Despre bacteria Naegleria fowleri
Afla in 5 minute cele mai relevante informatii despre bacteria mancatoare de creier.
Te-ar mai putea interesa si
- tags: Naegleria fowleri, bacteria mancatoare de creier, bacterii, infectioase, Doctor MiT, -
Transcript
Bine ati venit la Doctor MiT!
Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor in care am ajuns sa credem si, totodata, sa aduc in fata voastra cele mai noi informatii din lumea medicala!
Astazi vorbim despre “bacteria mancatoare de creier” care tine titlurile ziarelor si site-urilor de stiri in fiecare an si care, la aceasta ora, duce la a doua cea mai fatala infectie dupa rabie, cu o mortalitate de peste 97%. Adica, daca te-ai infectat cu aceasta, finalul situatiei este previzibil.
Din anii ‘60, de cand a fost descoperita Naegleria fowleri nu s-a reusit inventarea unui tratament insa speram ca ne aflam aproape de acest deziderat deoarece cateva studii clinice se desfasoara chiar la ora difuzarii acestui episod.
Insa aceasta ridica un mare semn de intrebare: daca la rabie stim cat de cat cum sa identificam purtatorul de virus si mai avem si o solutie chiar daca am fost infectati, cum ne putem feri de “bacteria mancatoare de creier”?
Intrebarea este legitima si, pentru a raspunde, ar trebui sa stim cele mai importante lucruri despre acest inamic asa ca haideti sa il exploram!
Cum ne putem proteja de bacteria Naegleria fowleri?
Stim sigur ca aceasta bacterie, Naegleria fowleri uraste frigul, uscaciunea, alcoolul si sarea. Asa ca nu ne vom intalni cu ea in Oceanul Arctic, Oceanul Sudic sau in orice alt ocean pentru ca fie sunt reci fie sunt calde dar sarate. La fel de bine nu o vom gasi in lacurile sarate ori in zonele desertice.
Locurile perfecte pentru dezvoltarea linistita a acestei bacterii sunt fie cele naturale precum lacurile dulci ori apele geotermale, fie cele construite de om precum piscinele.
Insa, in cazul celor din urma, majoritatea lor covarsitoare nu prezinta asemenea bacterie deoarece Naegleria nu suporta solutiile clorinate sau cele de dezinfectare a apei. De aceea, nu evitati piscinele insa orientati-va catre cele cu standarde inalte de calitate.
Un al doilea aspect important de mentionat este ca te poti balaci intr-o ciorba de Naegleria fowleri fara sa te temi pentru sanatate. Singurul moment in care trebuie sa te panichezi este acela in care apa dulce contaminata cu aceasta amoeba iti intra pe nas.
Cum ajunge bacteria la creier?
Bacteria mancatoare de creier ajunge la creier pe o cale total neasteptata: a filetelor nervoase olfactive. Odata ce ai tras apa cu amoebe pe nas, acestea se lipesc de mucoasa si avanseaza dand din codita – da, au chiar 2 – pana ajung la receptorii tai oftalmici, adica cei de miros. Stiu ca au ajuns acolo pentru ca aceste bacterii iubesc acetil-colina, un neurotransmitator eliberat la nivel de sinapse.
Bacteria simte “mirosul” si stie ca a ajuns la prima poarta de intrare in creier. O haita din ce in ce mai mare de bacterii incepe sa urce la propriu pe fibrele nervoase oftalmice, ajungand la o placa osoasa gaurita ce separa cavitatea craniana de restul structurilor ce comunica cu exteriorul. Acolo bacteriile subtiaza burta si trec prin acele gaurele – glumesc, nu e cazul deoarece aceasta amoeba are doar 15 microni iar gaurelele cativa milimetri – si, din acest moment, ameobele au invadat creierul.
Din nefericire, pana la acest moment sistemul imun nu a fost capabil sa opreasca infectia daca numarul de bacterii a depasit doza minima infectanta. Tot din nefericire nu stim nici care este valoarea dozei minime infectante.
Cat de periculoasa este bacteria mancatoare de creier?
Naegleria fowleri se uita in jur si ii miroase a astrocite si a neuroni. Astrocitele reprezinta cam 40% dintre toate celulele gliale iar glialele cam 90% din toata masa cerebrala. Deci bacteria mancatoare de creier ataca exact esenta creierului nostru.
Decesul apare am in 2 saptamani de la instalarea simptomelor si este precedat de pierderea mirosului, febra, oboseala si simptome de meningita. De fapt reactia aberanta a sitemului imunitar care vede ca pierde lupta este cea care duce la meningita care, coroborata cu pierderea neuronilor duce la intreruperea functiilor vitale precum respiratia. Iar asta in peste 97% dintre cazuri, dupa cum spuneam.
Inainte de a raspunde intrebarii “ce putem face” vreau sa va zic ca nu stim in ce procent cei ce trag pe nas apa contaminata cu “bacteria mancatoare de creier” dezvolta ori nu infectia. S-ar putea sa fie 1 la un milion sau 90%. Nu stim. Ceea ce va sfatuiesc insa este ca dupa ce ati facut baie intr-un lac sau intr-o piscina dubioasa si in urmatoarele zile v-ati pierdut mirosul, sa fugiti repede la medic. Poate ca luata din pripa, infectia poate fi invinsa.
Acum ca stiti totul despre Naegleria fowleri, bacteria mancatoare de creier, va invit sa vizitati doctormit.ro pentru subiecte la fel de interesante.
Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MiT!
Aceasta emisiune va este oferita de catre Clinica iLife.