ASA DESCOPERI ORICE FAKE-NEWS MEDICAL! EP. 2
Urmareste acest episod pentru a afla cum descoperi orice stiri medicale false.
In afara de "ASA DESCOPERI ORICE FAKE-NEWS MEDICAL! EP. 2"
Te-ar mai putea interesa
- tags: fake news, medicina, stiri medicale, stiri false, Doctor MIT, -
Transcript
Bine ati venit la Doctor MIT!
Sunt doctor Bogdan Ivanescu si in episodul anterior v-am promis ca impartasesc cu voi cele 10 intrebari pe care eu mi le pun atunci cand vreau sa descopar cu certitudine de 100% daca o stire medicala este falsa sau nu. Am detaliat pana acum primele 3 intrebari:
- Care este sursa stirii?
-Prea frumos ca sa fie adevarat?
-Si notiunea de peer-review
Daca vreti sa vedeti acest prim episod, accesati doctormit.ro. Astazi insa mergem mai departe la intrebarea cu numarul 4: care sunt dovezile? Si, mai ales, cu cat stirea este mai wow, cu atat mai multe si mai consolidate trebuie sa fie argumentele care o sustin.
Descoperiri fenomenale mai au loc deci faptul ca stirea suna incredibil nu o face imediat falsa. Insa uitati-va daca a fost publicata in mai multe jurnale de specialitate si daca stirea a fost preluata international. Daca e cu adevarat o descoperire epocala, nu o sa o publice doar presa din Romania. Pe langa aceasta, s-au oferit premii pentru descoperire?
Daca v-as spune ca se poate intineri o celula, ati fi suspiciosi, nu-I asa? Dar daca v-as spune ca in 2012 s-a oferit Premiul Nobel pentru aceasta oamenilor de stiinta Gurdon si Yamanaka, ati sti unde sa cautati pentru a afla mai multe. Ei bine, pare sa fie din ce in ce mai simplu sa descoperi ce e fals si ce e adevarat.
Verificarea cu numarul 5: daca titlul stirii suna de genul “secretul pe care doctorii nu-l vor spune” poti inchide site-ul. Sau poti sa aplici verificarea de la numarul 4 despre care tocmai am vorbit.
A 6-a intrebare pe care o poti adresa atunci cand vrei sa stii daca o stire cauta doar sa adune click-uri sau chiar te informeaza, este: tratamentul minune a functionat pe oameni?
Daca in interiorul stirii afli ca, de fapt, rezultatele sunt obtinute in vitro adica doar in laborator si ca urmeaza ca acestea sa fie confirmate pe oameni, nu lua de buna concluzia generala a articolului.
Din pacate un prea mare procent din rezultatele obtinute pe soareci sau pe culturi celulare in vitro, nu se confirma la oameni. In plus ca, mai departe, mai mult de jumatate dintre studiile clinice pe subiecti umani, nu confirma rezultatele obtinute in laborator. Deci, daca mers in tub, nu e musai sa mearga si la om.
Verificarea stirilor false
Daca insa nici una dintre aceste verificari nu te-a ajutat sa tragi o concluzie legat de veridicitatea stirii, s-ar putea ca aceasta sa fi fost deja comentata pe un site special construit in acest sens iar aceasta este verificarea cu numarul 7. Atat vorbitorii de limba engleza cat si cei ce nu si-au dat doctoratul in aceasta limba, se pot conecta cu ajutorul functiei de traducere din engleza in romana la site-ul de stiri medicale evaluate “Health News Review”.
Aici pot cauta cuvinte cheie precum “zaharul si cancerul” pentru a afla daca intreruperea consumului de produse cu zahar vindeca pacientii de cancer asa dupa cum incearca sa ne convinga un mit medical.
In aceeasi linie se afla a 8-a varianta de cernere a mitului de adevar: site-ul Casei Nationale de Sanatate a Marii Britanii numit “in spatele titlurilor de ziar” “NHS Behind the Headlines” in care puteti cauta cuvinte cheie de interes. Acestea sunt cele mai bune 2 site-uri de verificare la care ma pot gandi.
A 9-a cheie de control a unei stiri medicale este una simpla, de bun simt: cauta numele autorului articolului si vezi despre ce scrie de obicei. Daca machiajul sau fotbalul ii sunt cele mai dragi subiecte, atunci explicatiile medicale pe care le impartaseste cu tine s-ar putea sa fie cam departe de adevar.
Concluzie:
In primele 2 episoade din aceasta serie am descoperit impreuna modurile in care poti separa o stire medicala falsa de una reala iar in urmatorul episod, ultimul din aceasta serie. Va voi spune care este instrumentul final si fara de gres care iti spune ca o stire e falsa daca primele 9 chei de control nu au functionat.
Pana atunci vizioneaza primul episod din aceasta serie accesand doctormit.ro
Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MIT!
O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.