doua mese pe saptamana si ca restul ar trebui sa fie bazate pe verdeturi. Altfel doar vom creste efectivele de pasari, vite si porci si ne vom expune la epizootii ce vor duce la zoonoze. Adica vom creste sansa de a avea efective de animale bolnave iar boala lor sa treaca la oameni. Ca sa nu mai vorbesc de emisiile de metan ale vacilor ce contribuie la incalzirea globala. Si ce sa mai zic de problema cu rezistenta la antinbiotice… Dar sa revenim la oile noastre, ca de astea nu vorbiseram!

Cum ne va fi de folos aceasta imunizare?

Imunitatea de turma s-a nascut ca termen dupa ce fermierii si consecutiv oamenii de stiinta au observat ca turmele de vite nu mai treceau prin epizootii daca vacile, in majoritatea lor, trecusera prin boala in forma salbatica si supravietuisera sau daca fusesera vaccinate. Pe scurt, vacile nevaccinate nu se mai imbolnaveau. De unde si “imunitatea de turma”.

Intrebarea care se afla pe buzele tuturor este cea legata de acoperirea vaccinala a populatiei: din ce moment putem sa ne relaxam? Cand am vaccinat 20%? Jumatate? Sau 80% din populatie?

Ca sa raspundem acestei intrebari ar trebui sa cunoastem indicele R0 al noului coronavirus. Insa inca nu avem o cifra exacta plus ca aceasta variaza cu noile variante de virus ce apar si care, firesc, vor fi din ce in ce mai virulente. Ce stim acum este ca indicele reproductiv de baza pentru noul coronavirus este cam acelasi cu al vechiului coronavirus si cu cel al Gripei Spaniole. Si anume intre 2 si 3 desi unele cifre arata ca poate urca pana la 5,8 ca in cazul poliomielitei si variolei, boala disparuta acum de pe fata Pamantului.

Procentul de acoperire vaccinala eficient

Deci avem de-a face cu un virus puternic contagios. Ca sa stim care este procentul de acoperire vaccinala eficient in a opri o pandemie ar trebui sa ne uitam la alte infectii virale.

Care este cea mai contagioasa boala de pe Pamant si ce procent de imunitate de turma trebuie sa atingem ca sa fim in regula?

Ei bine, vorbim despre o boala pentru care am ales sa nu ne mai vaccinam copiii – ma rog, o mare parte dintre noi. Nu exista nici o boala mai contagioasa decat rujeola care are un R mediu de 14! Iar imunitatea de turma se atinge la o acoperire vaccinala de 95%.

In cazul gripei sezoniere insa, care are un R de 1,5-1,8, acoperirea vaccinala care ne pazeste de pornirea unei pandemii este de 33-44%. 

Deci daca ar fi sa folosim functiile matematice in combinatie cu statistica reiese ca acoperirea vaccinala pe care o tintim in cazul COVID-19 este de 60 pana la 75%. 

Aici ne oprim pentru azi insa va spun de pe acum ca raspunsul opririi pandemiei nu este vaccinarea a 60-75% din populatie. Explicatia in episodul urmator!

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MIT!

O emisiune oferita de Stem SURE - Banca de Celule Stem

Dr. Bogdan Ivanescu
Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Anterior
PROFIL DE SPECIALIST
tantari si capuse, spray, pediakid,
Urmator
Solutia naturala anti tantari si capuse - Pediakid, EP. 2
Anterior
PROFIL DE SPECIALIST
tantari si capuse, spray, pediakid,
Urmator
Solutia naturala anti tantari si capuse - Pediakid, EP. 2

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Cat de repede obtinem imunitate la COVID-19? PART. 1