Alergia la ambrozie - uite o solutie! #122

Alergia la ambrozie - uite o solutie! #122

Bine ati venit la Doctor MiT – Medicina pe limba ta!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa va aduc cele mai noi si mai interesante informatii medicale.

Odata cu incalzirea globala, anotimpul cald dureaza mai multe luni si, prin urmare, si florile ajung sa infloreasca de mai multe ori pe an sau la date spectaculoase. De exemplu, luna trecuta am avut un varf de polen de ambrozie. Este total aberant si neasteptat. Si, pentru ca primavara o sa vina mai repede decat de obicei, vreau sa aflam cateva informatii de baza legat de alergia la ambrozie inca de pe acum.

Ca nu zicem noi sa ne facem, vara, sanie, si, iarna, ambrozie… aaa… caruta?

Problema cu ambrozia este ca are un polen incredibil de fin – cam de 20 de microni in diametru. Vantul il ia si il raspandeste pe distante enorme. Iar daca se amesteca cu poluantii din aerul marilor orase, reactia alergica devine si mai severa.

De fapt reactia alergica este un raspuns imun la intrarea in sistem a unui element strain organismului nostru. Ti-a intrat un firisor de polen in mucoasa nazala sau in pulmon? 

Celulele, care sunt de cateva ori mai mari decat polenul, il ataca si descarca histamina. Pentru ca histamina are cateva roluri importante:

  • Dilata vasele de sange din zona ca sa ajunga cat mai multe celule albe care sa aresteze polenul;
  • Si, in al doilea rand, incurajeaza vasele de sange sa lase aceste celule albe, leucocitele, sa iasa din vasul de sange exact in zona cu problema. Ca si cand ar merge cu metroul si la statia indicata, leucocitele ies din vagon.

Problema este ca la pachet histamina vine cu stimularea terminatiilor nervoase de unde mancarimea nasului si cu constrictia cailor aeriene. De unde tuse, stranut sau reactii astmatiforme.

De aceea luam antihistaminice in alergii. Iar alergia data de ambrozie doar se agraveaza cu expunerea. Adica daca si la anul vei da cu nasul de polen de ambrozie, iti va fi si mai rau. Si tot asa.

Asa ca cereti autoritatilor sa indeparteze ambrozia din zonele in care locuiti. Si incercati sa va desensibilizati  cu vaccinul – intre ghilimele – antiambrozie.

Terapia dureaza pana la 5 ani si are o rata de succes mare – de 70-80%.

Hapciu si la revedere! Intreaba si cerceteaza! 

Si nu pierde Doctor MiT!

 

 

Te-ar mai putea interesa si

- tags: Medicina pe limba ta, ambrozie, alergie, vase de sange, histamina, astm, polen,  KISS FM, Doctor MiT, -

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Anterior
Morcovii ne fac vederea mai buna! MiT sau realitate? #121
Urmator
Uite cum se intampla permeabilitatea vasculara! #123
Anterior
Morcovii ne fac vederea mai buna! MiT sau realitate? #121
Urmator
Uite cum se intampla permeabilitatea vasculara! #123

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Alergia la ambrozie - uite o solutie! #122