ASA DESCOPERI ORICE FAKE NEWS MEDICAL! EP. 1

ASA DESCOPERI ORICE FAKE NEWS MEDICAL! EP. 1

Fake news, stiri medicale,

ASA DESCOPERI ORICE FAKE-NEWS MEDICAL! ep. 1

Urmareste acest episod pentru a afla cum descoperi orice stiri medicale false.

In afara de "ASA DESCOPERI ORICE FAKE-NEWS MEDICAL! ep. 1"

Te-ar mai putea interesa si

- tags: fake news, medicina, stiri medicale, stiri false, Doctor MIT, -

Transcript

Bine ati venit la Doctor MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor medicale in care am ajuns sa credem: ca un mar pe zi tine medicul deoparte sau ca usa crapata favorizeaza riscul de a fi “trasi de curent”.

Pentru ca o stire medicala falsa poate ucide, vreau sa impartasesc cu voi cele 10 intrebari, cu eficienta de 100%, pe care eu mi le pun atunci cand vreau sa descopar daca o stire e falsa sau nu.

Intrebarea cu numarul 1: cat de credibila e sursa articolului? Acum aproape 10 ani presa a raspandit vestea ca un medicament-minune care ar vindeca HIV si SIDA, a fost descoperit in cadrul unui centru de cercetare din Bulgaria. Mai aflam ca tratamentul este foarte ieftin si ca urmeaza sa fie pus pe piata cat de curand.

10 ani mai tarziu stim cu totii ca aceasta este o stire falsa pentru ca, cu exceptia celor 2 pacienti, singurii de altfel vindecati de SIDA cu ajutorul celulelor stem, nici o alta persoana nu a reusit sa elimine virusul HIV din organism. Cautati pe doctormit.ro povestea “Pacientului berlinez” si a celui “londonez” daca vi se pare interesant subiectul, insa, revenind, stim acum sigur ca Bulgaria nu a descoperit leacul pentru SIDA.

Cum ne ajuta sursa articolului sa vedem daca avem de-a face cu un fake news sau nu?

Ei bine, stirea despre care vorbim, ca si multe altele de aceasi factura, au fost publicate de catre ziare de lifestyle si de bloguri generaliste. Nu de catre revista Nature, Stiinta si Tehnica ori National Geographic. De aceea, daca vedeti o stire medicala wow, uitati-va sa nu fie publicata de catre site-ul daciiveseli.ro sau de catre retetesecrete.net – apropo, m-am uitat sa nu existe aceste site-uri ca sa nu supar pe cineva!

Intrebarea cu numarul 2: oare cumva, stirea nu suna prea frumos ca sa fie adevarat?!?

“S-a descoperit substanta care distruge toate tipurile de celulele canceroase in 48 de ore de la administrare!”. Nu suna incredibil? Ei bine, suna incredibil pentru ca nu este de crezut asa ceva. Notiunea de “cancer” este o denumire populara de fapt pentru un grup de boli extrem de diferite care au in comun o singura caracteristica: multiplicarea celulara necontrolata. Atat.

Nu se refera la cauza multiplicarii. Nici la ce tip de tesut si nici la ce factori influenteaza evolutia bolii. Daca apare doar la barbati sau la femei. Nici daca e mai intalnit la copii sau la adulti. Nimic din toate acestea nu este inclus in notiunea de “cancer” care astfel este o chestiune prea vaga si nespecifica de unde si imposibilitatea existentei unui singur tratament pentru tot ceea ce reprezinta aceasta. De aici sentimentul ca stirea este “prea frumoasa ca sa fie adevarata”. Si ca sa va validati sentimentul, puneti-va prima intrebare: care este sursa stirii?

Daca nu v-ati lamurit nici asa, mai puteti verifica cu ajutorul intrebarii cu numarul 3:

Stirea medicala a fost confirmata si de catre alti oameni de stiinta?

Aceasta, in limbaj de specialitate se cheama peer-review care functioneaza astfel: rezultatul unei cercetari este publicat intr-o revista de specialitate insa se considera validat doar atunci cand alti medici au confirmat prin experienta sau prin studiile lor ca ceea ce a fost publicat initial este real. Ei bine, in afara stirii ca “vaccinarea ROR duce la autism”, gasim alte voci medicale care sa spuna acelasi lucru? In acest caz, de fapt, gasim inversul: toate vocile relevante au contrazis mitul ca vaccinarea duce la autism ceea ce a facut ca studiul initial sa fie retras din revista care il publicase in 1998. Pe scurt, peer review este un sistem de validare foarte important si macar pentru ca invidia profesionala este un bun mecanism de obiectivare a unei evaluari. Daca 2 medici spun despre al treilea ca are dreptate, ei bine atunci acela chiar are dreptate!

In urmatoarele episoade o sa impartasesc cu voi restul de 7 intrebari-cheie pe care sa vi le puneti atunci cand vreti sa aflati 100% daca o stire medicala e adevarata sau nu, si asta mai ales daca asta nu a reiesit clar din primele 3 intrebari: cat de credibila este sursa stirii, suna aceasta prea frumos ca sa fie adevarat si daca stirea medicala a primit peer-review.

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MIT!

O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

fake news, stire falsa,
Anterior
ASA DESCOPERI ORICE FAKE NEWS MEDICAL! EP. 2
Dr. Bogdan Ivanescu, coronavirus,
Urmator
Iata cum protejez persoanele din jur de COVID-19!
fake news, stire falsa,
Anterior
ASA DESCOPERI ORICE FAKE NEWS MEDICAL! EP. 2
Dr. Bogdan Ivanescu, coronavirus,
Urmator
Iata cum protejez persoanele din jur de COVID-19!

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

ASA DESCOPERI ORICE FAKE NEWS MEDICAL! EP. 1