Despre albirea dintilor - argumente pro si contra!

Despre albirea dintilor - argumente pro si contra!

Albirea dintilor

Despre albirea dintilor - argumente pro si contra!

Afla in acest episod tot ce trebuie sa stii despre albirea dintilor!

Acest episod s-ar putea sa nu fie pe placul unor medici dentisti!

In afara de "Despre albirea dintilor - argumente pro si contra!"

Te-ar mai putea interesa si

- tags: albirea dintilor, dentitie, smaltul, efectul de albire, Doctor MIT, -

Transcript

Bine ati venit la Doctor MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor medicale precum ca fumatul si dulciurile pot provoca aparitia cariilor.

Astazi insa vom vorbi despre exact opusul acestei situatii si anume despre albirea dintilor.

Stim ca, incet-incet, albirea dintilor a ajuns sa fie o moda si in Romania. Nu cred ca mai exista vreun cabinet stomatologic care sa nu aiba in dotare si o trusa de albire a dintilor alaturi de trusa de urgenta.

Daca albitul dintilor are foarte multi fani in egala masura are si detractori, persoane care se tem de aceasta tehnica considerand ca nu poate fi sanatoasa pe termen lung.

Asa ca astazi vom vedea care este adevarul despre albirea dintilor si cine are dreptate.

Albirea dintilor desemneaza cel mai adesea:

  1. aducerea (dintilor) la culoarea naturala sau
  2. albirea (acestora) dincolo de culoarea (cu care ne-am nascut) naturala

Cel mai adesea cei ce apeleaza la aceasta metoda isi doresc sa aiba un zambet mai alb decat galbenul sau griul natural cu care s-au nascut 🙂

Dar ce anume ar trebui sa se intample astfel incat dintii sa fie mai albi?

  1. smaltul sa (nu mai fie semitransparent si sa) devina alb
  2. dentina sa se albeasca la maximum
  3. sa se indeparteze depozitele din (porozitatile) smalt(ului) sau
  4. sa se creeze un strat alb la suprafata dintelui

Mecanismul prin care dintii se albesc este cel in care, printr-o anumita tehnica, se indeparteaza depunerile din porii smaltului. Aceste depuneri sunt minerale si organice, rezultate in urma anilor de alimentatie.

Cum se scot aceste reziduuri din smalt? Prin actiune:

  1. mecanica
  2. chimica
  3. (prin) ambele sau
  4. (printr-un) alt mecanism

Solutia folosita presupune o reactie chimica ce duce la un efect mecanic. Ca sa intelegem detaliile trebuie sa aflam intai care este agentul utilizat, responsabil pentru aceasta.

  1. acidul sulfuric diluat
  2. tetrahidrocanabinolul
  3. acidul folic sau
  4. apa oxigenata

Este sanatoasa albirea dintilor?

Nu sfatuiesc pe nimeni sa puna-n gura acid sulfuric si nici acid folic, care de fapt este vitamina B9 iar de tetrahidrocanabinol nici sa nu va atingeti pentru albirea dintilor pentru ca de fapt THC-ul este principalul component activ din marihuana.
Asa ca raspunsul corect este banala apa oxigenata. Acum, stiti cum e vorba, daca merge sa iti decolorezi parul de ce n-ar merge si la dinti?

Am vazut ca mecanismul de indepartare a reziduurilor din smalt este atat chimic cat si mecanic: apa oxigenata, care are 2 atomi de hodrogen si doi de oxigen, adica un atom de oxigen in plus fata de apa normala, sub actiunea salivei si a unei surse puternice de lumina reactioneaza puternic, popular spus “isi mareste volumul” si mobilizeaza depozitele din porii smaltului.

Astfel, de obicei, imediat dupa acest tratament dintii sunt vizibil mai albi decat inainte. Si de aici trebuie sa ne punem doua intrebari:

Prima: ce se intampla cu porii liberi ai smaltului
si a doua: cat tine efectul de albire.

Sa raspundem: ce credeti ca se intampla acesti pori ai smaltului?

  1. se ocupa de noi reziduuri (minerale si organice)
  2. pot fi invadati de bacterii
  3. pot duce la comunicarea cu dentina sau
  4. toate (acestea)

Firesc ca v-ati prins! Daca vom repeta prea des aceasta operatiune vom reusi sa ne crestem sensibilitatea dentara ce va duce la dureri de dinti sau vom crea bacteriilor oportunitatea de a se instala confortabil si de a ince lucrul la o noua carie. Asa incat ajungem sa ne dorim ca porii eliberati sa fie ocupati de ceea ce am scapat inainte – material mineral si organic.

A doua intrebare era, cat tine efectul de albire?

  1. 7 zile
  2. 1 an
  3. toata viata sau
  4. nu este dovedit

Deoarece, clar, efectul de albire nu tine toata viata iar unele studii spun ca dupa 7 zile depunerile din alimente si-au luat locul inapoi, la care se adauga faptul ca stomatologii admit ca sigur dupa un an efectul s-a dus, putem spune ca nu stim raspunsul la aceasta intrebare. Personal tind sa cred ca realitatea este mai apropiata de varianta 1 pentru ca ceaiul negru, cafeaua si mai ales morcovii au o putere de colorare naturala foarte mare.

Astfel incat, tinand cont ca aplicarea acestei metode poate duce in timp la dureri dentare, ca sa amintesc doar unul dintre riscurile asociate, dar poti avea dinti albi si frumosi timp de o saptamana, este decizia ta cat de des sau daca vei apela la aceasta tehnica estetica!

Esti interesat de metode si tratamente noi? Atunci scrie-ne pe pagina de Facebook a emisiunii sau acceseaza doctormit.ro.
“Intreaba si cerceteaza!” si nu pierde Doctor MIT!

O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

fericirea, hormonii fericirii,
Anterior
Fericirea trece prin stomac?
tensiometru, Tensoval,
Urmator
Cum sa aleg tensiometrul potrivit?
fericirea, hormonii fericirii,
Anterior
Fericirea trece prin stomac?
tensiometru, Tensoval,
Urmator
Cum sa aleg tensiometrul potrivit?

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Despre albirea dintilor - argumente pro si contra!