Are scleroza multipla vindecare? Afla acum!
Afla care este solutia ce poate trata scleroza multipla!
Scleroza Multipla, o afectiune neurologica abordata la Doctor MIT intr-o triada de episoade dedicata bolilor Alzheimer - Parkinson - Scleroza Multipla, primeste astazi raspunsul la cea mai importanta intrebare: avem vreo solutie?
In afara de "Are scleroza multipla vindecare? Afla acum!"
Te-ar mai putea interesa si
- tags: scleroza multipla, celule stem, creier, sistem nervos, mielina, Doctor MIT, -
Transcript
Bine ati venit la Doctor MIT!
Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor ce spun ca tutunul te fereste de Alzheimer sau ca, daca iti troznesti degetele, vei face Parkinson!
In episodul anterior am aflat ce declanseaza o alta boala neuro-degenerativa si anume scleroza multipla. Astazi a venit vremea sa aflam si ce solutii avem impotriva acesteia!
Dar inainte de aceasta haideti sa ne readucem aminte ce anume caracterizeaza boala in discutie:
- insuficienta cantitate de dopamina de la nivelul creierului
- Distrugerea tecii de mielina a neuronilor
- acumularea in creier de placi de beta-amiloid si proteina tau sau
- Oricare dintre acestea
Ce caracterizeaza aparitia sclerozei multiple?
La primul raspuns regasim mecanismul bolii Parkinson iar la al treilea pe cel al bolii Alzheimer. Aceasta inseamna ca scleroza multipla este caracterizata de catre demielinizarea neuronilor respectiv a axonilor acestora.
Stim ca axonul este prelungirea principala a neuronului si ca prin el circula impulsul nervos electric si ca acest fir este izolat cu ajutorul mielinei.
Deci, ce putem face ca mielina sa nu dispara sau sa reapara daca a fost distrusa fie de raspunsul imun fie de organofosfati ori de neuroleptice?
Ca sa putem raspunde acestei intrebari ar trebui sa stim ca exista urmatoarea cascada logica de gestionare a sclerozei multiple:
- managementul atacului acut – gestionarea sclerozei multiple ce prezinta manifestari intermitente si, in final, ajungem la efortul medical al pastrarii in cat mai bune conditii a pacientului la care scleroza multipla este manifesta permanent. Din pacate, in medie, speranta de viata a pacientilor scade cu 5 pana la 10 ani comparativ cu lotul national.
Ca si abordare terapeutica exista cateva clase de compusi chimici ce pot imbunatati conditia pacientului si, consecutiv, in a intarzia evolutia bolii insa nu exista la aceasta ora vreun tratament curativ sau care macar sa opreasca evolutia.
Insa exista alte 2 directii ce se materializeaza prin studii clinice in diverse faze. Care dintre acestea credeti ca ar putea fi raspunsul in viitor la intrebarea “ce va vindeca scleroza multipla”?
- terapia cu anticorpi monoclonali sau
- Terapia cu celule stem tinere
Aici raspunsul e la fiecare in functie de ceea ce cunoaste si de ceea ce crede. In final timpul ne va oferi raspunsul corect. Anticorpii monoclonali au fost luati in vizor inca din 2012 si chiar aprobati de FDA acum un an si jumatate. Par a fi eficienti insa marele minus al lor sunt reactiile adverse.
Solutia de tratament pentru scleroza multipla
Celulele stem recoltate la nastere par a fi o cale cu infinit mai putine reactii adverse insa avem nevoie de inca cativa ani pentru a decide ca ele sunt cu adevarat solutia. Mecanismul lor de actiune pare a fi similar cu cel descris in tratarea autismului cu celule stem care si aceasta este inca in zona de studiu clinic.
Insa daca avem rabdare si dam Cezarului ce este al Cezarului adica stiintei respectul cuvenit si increderea necesara, am convingerea ca in viitor vom putea saluta tratamentul sclerozei multiple fie ca este cu anticorpi monoclonali imblanziti din punctul de vedere al reactiilor adverse fie cu pretioasele celule stem pe care le recoltam la nasterea copiilor nostri.
Pentru a afla mai multe despre aceasta boala ori despre suratele ei precum Parkinson ori Alzheimer acceseaza doctormit.ro sau viziteaza pagina de Facebook a emisiunii.
Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MIT!
O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.