Cat de precise sunt, in realitate, tensiometrele digitale? #81

Cat de precise sunt, in realitate, tensiometrele digitale? #81


Bine ati venit la Doctor MiT – Medicina pe limba ta!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor in care am ajuns sa credem: ca leacurile babesti sunt mai bune decat moleculele de sinteza sau ca nimic nu bate tensiometrul cu mercur ☺

Acest ultim mit era foarte popular printre studentii la medicina pe vremea cand am facut eu facultatea si la fel de inradacinat era in mintea celor mai varstnici.

Ca sa vedem daca tensiometrele digitale de acum pot indrazni se aspire la precizia unuia cu mercur, ar trebui sa stim ce le diferentiaza si ce le aseamana.

Un tensiometru traditional este compus dintr-o manseta, o para-pompa cu valva si o coloana de mercur sau un manometru adica un cadran cu indicatii de presiune . La aceasta mai adaugam un stetoscop si un medic sau un asistent medical.

Punem manseta pe mana stanga a pacientului, punem stetoscopul pe plica antebratului in zona cu vasele de sange, umflam manseta, dezumflam manseta si incepem sa ascultam. Putem chiar vedea bataile inimii in modul in care salta coloana de mercur. Dezumflam de tot manseta si ii spunem pacientului cifrele tensiunii sale.

Ei bine, actul masurarii tensiunii de catre operatorul uman este unul subiectiv care depinde de viteza de dezumflare si de constanta ei si de cat de buna ii e urechea. De aceea, tensiometrele digitale care inglobeaza stetoscopul si para-pompa direct in carcasa lor, prin constanta dezumflarii si a acuratetii “urechii” incorporate pot avea precizie clinica.

Pe scurt, da, tensiometrele digitale au ajuns sa aiba precizie clinica deci sunt la acelasi nivel cu tensiometrele cu mercur asa ca tocmai ce am invalidat un mit. In plus, tensiometrele digitale pot memora valorile tensiunii pentru mai multi membri ai familiei si sunt incredibil de usor de folosit.

Monitorizarea tensiunii la domiciliu si impartasirea valorilor acesteia cu medicul curant creste calitatea si durata vietii mai ales daca va stiti hipertensivi. Este acelasi lucru pe care il face diabeticul prin masurarea glicemiei dimineata.

Acum stiti ca puteti fi asistentul vostru medical, la voi acasa.

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MiT! 

 

Te-ar mai putea interesa si

- tags: Medicina pe limba ta, tensiometru, inima, cardiac, KISS FM, Doctor MiT, -

Dr. Bogdan Ivanescu
Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Anterior
Stiai asta despre infarct? #80
Urmator
Mori cand ti se termina bataile inimii? #82
Anterior
Stiai asta despre infarct? #80
Urmator
Mori cand ti se termina bataile inimii? #82

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Cat de precise sunt, in realitate, tensiometrele digitale? #81