Ambulanta neagra, mit sau realitate? EP. 1
Ambulanta neagra care rapeste copii pentru organe
In afara de "Ambulanta neagra, mit sau realitate? EP. 1"
Te-ar mai putea interesa
Transcript
- tags: ambulanta neagra, copii, rapire, transplant organe, Doctor Mit, -
Bine ati venit la Doctor MIT!
Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut devarul din spatele miturilor in care am fost invatati sa credem: daca te tai sub limba scapi de hepatita sau ca impotenta se trateaza cu pudra din corn de rinocer.
La Doctor MIT ne am propus sa tratam de la cele mai ciudate subiecte pana la cele mai banale: pot exista vampirii si, daca tot vorbim despre asta, este bine sa ne albim dintii?
Astazi luam la puricat un subiect care a facut valuri din 1989 si pana cel mai recent in 2018 si care a ramas in constiinta colectiva: ambulanta neagra!
Ceea ce au reclamat auto-declaratii martori oculari si ceea ce am putut citi in presa afirma ca o un autovehicul vopsit negru dar cu toate aparentele unei ambulante, adasta pe langa un loc de joaca pana cand ocupantii masinii puteau sa isi dea seama ce copii sunt supravegheati si care nu. La momentul oportun, copilul ales era tranchilizat rapid cu o batista imbibata in cloroform si saltat in ambulanta.
Acolo, conform surselor amintite, i se recolta un organ, un rinichi de exemplu sau un lob hepatic sau, daca nu un organ, macar o cantitate semnificativa de sange. Pana sa se prinda cineva sau sa treaca cele 24 de ore conditionate de catre Politie pentru a-l considera pe copil ca fiind disparut, acesta era gasit in apropierea locului din care fusese rapit, ametit, inca sub efectul anesteziei si cusut de mantuiala daca povestea implica recoltarea propriu-zisa de organe.
Cat e mit si cat e realitate?
Descoperim impreuna, in minutele urmatoare!
Si, asa cum ne-am obisnuit aici la Doctor MIT, disecam situatia folosind logica. De ce ar fi nevoie de a fura organe de la cineva? Pai raspunsul este destul de evident: pentru a-l transplanta unui bolnav care, fara un rinichi sau ficat nou, ar muri.
In regula, are logica! Dar cat de mare este nevoia de organe la nivel mondial? Nu sunt suficienti donatori, precum persoanele in moarte cerebrala, de la care sa recoltam aceste organe vitale?
Ca sa raspundem acestei intrebari, ne uitam la ce spune OMS adica Organizatia Mondiala a Sanatatii pe site-ul oficial: in fiecare an se fac in jur de 130,000 de transplanturi de organe! Daca vi se pare o cifra impresionanta, haideti sa vedem cat din nevoia de transplant o acopera:
- 100% adica orice persoana care are nevoie de un transplant, il primeste
- 75% adica un sfert dintre pacienti raman pe lista de asteptare si nu isi gasesc un donator
- Jumatate din necesar
- Sau nevoia reala de organe este de peste un milion de unitati pe an si cele 130,000 de transplanturi acopera doar 10% din necesar, 9 din 10 pacienti nebeneficiind de transplant?
Ce stim despre ambulanta neagra?
Niciodata nu este bine sa mergem la extreme, asta o stim. Totusi, cateodata aceasta e valabil si cateodata, nu. Nu putem considera ca traim intr-o lume perfecta deci nu acoperim toata nevoia de transplant. Pe de alta parte, raspunsul corect se afla, din nefericire, la cealalta extrema si anume 90% din necesarul de transplant ramane neacoperit, acesta fiind unul dintre motivele aparitiei mitului ambulantei negre.
Bun, piata o avem.
Haideti sa vedem daca ideea de a folosi un organ de la un copil tine apa, cum se zice. Ce parere aveti, se poate descurca un adult cu un rinichi sau cu o bucata de ficat de la un copil?
- Da sau 2. Nu
Si aici se bifeaza in favoarea mitului pentru ca, in unele cazuri, un organ este suficient sa il tina in viata catva timp pe cel ce il primeste iar in alte cazuri, receptorul poate trai mult si bine cu organul transplantat.
Daca e sa tinem un scor pro sau contra mitului, avem 2 la 0 in favoarea ideii ca ambulanta neagra exista.
Insa mai avem de evaluat restul de puncte de inflexiune in care, daca ratam unul singur, mitul se dovedeste fals chiar daca pana atunci totul era perfect plauzibil:
- Poti face recoltare de organe intr-o ambulanta?
- Cat supravietuieste un organ la rece?
- Este nevoie de compatibilitate 100% intre donator si receptor?
- Daca nu sunt compatibili, o putem rezolva?
- Se poate face transplantul intr-o locatie alta decat un spital si in orice tip de spital? Si il poate face orice chirurg?
- Ce faci cu corpul receptorului daca transplantul nu a reusit?
- Dar, dupa transplantul reusit, receptorul mai trebuie sa treaca pe la spital, sa faca vreun tratament sau se face nevazut si gata?
Pana data viitoare va las sa va ganditi la aceste intrebari pe care, pentru usurinta, le gasiti si pe doctormit.ro, si poate aflati adevarul despre mit inainte de episodul urmator dedicat ambulantei negre!
Pana atunci intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MIT!
O emisiune oferita de Stem SURE - Banca de Celule Stem